Sprint naar content

Leraar Techniek (deeltijd)

  • 4 jaar
  • Nederlands
  • Hbo-bachelor
  • Deeltijd
Start februari en september | Tilburg

Kom kennismaken

  • Open dagen
  • En meer...

Ben je klaar voor een nieuwe stap binnen het onderwijs? Of wil je een carrièreswitch maken? Wil je aan de slag met leerlingen om projecten te maken die echt werken? Spreekt onderzoeken & ontwerpen je aan? Dan is de Lerarenopleiding Techniek, met twee eigentijdse afstudeerrichtingen, in Tilburg de opleiding voor jou.

Over de opleiding

Tijdens de flexibele deeltijdopleiding Leraar Techniek leer je over techniek, ontwerpen, producten en systemen. Als leraar draag je bij aan de oriëntatie van jongeren op de technische wereld. Je stimuleert hun persoonlijke en professionele ontwikkeling, zodat zij een succesvolle toekomst tegemoet gaan. 

Twee afstudeerrichtingen

De opleiding heeft twee afstudeerrichtingen: Science & Technology en Digitale Geletterdheid en Informatica. Aan het begin van je studie kies je een van deze twee richtingen of je kiest ervoor beide te combineren. Deze pagina gaat over de richting Science & Technology.

Binnen de opleiding ontwikkel je je in vier verschillende beroepsrollen. Je wordt een talentcoach voor jouw leerlingen, je leert onderwijs te ontwerpen, je ontwikkelt je als netwerker, die de omgeving van de school kan betrekken en je wordt een herkenbare bèta- of IT-professional, die de verbinding kan leggen met de monodisciplines. Je ontwikkelt tijdens de opleiding de juiste ontwerphouding en leert jezelf continu te verbeteren.

Waarom de opleiding Leraar Techniek?

  • Flexibele deeltijdopleiding waarin de praktijk het uitgangspunt is voor het leren
  • Twee afstudeerrichtingen: Science & Technology en Digitale geletterdheid en Informatica
  • De leerroute is persoonlijk in te richten
  • Eerder verworven competenties zijn in te zetten om de studie te versnellen
  • Opleiding sluit aan op de laatste onderwijskundige ontwikkelingen
 

Wat ga je leren?

Je wordt een leraar die leeromgevingen weet te creëren voor jouw leerlingen over de wereld van techniek en wetenschap. Het uitgangspunt is dat je dat niet alleen doet, maar dat je in staat bent om de verbinding te maken met je collega’s van de andere bèta-vakken om zo tot nieuw onderwijs te komen. Je gaat ook de relaties aan met bedrijven en instellingen waarvan je vindt dat ze bij kunnen dragen aan het leren van jouw leerlingen. Omdat Science & Technology een brede basis biedt voor het hele domein Mens en Natuur, waarin steeds nieuwe vakken ontstaan, ben jij met deze opleiding in staat om je eigen onderwijs te ontwerpen. Leerlingen leren ontwerpen en het zich laten ontwikkelen van technische vaardigheden en dat koppelen aan het verwerven van inzichten in de natuurwetenschappen, staat in deze opleiding centraal. 

  • Je leert in je eigen praktijk
  • Vaardigheden: je leert als ontwerper naar je onderwijspraktijk te kijken
  • Je volgt jouw persoonlijke leerroute
 
Sfeerafbeelding Fontys
 

Hoe ziet je week eruit?

Een deeltijdstudie volgen naast je baan is hard werken. Bij de flexibele Lerarenopleiding Techniek (deeltijd) in Tilburg zit je helemaal goed als je je werk en studie wilt integreren. Bij de start van je opleiding krijg je een persoonlijke studentcoach toegewezen die jou adviseert, ondersteunt en je ontwikkeling volgt. Deze opleiding is vrij uniek qua opzet en onderwijsconcept; er zijn geen verplichte colleges, je bent eigenaar van je leerproces en je werkt samen met studenten in Learning Design Studios. Het leren vindt met name plaats in de praktijk. Hoe rijker de context van je werkplek, hoe sneller je de leeruitkomsten kunt behalen.

  • Op donderdag van 09:00-17:00 uur komt de opleiding bij elkaar in de Design Studio. Contactdagen en –tijden onder voorbehoud van wijzigingen.
  • Een studiejaar bestaat uit vier perioden van tien weken: acht weken onderwijsaanbod en twee tentamenweken.
  • Voor deze opleiding is het van belang dat je beschikt over een passende werkplek.
 
 

Toelatingseisen

  • Cultuur & Maatschappij
  • Economie & Maatschappij
  • Natuur & Gezondheid
  • Natuur & Techniek
  • Cultuur & Maatschappij
  • Economie & Maatschappij met na of nlt
  • Natuur & Gezondheid
  • Natuur & Techniek
  • Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.   

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

 

Placeholder for Fontys video
Ik wil veel context bieden zodat leerlingen vanuit hun intrinsieke motivatie gaan leren."
Ard Zwinkels, student

Lees hier het verhaal van student Ard >>

 

Opbouw

Een flexibele deeltijdopleiding bij Fontys Lerarenopleiding in Tilburg, betekent dat jij je eigen leerroute kan bepalen. Op basis van je vooropleiding, (werk)ervaring (eerder verworven competenties), je persoonlijke situatie en eventuele vrijstellingen, stel je samen met je studentcoach een persoonlijk maatwerktraject op.

Om een bekwame leraar techniek te worden ontwikkel jij je in een viertal bekwaamheden:

Bekwaamheden

  • Vakinhoudelijk bekwaam
  • Vakdidactisch bekwaam
  • Pedagogisch bekwaam
  • Professioneel handelen

Benieuwd naar meer informatie over de inhoud, toetsing en begeleiding van en tijdens de opleiding? Je leest hierover meer in het regelement van de Onderwijs- en examenregeling (OER). 

Wil je weten welke vakken je allemaal volgt tijdens de opleiding, bij welke bekwaamheden welke vakken horen, hoe deze vakken eruitzien en hoeveel studiepunten je hiervoor kan krijgen? Bekijk de studiegids.

De studieduur is afhankelijk van je voorkennis, ervaring en studietempo. Niet alleen vrijstellingen leveren mogelijkheden op om je studie te versnellen of de studielast te beperken. Ook relevante ervaringen en kennis, die niet meteen in een vrijstelling zijn omgezet, zorgen voor minder studielast. Op het moment dat jij via de toets aantoont dat je de leeruitkomsten beheerst, ontvang je de studiepunten (EC's). Dit is ongeacht de hoeveelheid tijd die je eraan besteedt, je deelname aan het onderwijsaanbod of de duur van het leren op de werkplek. 

In het afstudeerjaar kies je voor een van de twee afstudeerrichtingen: beroepsonderwijs of algemeen vormend onderwijs.

Specialisatie algemeen vormend onderwijs 

Je specialiseert je in het lesgeven in de onderbouw van het havo en vwo.

Specialisatie beroepsonderwijs 

Je ontwikkelt je tot leraar voor het vmbo en mbo. 

Gedurende je studie maak je voldoende kennis met beide werkvelden, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken. De afstudeerrichting omvat 60 EC’s en houdt in dat de theoretische vakken, het werkplekleren én je afstudeeronderzoek in het teken staan van de specialisatie die je hebt gekozen. 

Minor

Met een minor geef je smaak aan je opleiding. Het aanbod van minoren is groot. Het kan een vakoverstijgende minor zijn die je volgt met studenten van andere instituten of een minor die zich wat meer toespitst op jouw rol als leraar. Denk bijvoorbeeld aan: Omgaan met een diversiteit aan leerlingen en hun gedrag​, Filosofie en Ethiek of Burgerschap. Ook bestaat de optie om een minor in het buitenland te volgen.

 
 

Werk/stage

Al vanaf het begin van je opleiding loop je stage in het onderwijs. Door ervaring op te doen leer je het meest over de dagelijkse praktijk van het onderwijs. Al reflecterend en onderzoekend ontwikkel jij jezelf tot een goede docent. Tijdens je stage breng je theorie en praktijk samen. 

Ben je al werkzaam in het onderwijs en voldoet je baan aan de criteria, dan kun je in veel gevallen je baan inzetten als leerwerkplek. 

Beroepsmogelijkheden na de opleiding:

  • Leraar Techniek
  • Werken bij (semi)overheidsinstellingen zoals pedagogische centra of onderwijsbegeleidingsdiensten
  • Werken bij particuliere instellingen zoals uitgevers van schoolboeken en vakbladen
  • Doorstuderen voor een master Toetsdeskundige, Educational Needs,  Leren & Innoveren of Leadership In Education om je kennis te verbreden.
 

Placeholder for Fontys video
Na 20 jaar in het laboratorium is het best spannend om weer de schoolbanken in te klimmen. Maar studeren verleer je niet! Het allermooiste aan het beroep van leraar vind ik het contact met leerlingen. Dat je ze ook een beetje leert kennen.'
Student Denise

 

Agenda

Meeloopdag Leraar Techniek (Science & Technology) (deeltijd) | Tilburg
23 mei 2024 09:30 - 16:00
Programma
nog 10 plaatsen

Wil je ervaren hoe het er bij de opleiding aan toe gaat? Word dan student voor een dag. Je volgt een aantal lessen, colleges en practica die bij de studenten op het programma staan voor die dag. Je maakt zo een lesdag mee, waarin je colleges kunt bijwonen en met studenten en docenten kunt praten. Zij vertellen je hoe het is om bij Fontys te studeren en wat de studie inhoudt. Wanneer je je aanmeldt om mee te lopen ben je serieus bezig met je studiekeuze, dus gaan we er vanuit dat je aanwezig bent. Kun je er niet bij zijn, meld je dan af.

Meelopen is ook mogelijk op een andere dag. Neem contact op met: p.smits@fontys.nl. Het is wenselijk om vooraf de online voorlichting of open avond te hebben bijgewoond.
    Online voorlichting
    4, 5, 6 juni, 2024
    Programma

    Docenten en studenten vertellen je alle ins en outs over de opleiding. Er is volop gelegenheid voor het stellen van vragen. We gaan graag met jou in gesprek.

    Is er geen datum bekend voor een meeloopdag of is deze al volgeboekt? Neem dan contact met ons op: 08850 74300 of marcomflot@fontys.nl. Meeloopdagen zijn beschikbaar vanaf periode 2 (november). In de afsluitende periode 4 (vanaf mei) is er een beperkt aanbod aan meeloopdagen. Houd hier rekening mee.

    Meer weten over de opleiding Leraar Techniek

    Een goede manier om te onderzoeken of het beroep van docent bij je past is door deel te nemen aan een proefstudeerdag. Je maakt kennis met het gebouw, docenten van de verschillende opleidingen en een stukje algemene didactiek. Zo ervaar je hoe het is om te studeren bij Fontys Lerarenopleiding Tilburg.

    Wil je graag een gesprek met iemand over de deeltijdopleiding Leraar Techniek in Tilburg? Dat kan!

    • Voor algemene vragen, zoals lesdagen- en tijden, bevoegdheid, zij-instroom en stage, kun je contact opnemen met Fontys Pro Educatie, telefoon: 08850-70700 of e-mail: fontyspro-educatie@fontys.nl.
    • Voor vakinhoudelijke vragen over de opleiding en vrijstellingen, stuur dan een e-mail naar opleidingscoördinator Patrick Smits coordinatieflottechniek@fontys.nl.
    • Wil je een gesprek over de mogelijkheden naar het leraarschap? Maak dan een afspraak met
      studieadviseur Judith.

    Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Raadpleeg dan de collegegeldmeter. Hier staat ook meer informatie over betaling collegegeld door je werkgever of een ander.

    Als je een lerarenopleiding gaat doen, kom je mogelijk in aanmerking voor een subsidie of tegemoetkoming in de kosten. Lees meer over Subsidies voor (aankomende) leraren.

    Heb je een Nederlands adres? Doorloop dan onderstaande stappen om je aan te melden bij Studielink voor een opleiding van Fontys Hogescholen.

    Voor start in februari

    Stap 1: Je meldt je aan via Studielink. Meld je uiterlijk vóór 1 februari aan, zodat je nog ruim de tijd hebt om de stappen van je inschrijving te voltooien en je check-in gesprek te voeren. Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink - dashboard.

    Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

    Stap 2: Je kunt de Studiekeuzecheck doen. De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

    Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven doe je in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 februari.  

    Meer informatie over je collegegeld vind je hier.

    Voor start in september

    Stap 1: Je meldt je vóór 1 september aan via Studielink.
    Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink - dashboard.

    Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

    Stap 2: Je doet de Studiekeuzecheck.
    De Studiekeuzecheck voor bachelors en AD's in deeltijd en masters voltijd en deeltijd is niet verplicht. Wil je dit wel, dan kun je dat aangeven in Studielink.

    De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys

    Stap 3: je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf half mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail.
    De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

    Meer informatie over je collegegeld vind je hier.

    Heb je vragen over bijvoorbeeld stagelopen, tussentijds instromen, je vooropleiding en het collegegeld? Of heb je een andere vraag?