Sla kruimelpad over
Vind de opleiding of cursus die bij je past

Onderwijsondersteuner Technisch Beroepsonderwijs (Associate degree)

Onderwijs en bedrijfsleven in beweging

Het beroepsonderwijs is volop in beweging. Dit geldt voor zowel het mbo als het vmbo. Het onderwijs wordt verbeterd om leerlingen nog meer te motiveren tot leren. Dit heeft invloed op alle facetten van de schoolorganisatie en vraagt om een andere inzet van medewerkers en leermiddelen. Zo ontstaan nieuwe functies in het onderwijs. Naast de docent zijn op veel scholen ook onderwijsondersteuners, -assistenten en praktijkdocenten werkzaam.

Voor wie?

De onderwijsondersteuner, praktijkdocent of praktijkopleider is iemand uit de praktijk. Hij of zij heeft ruime ervaring opgedaan in de sector techniek. Op een school voor beroepsonderwijs werkt de onderwijsondersteuner zelfstandig onder eindverantwoordelijkheid van docenten en begeleidt en traint groepen leerlingen.

Hij/zij:
• bezit pedagogisch didactische vaardigheden;
• heeft een specialisatie in een vak of leergebied;
• werkt zelfstandig aan de uitvoering van zijn taken;
• is verantwoordelijk voor de inhoud en de vormgeving van zijn taken;
• ontwikkelt leeropdrachten en instructiemateriaal.

In het bedrijfsleven komen steeds vaker praktijkopleiders, leermeesters of instructeurs terecht. Binnen alle branches is meer behoefte aan mensen die naast hun vakspecialisme goed zijn in trainen en begeleiden.

Het programma

Het Associate degree programma voor Onderwijsondersteuner Technisch Beroepsonderwijs wordt in deeltijd aangeboden. De Associate degree programma’s onderwijsondersteuner duren twee jaar. Het programma bestaat uit een pedagogisch didactisch deel en een vakspecifiek deel. Het pedagogisch didactische deel van de opleiding is voor alle richtingen gelijk. Het vakspecifieke deel is per opleiding verschillend en gericht op een beroepsopleiding.

Binnen dit programma bestaan verschillende studieroutes.

"Ik merk dat ik door het vragen leren stellen aan mezelf en aan de leerlingen een betere docent word." - Kees van der Kaaij

**Een must voor iedere praktijkopleider

Speciaal voor praktijkopleiders, werkzaam bij opleidingsbedrijven en samenwerkingsverbanden in de techniek, bedrijven met (eigen) bedrijfsscholen, en bedrijven met eigen trainingsfaciliteiten voor klanten of medewerkers, heeft Fontys Hogescholen de krachten gebundeld met het opleidingsfonds A+O Metalektro en Werkgeversorganisatie FME-CWM in een nieuwe Associate degree Metaal-Elektro-Installatietechniek (MEI). Als praktijkopleider ben je vakspecialist, maar ben je vaak niet didactisch geschoold. Dit vraagt nieuwe competenties van jou als praktijkopleider.

Kom hierover meer over te weten op onze informatiebijenkomsten, die speciaal gericht zijn op praktijkopleiders in de metaal-, elekto- en installatietechniek. Meer informatie vind je onder de studieroute Metaal-Elektro-Installatietechniek of via de download van de brochure.

Startmoment
September
Opleidingstype
Associate degree
Studievorm(en)
Deeltijd
Lesplaats
Eindhoven
Contact
ltb@fontys.nl

De Associate degree Onderwijsondersteuner Technisch Beroepsonderwijs leidt op tot de graad Associate Degree in Education.

48.12 Onderwijsondersteuner AD TBO voltijd 14/15

Bestel of bekijk

Brochure of factsheet.

Per post ontvangen

PDF direct openen

Sla Google Maps over