Sprint naar content

Fysiotherapie

  • 4 jaar
  • Nederlands
  • Hbo-bachelor
  • Voltijd
Eindhoven

Agenda

  • Open dagen
  • Meeloopdagen
  • Proefstuderen

Vind je gezondheid en bewegen belangrijk? Heb je inlevingsvermogen, kun je samenwerken en enthousiasmeren? Zie jij kansen en mogelijkheden met technologie in de zorg? Heb je zelf graag dan touwtjes in handen? Dan is de opleiding Fysiotherapie iets voor jou! Jij staat namelijk aan het stuur van jouw ontwikkeling als persoon en fysiotherapeut!

Over de opleiding

Tijdens de hbo-opleiding Fysiotherapie leer je hoe je iemand ondersteunt om in beweging te komen én te blijven, op een manier die past bij de invulling van zijn leven. Je traint en coacht veel verschillende soorten mensen bij het herstellen van een blessure, het opnieuw leren lopen, het verminderen van pijn en/of het voorkomen van bewegingsklachten. Na het succesvol afronden van de opleiding zijn er volop mogelijkheden voor een carrière als fysiotherapeut. Je baan is zeker uitdagend en innovatief!

Waarom opleiding Fysiotherapie bij Fontys?

  • Bevlogen docenten uit de praktijk
  • Werken in kleine groepen
  • Actueel en vernieuwend onderwijs
  • Samenwerken met studenten, docenten, patiënten en zorgverleners
  • Leren in de praktijk: zowel op de campus als in het werkveld
 

Wat ga je leren?

Als fysiotherapeut in opleiding leer je alles over de meest actuele ontwikkelingen rondom het menselijk bewegen. Wat je leert, breng je direct in de praktijk. Dat doe je onder meer via uitdagingen vanuit het werkveld. Je oefent bijvoorbeeld een knie-onderzoek met je medestudenten en past dit daarna in het echt toe bij een hockeyer met knieklachten. Of je leert van een expert hoe je het beste omgaat met een oudere dame met rugklachten. Door veel in contact te komen met de dagelijkse praktijk ontdek je hoe jij je wilt ontwikkelen tot professional.

Tijdens de opleiding leer je ook veel van andere disciplines. Je kijkt hierbij over de grenzen van jouw eigen vak heen. En dat sluit aan op het dynamische dagelijkse werk, waarin fysiotherapeuten veel samenwerken met onder meer podotherapeuten, huisartsen en sportcoaches.

  • Je leert door te doen
  • Je leert, oefent en werkt samen met andere studenten
  • Je werkt aan uitdagingen uit het werkveld en brengt kennis in praktijk
  • Je geeft richting aan je eigen ontwikkeling als fysiotherapeut
 

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Campus Rachelsmolen Eindhoven

Campus Rachelsmolen is de thuisbasis in Eindhoven voor veel verschillende opleidingen, waarbij een groene omgeving en elkaar ontmoeten centraal staat. Studeren in Eindhoven betekent leren, vrienden maken en ontwikkelen in de meest creatieve stad van Nederland.
 

Hoe ziet je week eruit?

Vol afwisseling! Het ene moment verdiep jij je in de werking van de spieren, het andere moment leer je hoe je communiceert met mensen, je patiënten. Binnen de modules zijn er vaste weekritmes waarbij je bijvoorbeeld op maandag de praktijk ingaat en op dinsdag workshops volgt. Zelfstandig bekijken van kennisclips, samenwerken met je medestudenten, elkaar feedback geven én leren in de praktijk: het hoort er allemaal bij!

 
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
3,2 gemiddeld, 527 respondenten
3,7 gemiddeld, 4017 respondenten
Aantal eerstejaars
 
546
323
Door naar het tweede jaar
 
76%
73%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 49%
50%
 
HBO-bachelor of hoger 52%
58%
Doorstuderen
 
7%
7%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
97%
werkloos
2%
van de werkende afgestudeerden
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 05-07-2023
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

  • Cultuur & Maatschappij
  • Economie & Maatschappij
  • Natuur & Gezondheid
  • Natuur & Techniek
  • Cultuur & Maatschappij
  • Economie & Maatschappij
  • Natuur & Gezondheid
  • Natuur & Techniek

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma? Wanneer je 21 jaar of ouder bent, kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+. 

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen.

Heb je een andere vraag?
Neem dan contact met ons op via inschrijvingen-paramedisch@fontys.nl.

 

Placeholder for Fontys video
Om alle kennis en vaardigheden te leren, combineren we theorie met praktijk. Wat je leert, breng je direct in de praktijk."

 

Opbouw

In het eerste jaar ontwikkel je jezelf tot assistent-fysiotherapeut. De kennis en vaardigheden die je hiervoor nodig hebt, ga je jezelf toe-eigenen. Je krijgt intensieve begeleiding van een leerprocesbegeleider (docent) en studiecoach (docent). De verworven kennis en vaardigheden pas je direct toe tijdens praktijklessen, in het werkveld bij echte patiënten en bij je medestudenten. Er is veel ruimte voor samenwerken met medestudenten, het werkveld en binnen Fontys.

Als student sta je aan het stuur van je eigen opleiding. Je kunt bijvoorbeeld zelf invulling geven aan je portfolio en keuzes maken welke workshops je volgt.

Indeling eerste jaar

  • Er zijn 4 modules van 10 weken waarin je met verschillende onderwerpen aan de slag gaat. Binnen elke module staat een echte beroepsuitdaging centraal. Per module is er zoveel mogelijk een vast weekritme. Dit betekent dat het rooster en de leeractiviteiten er elke week hetzelfde uitzien. In de volgende module kan het weekritme er weer anders uitzien.
  • De studiebelasting is gemiddeld zo’n 36-40 uur per week. Dit bestaat uit 13-15 uur docentcontacttijd, samenwerken met je medestudenten, ervaringen opdoen in de praktijk en zelfstudie.

Studieadvies

Uiterlijk aan het einde van het eerste studiejaar (propedeusefase) krijgen alle eerstejaarsstudenten een studieadvies: een advies over de voortzetting van de opleiding. Dit studieadvies is niet bindend.

In het tweede studiejaar werk je verder aan je ontwikkeling tot fysiotherapeut en neemt de moeilijkheid van de casussen en de zelfstandigheid rondom het oplossen ervan toe. Dit jaar bestaat uit 2 modules van 10 weken en 1 module van 20 weken. De studiebelasting is vergelijkbaar als in jaar 1. In de laatste module is het onderwerp ‘de complete patiënt’ waar eerder opgedane kennis samenkomt.

Je volgt een module van 20 weken die bestaat uit een stage, aangevuld met begeleiding en workshops. Ook volg je een minor (keuzeprogramma) van 20 weken. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een profileringsminor binnen Fontys Paramedisch. Zo focus én verdiep jij je op één thema uit de gezondheidszorg en word je daarin specialist. Je ontwikkelt je hiermee tot dé toekomstig zorgprofessional en je bouwt een breed netwerk op.


De minoren die we aanbieden binnen Fontys Paramedisch zijn:

  • Exploring Health Behaviour
  • MADE for Allied Healthcare (Measurement, Analysis, Design & Exploration for Allied Healthcare)
  • Zorg in beweging: tijd voor frisse blikken!
  • Anders denken, anders doen; zorgvernieuwing in en met de praktijk

Uiteraard kun je ook kiezen voor een minor aan een andere hogeschool, in het buitenland of bij een andere opleiding van Fontys. Of je kiest voor een stage in het buitenland.

Het vierde jaar bestaat uit twee afstudeeruitdagingen. De eerste beroepsuitdaging bestaat uit een stage van 20 weken. De tweede beroepsuitdaging staat in het teken van je afstudeeronderzoek. Daarnaast biedt Fontys jaartrajecten aan waarbij je stage en onderzoek combineert op een professionele werkplaats.

Na het succesvol afronden van je studie mag je de titel Bachelor of Science gebruiken en ben je klaar om als professional het werkveld in te gaan. De meeste afgestudeerden vinden binnen één jaar een baan. Ook kun je verder studeren of bijvoorbeeld het werken combineren met het volgen van een master.

Direct vanaf de start vindt ‘leren in de praktijk’ plaats. Je gaat vanaf dag één jezelf ontwikkelen in het nationale- en/of internationale werkveld, op de plekken waar je later ook je beroep kan uitoefenen. Hierdoor ervaar je wat het beroep daadwerkelijk inhoudt, kom je direct in contact met patiënten en ontdek je hoe jij je wilt ontwikkelen. Daarnaast leer je ook van én met andere disciplines tijdens je studie.

Denk bij het praktijkleren aan een oriënterende stage van enkele dagen in een eerstejaarsmodule tot een afstudeeruitdaging in jaar 4.

Aan de slag met beroepsuitdagingen
Wij vinden het belangrijk dat je al vanaf de eerste dag van je studie zoveel mogelijk werkt zoals je straks ook als zorgprofessional gaat werken. Dit betekent dat je in modules van 10 of 20 weken aan de slag gaat met uitdagingen. Deze uitdagingen komen uit het werkveld waarvoor jij wordt opgeleid. We noemen dit beroepsuitdagingen. Met het ontwikkelen van kennis, vaardigheden en een beroepshouding breng je deze uitdagingen tot een goed einde.

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Wat je moet weten en kunnen na een module, noemen we leeruitkomsten. Door deze leeruitkomsten is voor jou helder wat het verwachte niveau aan het einde van elke module is.

Hoe ziet het studeren er dan uit?

Leren wordt dus gekoppeld aan échte vraagstukken uit de praktijk waar je samen met anderen aan werkt. Je doet dit met je medestudenten, docenten, mensen uit de praktijk (vak experts) én cliënten. Jij staat aan het stuur, met leerprocesbegeleiders die je begeleiden en ondersteunen. Je doet dit door het verzamelen van feedback, zodat je jouw leerproces bij kunt sturen. Door vanaf het begin veelvuldig in contact te komen met jouw toekomstige werkomgeving én cliënten vorm je een goed beeld van wat er van jou verwacht wordt als startend professional.

Blended onderwijs

Het onderwijs is ‘blended’. Dit betekent dat leren zowel plaatsvindt op de campus, in de praktijk en online. In de online leeromgeving heb je toegang tot ondersteunende leermaterialen en verzamel je feedback. Zo kun jij tijdens de lesweken in je eigen tempo en op jouw manier de theorie en feedback bestuderen. Vervolgens kun je dit op school en in de praktijk toepassen en verder verdiepen. Juist dit maakt dat je écht leert.

Sta jij graag aan het stuur van je eigen studie? Kom dan bij ons studeren!

Fontys Paramedisch staat voor kleinschalig toponderwijs waarbij jij aan het stuur staat. Je leert door te doen, online, op de campus én in de praktijk. Zo ontwikkel jij je tot een toekomstbestendige zorgprofessional. We hopen je volgend studiejaar te mogen verwelkomen!

 
Placeholder for Fontys video
Studenten over de opleiding
Deze opleiding gaat met de tijd mee en heeft aandacht voor nieuwe ontwikkelingen in het veld.”

Lees het verhaal van Stefan >>

 


Na je opleiding

Het beroep fysiotherapeut is uitdagend en afwisselend, onder andere omdat het volop in ontwikkeling is. Voorbeelden hiervan zijn nieuwe technieken en behandelmethodes die vanuit de hele wereld overkomen naar Nederland. Ook is er steeds meer aandacht voor preventie: het voorkomen van klachten.

Als fysiotherapeut kun je aan de slag: 

  • in een ziekenhuis, verpleeghuis of revalidatiecentrum
  • bij een fysiotherapiepraktijk, multidisciplinair (sport)centrum of een fitnesscentrum
  • op een school voor gehandicapte kinderen
  • bij bedrijven, arbodiensten of in je eigen praktijk

Doorstuderen

Veel studenten gingen je al voor! Hierbij een greep uit mogelijke vervolgstudies:

  • Bekkentherapie
  • Sportfysiotherapie
  • Manuele therapie
  • Kinderfysiotherapie
  • Universitaire master: w.o. Bewegingsklachten
 

Placeholder for Fontys video
Heb je vragen over de opbouw van de opleiding?
Neem dan contact met ons op via fysio-support@fontys.nl

 

Agenda

Meld je hier aan voor één van onze activiteiten. Zo weet je zeker of dit de opleiding voor jou is! Bekijk bijvoorbeeld een voorlichting vanuit huis of meld je aan voor een Open dag op de campus. Wat je ook kiest, hopelijk zien we je snel.

Proefstuderen Fysiotherapie | Eindhoven
12 apr 2024 09:00 - 12:30
Programma

Bij de proefstudeerdagen stap jij in de huid van een fysiotherapeut in opleiding. Je krijgt informatie over de opleiding, een indruk van de omgeving waar je mogelijk gaat studeren en we laten zien hoe een les in de opleiding er uit kan zien.

Het programma bestaat uit:
09.00 tot 09.15 uur | Inloop
09.15 tot 09.45 uur | Introductie college met informatie over de opleiding
09.45 tot 10.45 uur | Praktijkles fysiotherapie
10.45 tot 11.00 uur | Rondleiding
11.00 tot 12.30 uur | Afsluiting

Proefstuderen Fysiotherapie | Eindhoven
24 mei 2024 09:00 - 12:30
Programma

Bij de proefstudeerdagen stap jij in de huid van een fysiotherapeut in opleiding. Je krijgt informatie over de opleiding, een indruk van de omgeving waar je mogelijk gaat studeren en we laten zien hoe een les in de opleiding er uit kan zien.

Het programma bestaat uit:
09.00 tot 09.15 uur | Inloop
09.15 tot 09.45 uur | Introductie college met informatie over de opleiding
09.45 tot 10.45 uur | Praktijkles fysiotherapie
10.45 tot 11.00 uur | Rondleiding
11.00 tot 12.30 uur | Afsluiting

Proefstuderen Fysiotherapie | Eindhoven
07 jun 2024 09:00 - 12:30
Programma

Bij de proefstudeerdagen stap jij in de huid van een fysiotherapeut in opleiding. Je krijgt informatie over de opleiding, een indruk van de omgeving waar je mogelijk gaat studeren en we laten zien hoe een les in de opleiding er uit kan zien.

Het programma bestaat uit:
09.00 tot 09.15 uur | Inloop
09.15 tot 09.45 uur | Introductie college met informatie over de opleiding
09.45 tot 10.45 uur | Praktijkles fysiotherapie
10.45 tot 11.00 uur | Rondleiding
11.00 tot 12.30 uur | Afsluiting


Meer weten over de opleiding Fysiotherapie

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.


Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en laptop.   


Op  DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

Stap 1: Je meldt je aan via Studielink, door te zoeken op 'opleiding tot fysiotherapeut'.
Meld je, bij voorkeur, vóór 1 mei aan, zodat je nog ruim de tijd hebt om de stappen van je inschrijving te voltooien en je check-in gesprek te voeren.

Houd je Studielink berichten in de gaten, deze ontvang je ook op het emailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Vanaf half mei is het mogelijk om je betaalgegevens in te voeren in Studielink.

Stap 2: Je wordt uitgenodigd voor de Studiekeuzecheck.
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Meld je je aan na 1 mei, dan is het studieadvies dat je ontvangt bindend.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas ingeschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

Heb je vragen over je inschrijving? Neem contact met ons op via inschrijvingen-paramedisch@fontys.nl

 

Locaties en contact

Inhoudelijke vragen

Heb je inhoudelijke vragen over de opleiding, Canvas, Progress, je rooster etc? Deze kun je stellen aan de teamondersteuner van de opleiding via mailadres ondersteuningfysiotherapie@fontys.nl .

Contact team inschrijvingen

Voor vragen over je inschrijving kun je contact opnemen met inschrijvingen-paramedisch@fontys.nl.
De studentenservicebalie is alleen op afspraak geopend. Voor het maken van een afspraak kun je terecht op deze website.