Sprint naar content

Leraar Technisch Beroepsonderwijs (verkorte opleiding hbo - wo)

  • 1,5 jaar
  • Nederlands
  • Hbo-bachelor
  • Deeltijd
Start september en februari | Eindhoven

Kom kennismaken

  • Open dagen

Wil jij als ervaren technisch (hbo/wo) professional jouw vakkennis inzetten in het onderwijs? Vind je het leuk met jongeren te werken en wil jij jouw kennis & kunde met een nieuwe generatie vakgenoten delen? Wil jij de gelegenheid krijgen om je onderwijsbevoegdheid in anderhalf jaar te behalen? Dan is de verkorte deeltijdopleiding Leraar Technisch Beroepsonderwijs bij Fontys in Eindhoven de plek voor jou.

Over de opleiding

De verkorte deeltijdopleiding Leraar Technisch Beroepsonderwijs leidt je op tot tweedegraads leraar in het beroepsonderwijs. Samen met een studiecoach stippel je jouw leertraject uit. Je traject is afhankelijk van je persoonlijke inzet en situatie. Wat je al weet en kan of wat je wil en doet heeft hier invloed op. Je kan ervoor kiezen om onderdelen zelfstandig uit te voeren en in te dienen ter beoordeling. Tijdens de vakbijeenkomsten leer je hoe je een (didactische) vertaling kunt maken van je vak naar het onderwijs. Tijdens andere bijeenkomsten leer je algemene zin o.a. over lessen maken, uitvoeren, begeleiden, evalueren en beoordelen. 

Waarom de opleiding Leraar Technisch Beroepsonderwijs (verkorte opleiding hbo – wo) ?

  • Je stippelt je eigen verkorte leertraject uit
  • Je werkt stapsgewijs aan je didactische bekwaamheid
  • Vanaf de eerste onderwijsperiode sta je al voor de klas binnen het mbo of vmbo
 

Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding leer je om te gaan met alledaagse taken en de jaartaken van een docent. Je leert hoe je leerlingen specifieke vakkennis en vakvaardigheden aan kunt leren en hoe je de pedagogische en didactische vaardigheden af moet stemmen op je doelgroep.  

  • Je leert techniek & innovatie te vertalen naar onderwijs
  • Stapsgewijs bouw je aan je didactische bekwaamheid
  • Afstudeerrichtingen voor mbo-docent: Bouw, Elektrotechniek, ICT, Motorvoertuigentechniek of Werktuigbouwkunde
  • Afstudeerrichtingen voor vmbo docent: Produceren, Installeren en Energie (PIE)*, Media, Vormgeving en ICT (MVI) , Mobiliteit en Transport (M&T)*, Bouwen, Wonen en Interieur (BWI).
  • *N.B.: Bij het profiel vak PIE en M&T kan het zijn dat je nog extra moet scholen op het vakgebied voor het onderwijs te verzorgen in het vmbo. Informeer naar de mogelijkheden.
 

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Leraar Technisch Beroepsonderwijs verkort

over de opleiding
 

Hoe ziet je week eruit?

De verkorte deeltijdopleiding Leraar Technisch Beroepsonderwijs ziet er bij iedere student anders uit. Hoe je week er uit ziet is afhankelijk van je leertraject. Dit heb je samen met je studiecoach opgesteld. Soms kun je een stukje versnellen, overslaan of in een andere volgorde zetten. Op een ander moment heb je iets meer tijd nodig om je te verdiepen of omdat zaken op je werk of privé wat meer aandacht vragen. Ná goed overleg zijn er vele studiemogelijkheden. 

Een studiejaar bestaat uit vier perioden van tien weken. Elke acht weken volg je bijeenkomsten waar er ruimte is voor interactie en leerervaringen te delen. Daarna volgen er twee tentamenweken. Binnen de lerarenopleiding vinden we samen leren een belangrijk element. Daarom volg je ook gezamenlijk lessen die variërend gegeven worden op maandag en dinsdag. Dit kan zowel in de middag als avond zijn. 

 
 

Toelatingseisen

Je wordt toegelaten tot de opleiding met een voltooide wetenschappelijke bacheloropleiding of hbo-opleiding in werktuigbouwkunde, bouwkunde, motorvoertuigentechniek, ICT of elektrotechniek.

 

 

Opbouw

De opbouw van de verkorte deeltijdopleiding Leraar Technisch Beroepsonderwijs in Eindhoven is als volgt:

Het eerste leerjaar volg je de onderwijseenheid Beroepsgericht Opleiden Basis. Tijdens deze onderwijseenheid richt je je op het organiseren van meerdere samenhangende lessen. Je leert wie je leerlingen zijn en hoe je hen het beste kunt begeleiden in het leerproces. Je gaat ook breder kijken dan je eigen les en je gaat het onderwijs over meerdere lessen heen vormgeven. Voorts ga je aan de slag met het evalueren en beoordelen van het leerproces van de leerlingen. Hiermee leg je de basis van het docentschap.

Tijdens het tweede leerjaar ga je afstuderen. Hierbij laat je zien dat je een startbekwaam docent bent. Bij het afstuderen gaat het over jou als leraar. En hoe je aan de hand van je kerntaken als leraar vakdidactisch en pedagogisch handelt in verschillende en complexe onderwijssituaties binnen het beroepsgericht onderwijs. Je laat de toegevoegde waarde van je onderzoekend vermogen voor de onderwijspraktijk bij jou op school zien en wellicht ook voor daarbuiten. Je toont aan dat je een professionele basis voor goed leraarschap bezit: onderzoekend, samenwerkend en kritisch-reflectief. Afhankelijk van je inzet en voortgang is het mogelijk om dit al in een half jaar af te ronden.

Docent in het mbo

Docent in het vmbo

 
 

Werk/stage

Tijdens alle fases ben je minimaal een halve dag werkzaam of loop je stage op een school, dit kan VMBO of MBO zijn. Door ervaring op te doen leer je het meest over de dagelijkse praktijk van het onderwijs. Al reflecterend en onderzoekend ontwikkel jij jezelf tot een goede docent. Tijdens je werk of stage breng je theorie en praktijk samen 

Heb je nog geen onderwijsplek aan de start van je opleiding? Dan ga je hier vanaf de eerste dag naar op zoek. De meeste studenten geven een eigen samengestelde les al tijdens de eerste onderwijsperiode. 

Baanmogelijkheden

  • Docent Technische vakken in het vso praktijkonderwijs
  • Docent in het vmbo voor profielen: Produceren, Installeren en Energie (PIE)*, Media, Vormgeving en ICT (MVI) , Mobiliteit en Transport (M&T)*, Bouwen, Wonen en Interieur (BWI)
  • Docent in het mbo voor profielen: Bouw, Elektrotechniek, ICT, Motorvoertuigentechniek of Werktuigbouwkunde
  • Educatieve functies in het bedrijfsleven zoals bedrijfsscholen, samenwerkingsverbanden of cursusinstituten
  • Doorstuderen in de master Leren en Innoveren of de master Special Educational Needs
  • *N.B.: Bij het profiel vak PIE en M&T kan het zijn dat je nog extra moet scholen op het vakgebied voor het onderwijs te verzorgen in het vmbo. Informeer naar de mogelijkheden.
 

 

Agenda

Er zijn op dit moment geen activiteiten gepland voor deze opleiding. Wil je toch graag langskomen of heb je een vraag? Neem dan contact met ons op.

Meer weten over de opleiding Leraar Technisch Beroepsonderwijs (verkorte opleiding hbo - wo)

Wil jij je mogelijkheden bespreken of een keer een bijeenkomst bijwonen? Dan staan we je graag te woord. Je kunt hiervoor contact opnemen met contactpersoon Henk Versluis, H.versluis@fontys.nl of 0612948621.

Wil je weten hoeveel collegegeld je dient te betalen voor deze opleiding? Raadpleeg dan de collegegeldmeter. Hier staat ook meer informatie over betaling collegegeld door je werkgever of een ander.

Lees meer over subsidieregelingen:

- Leven Lang Leren Krediet

- Beurzen voor leraren

- Subsidieregeling tweede lerarenopleiding

    Stap 1: Je meldt je - uiterlijk 31 augustus - aan via Studielink.
    Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink - dashboard.

    Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas ingeschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

    Stap 2: Je mag de Studiekeuzecheck doen.
    De Studiekeuzecheck voor bachelors en associate degrees in deeltijd en masters voltijd en deeltijd is niet verplicht. Wil je dit wel, dan kun je dat aangeven in Studielink.

    De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys

    Stap 3: je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf half mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail.
    De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

    Lees meer over je collegegeld.