Sprint naar content

Mechatronica

Student van Mechatronica is aan het oefenen

Mechatronica

4 jaar
Start februari en september
Nederlands
Hbo-bachelor
Voltijd
Eindhoven
Venlo

Ontwerp jij de nieuwste drone of ben jij het brein achter de nieuwste AI? Kies de opleiding Mechatronica!

Hoe werkt aanmelden?

Deadline: 1 mei of 1 februari

Kennismaken?

Proefstuderen, open dagen en meer

Bouw mee aan een leefbare toekomst

Of je nu wilt werken in de industrie, veiligheid, zorg of voedsel, met de opleiding Mechatronica kun je overal aan de slag! Met de brede technische kennis die jij opdoet op het gebied van elektrotechniek, werktuigbouwkunde en informatica heb jij oog voor de nieuwste ontwikkelingen. Jij bent als logische denker én doener goed voorbereid op de toekomst.

Past de opleiding Mechatronica bij jou?

  • Jij bent benieuwd naar de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van robotica.

    Ontdek hoe je het leven van mensen fijner maakt met innovatieve robots die jij ontwerpt.

  • Je wil een brede en uitdagende opleiding tot Engineer volgen.

    Je volgt vakken in elektrotechniek, werktuigbouwkunde en informatica.

  • Je studeert het liefst bij een persoonlijke en kleinschalige opleiding.

    De docenten staan altijd voor je klaar en er is veel ruimte voor jouw professionele en persoonlijke ontwikkeling.

Bekijk ook deze opleidingen

Ik ben Mechatronica gaan studeren omdat het een hele brede opleiding is. Het is eigenlijk een combinatie tussen Werktuigbouwkunde, Elektrotechniek en zelfs een beetje ICT.

Stijn

Student Mechatronica Eindhoven

Ik ben tweedejaars Mechatronica student en werk op dit moment aan mijn ExPo project. Dit is een groot project waarbij je samen met studenten van andere opleidingen aan de slag gaat. Ik werk met mijn groep aan een windmolen die 50 Watt aan stroom moet opwekken. Hiermee moet de windmolen een telefoon kunnen opladen. We moeten die windmolen zelf bouwen en hij moet aan allerlei eisen voldoen. Zo moet hij bijvoorbeeld tegen alle weersomstandigheden bestand zijn en dus ook waterdicht zijn. Het is een leuk, maar ook wel een uitdagend project. Je moet namelijk met heel veel zaken rekening houden. Soms loop je tegen problemen aan die je vooraf niet verwacht had. Je moet dus steeds nieuwe oplossingen bedenken.

Tijdens het ExPo project werk je met allerlei Engineering studenten samen. Ook met studenten van de internationale opleidingen. Het is soms best lastig om in het Engels te werken, maar dit is iets waar je later ook in het bedrijfsleven mee te maken krijgt. Gelukkig worden we hier wel op voorbereid in de lessen. Ook is het leuk om samen te werken met de verschillende expertises. Ik heb bijvoorbeeld geen idee hoe ik een probleem aan moet pakken, maar een student Werktuigbouwkunde is elke week met dit soort oplossingen bezig. Je leert dus ook veel van elkaar.

Ik heb voor Mechatronica gekozen omdat het een hele brede opleiding is. Mechatronica is eigenlijk een combinatie van Werktuigbouwkunde, Elektrotechniek en zelfs een beetje ICT. Het komt allemaal samen binnen één opleiding. Dat vind ik erg leuk. Het is geen makkelijke opleiding, maar als je er echt voor wil gaan, dan kom je er wel! Er is altijd iemand die je wil helpen, maar er wordt ook veel zelfstandigheid verwacht in het hbo.

Als mechatronius ben je van alle markten thuis in de ingenieurswereld: je spreekt straks de taal van werktuigbouwkundigen, electrotechnici en software-engineers. Dat vind ik heel aantrekkelijk.

Ibrahim

Student Mechatronica Eindhoven

Ik heb besloten om Mechatronica te studeren omdat de mechatronicus eigenlijk van alle markten thuis is binnen de ingenieurswereld. Dat vind ik heel aantrekkelijk. Het stelt me in staat om de taal te spreken van werktuigbouwkundigen, electrotechnici en software-engineers. Na wat onderzoek te hebben gedaan naar verschillende hogescholen die een Mechatronica-opleiding aanbieden, kwam ik uit bij Fontys in Eindhoven. Als internationale student vond ik het een logische keuze om in Eindhoven te studeren. Het heeft immers een reputatie als technologie-stad. Ik zou de opleiding als uitdagend en leuk beschrijven. Je leert onderwerpen uit meerdere engineering disciplines en past je kennis toe in projecten.  

De programmeervakken vind ik het leukst. Je kunt je kennis namelijk meteen gebruiken en direct de resultaten zien. Zo kun je je eigen programma schrijven of een softwareoplossing voor een praktisch probleem implementeren. Dat is echt ‘satisfying’! Het project waar ik momenteel aan werk is het ontwerpen van een prothesehand voor mensen met een amputatie. Ik ben verantwoordelijk voor de elektrische kant van het project, zoals manieren vinden om de prothese the besturen, het onderzoeken van elektrische componenten die voldoen aan de eisen die we hebben gesteld, het uitvoeren van elektrische circuitsimulaties en nog veel meer. 

Ik vind de sfeer bij Fontys heel vriendelijk en relaxed. Wat wel belangrijk is om je studie te halen, is dat je up to date moet blijven met je studie. De docenten gaan ervan uit dat je verantwoordelijk genoeg bent om deadlines te halen en goed te presteren bij examens, zonder dat ze steeds controleren of je het haalt.

Ik vind de sfeer tussen studenten altijd heel prettig en de docenten doen er echt alles aan om ervoor te zorgen dat je de stof begrijpt.

Kristian

Student Mechatronica Eindhoven

Ik zit nu in mijn tweede jaar van de Mechatronica-opleiding bij Fontys en ik vind het echt leuk om hier te studeren. Ik vind de sfeer onder mijn medestudenten altijd heel prettig. Iedereen kan hier zijn eigen vriendengroep vinden van mensen met wie ze een klik hebben. En de docenten doen er echt alles aan om ervoor te zorgen dat je de stof begrijpt. De opleiding Mechatronica is een combinatie van allerlei verschillende vakken, zoals elektronica, mechanica, software en wiskunde. Daarnaast zijn er ook lessen waarin je leert hoe je in een team kunt samenwerken.  

Ik heb gekozen voor de studie Mechatronica omdat ik niet precies wist wat ik in de toekomst wilde doen. Mechatronica is een heel brede opleiding, dus ik hoop dat ik tijdens mijn studie ontdek waar ik me in wil specialiseren. Wat ik ook heel belangrijk vind tijdens mijn opleiding, is het opdoen van internationale contacten. Ik ben zelf ook een internationale student. 

Momenteel werk ik aan een project waarbij ik een sorteermachine moet programmeren en bouwen. Dit is een robot die in staat is om zelfstandig vier verschillende kleuren te sorteren. Ook denk ik al na over wat ik in de toekomst wil doen binnen mijn studie. Ik weet dat ik de komende jaren stage zal moeten lopen. Dit zou ik graag willen doen bij VDL. 

Student van Mechatronica is een opdracht aan het uitvoeren
Jouw opleiding

Jij bedenkt, ontwerpt en verbetert apparaten

Hoe kunnen we met de nieuwste robotarm nog meer werk in de zorg uit handen nemen? Hoe zorg je ervoor dat een auto zelf zijn weg vindt door een drukke stad? Tijdens de opleiding Mechatronica ga jij met deze uitdagingen aan de slag! In het leslokaal, in de werkplaats en bij échte bedrijven.

Jouw opleiding

Wat ga je leren?

  • Je leert hoe je robots en geautomatiseerde systemen ontwerpt.

    Van productielijnen in fabrieken of huizen met slimme verlichting tot zelfrijdende auto's.

  • Je past je kennis direct toe in de praktijk tijdens projecten voor echte bedrijven.

    In een team van verschillende nationaliteiten en opleidingen bedenk je de beste ideeën.

  • Je ontwikkelt de vaardigheden die jij nodig hebt om aan het werk te gaan.

    Samen werken we aan jouw creativiteit, vakdeskundigheid en onderzoekvaardigheden.

Jouw opleiding

Hoe zien de komende 4 jaar eruit?

Tijdens de opleiding leer jij een compleet technisch systeem te bouwen. Daarvoor volg je theorie- en praktijklessen op het gebied van elektrotechniek, werktuigbouwkunde en informatica. Je past jouw kennis meteen toe bij de uitdagingen van het bedrijfsleven tijdens projecten en je stages.

Studenten van Mechatronica zijn een opdracht aan het uitvoeren
Jouw toekomst

De denkwijze en skills die je leert zijn breed inzetbaar

Komt jouw internationale droom tot leven en ga je over de grens aan machines werken? Breng jij een topatleet naar een hoger niveau doordat je zijn sportprestaties helpt verbeteren? Of ben jij het brein achter de schoonmaakrobots? Jij bent betrokken bij de nieuwste ontwikkelingen.

Toelating & aanmelden

Toelatingseisen

  • Met een havo-, vwo-, of mbo-diploma (niveau 4) ben je direct toelaatbaar.

  • Heb je niet de juiste vooropleiding?

    Geen paniek! In sommige gevallen kun je alsnog worden toegelaten. Bekijk de volledige toelatingseisen voor alle mogelijkheden.

De campus

Bij Fontys beleef je de tijd van je leven en bouw je aan de toekomst

Ontdek onze campussen: mooie en goed uitgeruste studieruimtes, hippe koffiecorners en fijne campuspleinen. Alles voor groei en gezelligheid!

Kosten opleiding

Benieuwd wat deze opleiding kost?

Bereken je collegegeld eenvoudig met de collegegeldmeter. Naast collegegeld moet je ook rekening houden met andere kosten zoals studiemateriaal, een laptop en deelname aan de introductie. 

Collegegeld berekenen

Mechatronica

Startdatum

September, Februari

Taal

Nederlands

Opleidingsduur

4 jaar

Opleidingstype

Hbo-bachelor

Opleidingsvorm

Voltijd

Locatie(s)

Eindhoven, Venlo

Specificaties

Mechatronica

Startdatum

September, Februari

Taal

Nederlands

Opleidingsduur

4 jaar

Opleidingstype

Hbo-bachelor

Opleidingsvorm

Voltijd

Locatie(s)

Eindhoven, Venlo

Deadline: 1 mei of 1 februari

Hoe werkt aanmelden?

Benieuwd wat er allemaal staat te gebeuren tot en na het aanmelden voor deze opleiding? Bekijk het hele aanmeldproces.

Mechatronica

Van aanmelden tot starten

Benieuwd wat er allemaal staat te gebeuren tot en na het aanmelden voor deze opleiding? Bekijk het hele aanmeldproces.

  • Start met kennismaken!

    Jouw studiekeuze begint met kennismaken.

  • 1 mei 2025

    Meld je aan voor de opleiding via Studielink. Doe dit vóór 1 mei.

    Hoe werkt dat aanmelden?
    In sommige gevallen kun je je ook nog aanmelden na 1 mei.

    Lees hier meer over aanmelden na de deadline.

  • Op uitnodiging

    Studiekeuzecheck: jouw check-in bij Fontys

  • Alles voor een Goede start

    Op Goede start vind je alles voor een goede start van je studie zoals aan te schaffen materialen, je laptop, info over je eerste lesweek en de introductie.

  • 25 augustus 2025

    Purple introductieweek

  • 1 september 2025

    Start eerste lesweek

  • Start in februari

    Jouw studiekeuze, begint met kennismaken voor jouw opleiding in februari.

    Take a look at our orientation events
  • 1 februari

    Meld je aan voor de opleiding via Studielink. Doe dit vóór 1 februari.

    Hoe werkt dat aanmelden?
  • Op uitnodiging

    Studiekeuzecheck: jouw check-in bij Fontys

  • Alles voor een Goede start

    Op Goede start vind je alles voor een goede start van je studie zoals aan te schaffen materialen, je laptop en info over je eerste lesweek.

  • 10 februari 2025

    Start eerste lesweek

  • Start met kennismaken!

    Jouw studiekeuze begint met kennismaken.

  • 1 mei 2025

    Meld je aan voor de opleiding via Studielink. Doe dit vóór 1 mei.

    Hoe werkt dat aanmelden?
    In sommige gevallen kun je je ook nog aanmelden na 1 mei.

    Lees hier meer over aanmelden na de deadline.

  • Op uitnodiging

    Studiekeuzecheck: jouw check-in bij Fontys

  • Alles voor een Goede start

    Op Goede start vind je alles voor een goede start van je studie zoals aan te schaffen materialen, je laptop, info over je eerste lesweek en de introductie.

  • 25 augustus 2025

    Purple introductieweek

  • 1 september 2025

    Start eerste lesweek

  • Start in februari

    Jouw studiekeuze, begint met kennismaken voor jouw opleiding in februari.

    Take a look at our orientation events
  • 1 februari

    Meld je aan voor de opleiding via Studielink. Doe dit vóór 1 februari.

    Hoe werkt dat aanmelden?
  • Op uitnodiging

    Studiekeuzecheck: jouw check-in bij Fontys

  • Alles voor een Goede start

    Op Goede start vind je alles voor een goede start van je studie zoals aan te schaffen materialen, je laptop en info over je eerste lesweek.

  • 10 februari 2025

    Start eerste lesweek

Studiekeuzeactiviteiten

Kennismaken met Mechatronica

Meld je aan voor de Open dag, een online voorlichting of één van de andere activiteiten om kennis te maken met de opleiding.

Heb je een vraag?

We helpen je graag verder.

Stel je vraag aan de opleiding in Eindhoven

Stel je vraag aan de opleiding in Venlo

Vragen die wij vaak krijgen

Het gemiddelde bruto maandsalaris van een monteur mechatronica in Nederland bedraagt € 3.171, met een minimum van € 3.048 en een maximum van € 3.295.

Na de opleiding Mechatronica kun je aan de slag als bijvoorbeeld systeemarchitect, service engineer, industrieel automatiseerder, ontwerper, besturingstechnicus, technisch adviseur en projectleider. Maar je zou ook kunnen denken aan banen in de zorg, robotica of softwaretechniek. De opties zijn eindeloos.

Werktuigbouwkunde en mechatronica zijn beide technische vakgebieden, maar ze hebben verschillende aandachtspunten. Werktuigbouwkunde richt zich op machines en hoe ze werken, terwijl mechatronica zich bezighoudt met het combineren van machines met elektronica en computers. Werktuigbouwkunde is breder en gaat vooral over mechanische onderdelen, terwijl mechatronica specifiek kijkt naar het samenbrengen van mechanica en technologie om slimme systemen te maken.