Sla kruimelpad over
Vind de opleiding of cursus die bij je past

Leraar Technisch Beroepsonderwijs: verkorte opleiding hbo-wo

Onze economie is steeds meer afhankelijk van kennis. Kennis van producten, materialen en technieken. Al deze kennis moet worden onderhouden en uitgebreid, maar vooral ook worden overgebracht. Dat is een kwestie van talent, maar ook van didactische vaardigheden. En die kun je je eigen maken.

Docenten, de pijlers van onze kenniseconomie

Multimedia vormen een waardevolle aanvulling op de traditionele lesmiddelen, maar kunnen het persoonlijke contact met een docent niet vervangen. Een bevlogen vakman of -vrouw die studenten inzicht geeft, kennis en vaardigheden bijbrengt, begeleidt, coacht en enthousiasmeert, is van onschatbare waarde. Niet alleen voor studenten, maar ook voor de onderwijsinstellingen en bedrijven waar ze werkzaam zijn. Docenten zijn de pijlers onder onze kenniseconomie.
Sommige mensen hebben meer tijd nodig om te constateren dat hun toekomst in het onderwijs ligt. Het zijn vaak echte vakspecialisten die (enkele) jaren relevante werk- en levenservaring hebben in onderwijs en/of bedrijfsleven en hun kennis, ervaring en enthousiasme dolgraag willen delen. Herken je jezelf in dit profiel? Volg dan een verkorte lerarenopleiding aan de Fontys Hogeschool Bedrijfsmanagement, Educatie en Techniek.

Voor wie?

Tijdens de opleiding word je met name geschoold in het overdragen van kennis en vaardigheden; de didactiek van het beroepsonderwijs. De verkorte lerarenopleiding, in de vorm van een eenjarige kopopleiding, is bijvoorbeeld bedoeld voor personen met een voltooide wetenschappelijke opleiding of een hbo-opleiding in werktuigbouwkunde, bouwkunde, bouwtechniek, motorvoertuigentechniek, ICT of elektrotechniek.

Kortom: is de technische kennis bij jou voldoende aanwezig, maar ontbreekt de didactische kennis nog? De verkorte lerarenopleiding voor hbo-ers en wo-ers stelt je in de gelegenheid om in deeltijd in één jaar een onderwijsbevoegdheid van het overeenkomstige vakgebied te behalen.

Inhoud van het programma

De opleiding is sterk gericht op de praktijk. Na een korte oriëntatie op een school ga je aan de slag door ondersteunende taken uit te voeren. In het 2e halfjaar verzorg je zelf onderwijs. Tegelijkertijd werk je aan onderwerpen als leerlingenzorg, omgaan met verschillen en didactiek. Een intervisie- en reflectietraject is de rode draad door de kopopleiding. Zo leer je samen met je medestudenten je eigen leerproces beter te analyseren.

Per week is er in principe één contactavond en staat er één dagdeel in de week voor stage. Daarnaast wordt er tijd ingeruimd voor opdrachten en voorbereiding. De totale studiebelasting is 760 uur, waaronder 140 uur onderwijsstage.

Startmoment
September
Opleidingstype
Hbo-bachelor
Studievorm(en)
Deeltijd
Lesplaats
Eindhoven
Contact
ltb@fontys.nl

De verkorte lerarenopleidingen Technisch Beroepsonderwijs leiden op tot de graad Bachelor of Education

48.11 Techn. Lerarenopleiding: Ba, Verkort, AD, deeltijd, 14/15

Bestel of bekijk

Brochure of factsheet.

Per post ontvangen

PDF direct openen

Sla Google Maps over