Sprint naar content
Project

Duurzame samenwerking in netwerken in het Nederlands-Duitse grensland: de rol van cross-border collaboration readiness

NIn kader van zijn promotietraject onderzoekt Max Klöters individuele samenwerkingsbereidheid (readiness) in grensoverstijgende netwerken. Dit promotieonderzoek beoogt de complexiteit van succesvolle cross-border samenwerkingen te ontrafelen, waarbij wordt erkend dat succes niet alleen afhangt van hele organisaties, maar vooral van de genuanceerde sociale interactie tussen individuele persoonlijkheden en mind-sets. 

Wat houdt het project in?

Recente onderzoeken bevestigen dat grensregio’s nog steeds kansen missen wat betreft hun economische en sociale ontwikkeling. In dit verband is grensoverstijgende samenwerking (GROS) onmisbaar geworden om economische en maatschappelijke uitdagingen aan te pakken en regionale achterstanden in te halen. Wanneer organisaties erin slagen GROS te organiseren, biedt de grenscontext veel mogelijkheden. Als reactie daarop hebben grensoverstijgende netwerken (GRON's) zich gemanifesteerd als een gunstige vorm om samen te werken. Desalniettemin zijn veel initiatieven niet veerkrachtig en huidige ondersteuningsmechanismen (vooral gericht op financiële middelen) lijken niet voldoende te zijn. Dit onderzoek richt zich op duurzame GROS in GRON's door dieper in te gaan op samenwerkingsbereidheid van individuele deelnemers, hun motivaties en de effecten op samenwerkingsgedrag en intentie tot duurzame participatie.

Volgende vragen staan in het onderzoek centraal:

  • Wat betekent individuele samenwerkingsbereidheid in grensoverstijgende netwerken (individual cross-border collaboration readiness) en wat zijn bepalende factoren?
  • Hoe kan individuele samenwerkingsbereidheid worden gemeten en hoe is het gerelateerd aan samenwerkingsgedrag en participatieve intenties?
  • Welke mechanismen helpen om de samenwerkingsbereidheid van individuele netwerk deelnemers te verhogen?

Projectdoelstelling

  • Begrijpen wat individuele samenwerkingsbereidheid in grensoverstijgende netwerken inhoud en welke factoren de individuele samenwerkingsbereidheid bepalen.
  • Ontwikkelen van een tool om individuele samenwerkingsbereidheid in grensoverstijgende netwerken objectief te kunnen meten.
  • Identificeren van werkbare mechanismen om individuele samenwerkingsbereidheid structureel te verhogen.

Periode

Oktober 2023 - september 2028

Resultaten

Op basis van inzicht, begrip en meeting van individuele samenwerkingsbereidheid (cross-border collaboration readiness) in grensoverstijgende netwerken, wordt beoogd om werkbare mechanismen en interventies te identificeren, die bijdragen aan het verhogen van individuele samenwerkingsbereidheid. Dit zal leiden tot veerkrachtigere netwerken en duurzame samenwerking in deze netwerken.

Betrokken lectoraten

Cross-Border Business Development, Kenniscentrum Leven Lang Ontwikkelen

Betrokken werkveldpartners

Netwerken, netwerkorganisaties en business clubs in de grensregio, overheidsinstellingen, opleidingsinstituten.

Projectleider

Max Klöters

c