Sprint naar content
Lectoraat van Gezonde en inclusieve samenleving

Inclusieve regio

Het lectoraat Inclusieve Regio onderzoekt hoe we vormgeven aan saamhorigheid in regio’s waarin verschillen tussen mensen steeds groter worden. Het is een zoektocht naar evenwicht tussen diversiteit en eenheid.

Over het lectoraat

De afgelopen eeuw laat zich kenmerken door groei. Mensen kunnen steeds meer. Mensen hebben steeds meer. Mensen bewegen zich vrij in eigen land en reizen de hele wereld over. Landsgrenzen vervagen. Velen zijn gewend geraakt aan dat wat ze willen beschikbaar is. Of beschikbaar kan worden gemaakt. De eigen, unieke, identiteit is belangrijk geworden.

Tegelijkertijd is er een steeds groter wordende groep mensen die niet profiteert van deze groei. Zij ondervinden structurele problemen bij het deel (blijven) nemen aan het maatschappelijk leven. Bijvoorbeeld werkende mensen die in financiële problemen komen vanwege stijgende kosten van voedsel, energie en brandstof.

Of mensen die kampen met fysieke, sociaal emotionele en/of psychische uitdagen. Maar niet over een toereikend sociaal netwerk beschikken voor steun.Met groei is ook ons consumptiegedrag veranderd. Niet alleen zijn we meer verschillende dingen gaan gebruiken. We gebruiken ook meer verschillende dingen tegelijkertijd. Daarbij hebben we weinig aandacht voor de sporen die we achterlaten. We vervuilen meer dan dat we opruimen. Of dan de natuur kan herstellen.

Willen we een leefbare planeet en rechtvaardige en solidaire samenleving behouden, dan staan we voor een zoektocht. Een samenleving waarin iedereen mee kan blijven doen op een manier die hij/zij zelf wil – zonder daarbij de planeet uit te putten – vraagt om onderlinge saamhorigheid, hier en nu, maar ook verder en later.

Doelstellingen
Drie doelstellingen staan centraal:

  1. Het ontwikkelen van nieuwe perspectieven op solidariteit, waaraan behoefte is in een sterk veranderende en globaliserende samenleving. Hoe krijgt saamhorigheid vorm in een regio waarin de verschillen tussen mensen groot zijn?
  2. Het concretiseren en implementeren van de consequenties van deze nieuwe inzichten voor (professioneel) gedrag en onderwijs.
  3. Het verduurzamen van deze nieuwe inzichten en gedragingen in de regio. Het lectoraat heeft hierop een lange termijn focus, met oog voor structurele inbedding in het maatschappelijk weefsel.

    Onderzoeksprojecten

    • Mensenhandel

      Dit onderzoeksproject wil met bestaande en nieuw te verzamelen empirie, klantreizen in kaart brengen en taken, rollen en verantwoordelijkheden formuleren.


      Status
      Lopend
    • City Deal Kennismaken

      Binnen de City Deal Kennismaken hebben we de ambitie om elke student aan de slag te laten gaan met een vraagstuk van inwoners uit Eindhoven, Tilburg en Helmond


      Status
      Lopend
    • Taal-Alumni

      Dit project richt zich op laaggeletterdheid in Nederland


      Status
      Lopend
    • Naastenparticipatie

      Binnen dit promotieonderzoek wordt inzichtelijk gemaakt wat het betekent voor betekenisvolle anderen (partners, kinderen, broers/zussen) om samen te leven met iemand met een ernstige psychiatrische aandoening


      Status
      Lopend
    • Huiselijk Geweld

      Dit onderzoeksproject verbetert de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling door de samenwerking en processen tussen lokale teams en Veilig Thuis te optimaliseren


      Status
      Lopend



     

    Agenda

     

    Nieuws onderzoek

    {{ feed.values.title }}

    {{ feed.properties.publicationDate }}

    {{ feed.properties.description }}

    Lees verder

    Lector

    Foto van persoon

    Dr. D.R. (Dana) Feringa

    Lector Inclusieve Regio

    Dana Feringa (1982) is socioloog en orthopedagoog. Vanaf 2007 combineerde zij een promotieonderzoek aan de Universiteit van Amsterdam met het docentschap bij Fontys Hogeschool. Vanaf 2014 is zij verbonden aan het lectoraat Sociale Veerkracht. Eerst als associate lector later als waarnemend lector en verantwoordelijk voor onderzoek naar transformatievraagstukken in het sociaal domein. Feringa is tevens toezichthouder bij het Summa College. Zij zet zich in voor samenwerking tussen inwoners, kennisinstellingen, overheid en bedrijfsleven en samenwerking binnen de kennis- en onderwijswaaier ten gunste van maatschappelijke impact. Ook het onder haar leiding uitgevoerde onderzoek vindt op inclusieve wijze plaats, daar waar mogelijk met betrokkenheid van inwoners.


    Etalage


    Centre of Expertise Inclusive Podcast

    Hoe kunnen we professionals in zorg en welzijn nog beter laten samenwerken met het vrijwilligersnetwerk en daarbij technologie als hulpmiddel inzetten? Teatske van der Zijpp en Maja Rocak praten erover met Erik van Roon. Een samenwerking van Centre of Expertise Inclusive Society en Centre of Expertise Health.

    Team

    Naastenparticipatie

    Huiselijk Geweld / mensenhandel

    Foto van persoon

    drs. H.P.J. (Hanneke) Claassens

    Docentonderzoeker
    Foto van persoon

    drs. M.I.E. (Mariëlle) Verhagen

    Docentonderzoeker
    Foto van persoon

    S. (Stefan) Assink

    Docentonderzoeker

    Laaggeletterdheid

    Inzamelen & hergebruik van textiel

    saskia van overbeek

    drs. S. (Saskia) van Overbeek

    Docentonderzoeker Marketing en Communicatie Tilburg/Sociale studies
    Heike Leene

    H. (Heike) Leene-Pohlscheidt MEd.

    Docentonderzoeker Marketing en Communicatie Tilburg

    City Deal Kennis Maken

    Barbara Winkelhuyzen

    Barbara Winkelhuyzen

    Projectleider en kennismakelaar City Deal Kennismaken


    2024

    2023


    Partners Lectoraat Inclusieve Regio

    Sfeerafbeelding Fontys


    Contact

    Foto van persoon

    Dr. D.R. (Dana) Feringa

    Lector Inclusieve Regio