Sprint naar content
Project

Bruggenbouwers versterken de lerende organisatie in het grensland

Ondernemen in een grensregio kan aantrekkelijk en uitdagend tegelijk zijn. Aantrekkelijk omdat er vaak veel kansen liggen aan de andere kant van de grens. Uitdagend omdat je in de meeste gevallen te maken hebt met een andere taal, een andere cultuur en andere regels. Door het ontwikkelen van praktische tools en door te leren van andere, succesvolle grensondernemingen, kunnen we stappen zetten in de ontwikkeling van brede welvaart in grensgebieden in het algemeen en van de grensregio rondom Venlo in het bijzonder. 

Wat houdt het project in?

Samen met verschillende mkb-bedrijven en andere organisaties in het Nederlands-Duitse grensgebied onderzoekt het lectoraat Cross-Border Business Development hoe een organisatie de juiste condities creëert voor een lerende cultuur in de cross-border organisatie. In het grensgebied spelen zogenaamde bruggenbouwers hierbij een belangrijke rol. Daaronder verstaan we de mensen die goed zijn in het maken van de verbinding tussen Nederland en Duitsland. Zij zijn bijvoorbeeld lid van grensoverstijgende netwerkclubs, hebben een bovengemiddelde affiniteit met hun buurland, spreken de taal vloeiend, kennen de cultuur en zijn bekend met de omgangsvormen.

Je kunt als ondernemer met je rug naar de grens gaan staan en je puur en alleen focussen op de mogelijkheden die je eigen regio biedt. Wanneer je echter met je gezicht náár de grens staat, zul je zien dat er nog veel meer kansen zijn. Bruggenbouwers spelen een belangrijke rol in het benutten van deze kansen en kennis. Zo kan de grensregio een aantrekkelijker gebied worden om te wonen en werken. Bruggenbouwers dragen bij aan het succesvol ondernemen over de grens. Ook slaan ze op hrm-niveau bruggen binnen organisaties die zowel Nederlandse als Duitse werknemers in dienst hebben.

Wat we met dit project willen bereiken, is inzicht krijgen in wat er in een organisatie nodig is om de expertise van deze bruggenbouwers goed te kunnen benutten. Het ontwikkelen van een lerende cultuur is daar een belangrijke voorwaarde voor. We kijken hierbij niet alleen naar de rolmodellen zelf, maar ook naar hun leidinggevenden en HR-managers. Door met al deze mensen in gesprek te gaan, willen we erachter komen wat succesfactoren zijn bij het ontwikkelen van een lerende organisatie en waar bruggenbouwers en leidinggevenden van bedrijven tegenaan lopen in de Duits-Nederlandse samenwerking. Vanuit deze inzichten ontwikkelen we een aantal tools die bedrijven kunnen gaan gebruiken om vanuit een lerende cultuur in de organisaties die samenwerking (nog verder) te leren versterken.

Dit onderzoek bouwt voort op de resultaten van het onderzoek ‘leidinggeven aan de lerende organisatie’ van kc LLO.

Projectdoelstelling

Het doel is om inzicht te krijgen in specifieke uitdagingen waar cross-border organisaties mee te maken krijgen en hoe zij met deze uitdagingen (kunnen) omgaan. Door een aantal tools te ontwikkelen met en voor ondernemingen in het grensgebied Nederland-Duitsland, willen we bijdragen aan brede welvaart in de grensregio en het versterken van de Duits-Nederlandse samenwerking. Deze tools zijn bedoeld voor bruggenbouwers, hun leidinggevenden en HR-managers. Ook willen we een analysekader ontwikkelen dat ons leert te kijken naar lerende organisaties in het grensland en de uitdagingen die zij tegen komen en naar de rol die hun bruggenbouwers hebben.

Periode

2022-2026

Resultaten

Op dit moment maken we een vertaalslag van onderzoeksinstrumenten en -resultaten die bij Educatie zijn ontwikkeld. De komende periode hebben we gesprekken met bedrijven aan de hand van die instrumenten. Het uiteindelijke doel is het ontwikkelen van een analysekader en het opleveren van een praktische toolkit die bedrijven in de grensregio helpt kansen te creëren en aangrijpen.

Betrokken werkveldpartners

Diverse mkb-bedrijven in het grensgebied rondom Venlo die actief zijn aan beide kanten van de Op dit moment maken we een vertaalslag van onderzoeksinstrumenten en -resultaten die bij Educatie zijn ontwikkeld. De komende periode hebben we gesprekken met bedrijven aan de hand van die instrumenten. Het uiteindelijke doel is het ontwikkelen van een analysekader en het opleveren van een praktische toolkit die bedrijven in de grensregio helpt kansen te creëren en aangrijpen.

Projectleider

Henderijn Heldens

Betrokken onderzoekers / lectoren

Vincent Pijnenburg (lector), Oskar Bronsgeest (onderzoeker)