Sprint naar content
Project

De grensregio vanuit een breed welvaartsperspectief

Naast klassieke macro-economische indicatoren zoals BBP of werkgelegenheidscijfers, erkent brede welvaart dat de levenskwaliteit van mensen afhangt van een verscheidenheid aan factoren zoals inkomen en rijkdom, maar ook gezondheid, sociale banden, milieukwaliteit, etc. Brede welvaart is complex en het vergroten ervan is een belangrijke taak voor beleidsmakers.In een grensregio doen zich twee extra uitdagingen voor: ten eerste wordt het welzijn beïnvloed door ontwikkelingen aan de andere kant van de grens waar regionale of nationale beleidsmakers geen invloed op hebben. Denk aan de bereikbaarheid van voorzieningen rondom de eigen woning en de aanwezigheid van arbeidsplekken over de grens. Ten tweede is de samenwerking met naburige regio's moeilijker vanwege het ontbreken van een universele definitie en benadering van de term brede welvaart.  

Wat houdt het project in?

In dit project analyseren we het grensoverstijgende sociaaleconomische ecosysteem in de euregio rijn-maas-noord. Langs economische pijlers en sociale hoofdthema's karakteriseren we de grensoverstijgende regio, op zoek naar homogene grensoverstijgende subsystemen evenals grensoverstijgende en intraregionale verschillen. Beginnend met een kwantitatief macroperspectief gebruiken we de bevindingen vervolgens als input voor discussies met en gegevensverzameling onder de belanghebbenden in de regio. Dit leidt tot een aantal deelprojecten met elk een kwantitatieve en een kwalitatieve onderzoeksfase.

Relevante onderzoeksvragen zijn:

  • Hoe kan brede welvaart worden gemeten voor een grensoverstijgende regio?
  • Wat is het niveau en de ontwikkeling van de brede welvaart in de grensoverstijgende regio?
  • Welke grensoverstijgende samenwerking en initiatieven zijn nodig om de regionale brede welvaart te vergroten?
  • Hoe kunnen specifiek grensoverstijgende netwerken bijdragen aan de brede welvaart in de regio?

Projectdoelstelling

Er zijn drie belangrijke doelen: 1) de kansen voor de regio identificeren en promoten die ontstaan als gevolg van de grensligging, 2) uitdagingen voor de regio identificeren die ontstaan als gevolg van de grensligging en de stakeholders hiervoor sensibiliseren en 3) laten zien wat grensoverstijgende netwerken kunnen (bieden) ter ondersteuning van effectieve grensoverstijgende samenwerking waardoor de brede welvaart toeneemt.

Periode

2022 - 2024

Resultaten

Onderzoeksresultaten worden gedeeld met en toegankelijk gemaakt voor regionale belanghebbenden en daarbuiten door middel van presentaties en publicaties. Er zullen evenementen worden georganiseerd om uitwisselingsmomenten met en tussen de belanghebbenden te creëren. Door onze bevindingen kunnen we advies geven over het ontwerpen, de strategie en de samenstelling van grensoverstijgende netwerken in de regio.

Betrokken lectoraten

Cross-Border Business Development

Betrokken partners

Regionale belanghebbenden uit de triple helix; bedrijven, onderzoek & onderwijs en overheid. Regionale netwerken en grensoverstijgende netwerken.

Projectleider

Jan Lucas

c