Van Caribbean naar Fontys
Studeren in Nederland
Alles over studiekeuze
Je gaat studeren en je wil een studie volgen die je leuk vindt. Hoe moeilijk kan dat zijn, toch? Maar waar begin je dan? Hoe pak je een studiekeuze aan. Wij helpen je graag! Tijdens het maken van een keuze doorloop je een aantal stappen. In de eerste stap ga je je afvragen wie je bent, wat je
interessant vindt, welke kwaliteiten je hebt en wat je graag doet. Vervolgens ga je een of meerdere richtingen onderzoeken en maak je een selectie opleidingen die je mogelijk wil gaan doen. Hier ga je je in verdiepen.
In het handige 'Wat kies jij magazine' staan de opleidingen die je bij Fontys kunt doen overzichtelijk en per onderwerp bij elkaar. Het kan je verder helpen in jouw route naar de juiste keuze!
Download het magazine Wat kies jij? (.pdf)Opleidingen bij Fontys
Sneakpreview studieweek
Wil je online kennismaken met een opleiding en het beroep? Scroll door de agenda en krijg een Sneakpreview. Je kunt onder andere: minicolleges volgen, opdrachten maken en filmpjes bekijken van onze studenten. Zo krijg je een beeld of de opleiding van de sneakpreview bij je past.
Bekijk hier de opleidingen met een sneakpreview studieweekDe Study Fair in plaats van open dagen
Als je op één van de eilanden woont kun je natuurlijk niet zo gemakkelijk naar een open dag in Nederland komen. Maar je vindt Fontys wel op de Study Fair op de eilanden in november. Daar kunnen studenten je vertellen over de ins en outs van studeren in Nederland en bij Fontys.
Hulp nodig?
Je hebt al een keuze gemaakt voor een studie bij Fontys maar je hebt nog steeds twijfels over je keuze neem dan contact op met Khadija Jawad.
Fontys helpt jou
Bij Fontys kijken we graag samen met jou wat je nodig hebt om zo succesvol mogelijk te kunnen studeren. Jouw studentcoach is je eerste aanspreekpunt. Zijn er omstandigheden die extra aandacht vragen of wil je topsport combineren met een studie? Twijfel je over de studie waar je voor gekozen hebt? Wij bieden alle studenten begeleiding op maat aan.
Lees meer over Studeren en begeleidingIs Nederlands niet jouw moedertaal? Begeleiding Nederlands en extra tijd voor tentamens
Zie je op tegen de tentamens in het Nederlands? Don’t worry, omdat Nederlands waarschijnlijk niet jouw eerste taal is, heb je recht op extra tijd tijdens je tentamen. Ook mag jij er een woordenboek bij gebruiken, bijvoorbeeld Engels-Nederlands. Je moet dit wel zelf van te voren aanvragen. Je studentendecaan kan je er straks meer over vertellen. Maak meteen aan het begin van je eerste studiejaar een afspraak met een studentendecaan om extra tentamentijd aan te vragen. Fontys biedt daarnaast ook extra taalondersteuning, deze ondersteuning wordt gegeven door studenten van Fontys Lerarenopleiding Tilburg. Via de vacaturesite kun je een aanvraag hiervoor indienen.
Vraag extra taalondersteuning aan bij FLOTWil je een afspraak maken met een studentendecaan? Dat kan via ons klantcontactcentrum.
Maak een afspraak met een studentendecaanVoorbereiding
Hoe bereid je je nu zo optimaal mogelijk voor op een studie in Nederland?
- Regel je woonruimte
- Schrijf je in, in de basisregistratie personen (BRP)
- Regel je studiefinanciering
Woonruimte
Er zijn verschillende manieren om woonruimte te vinden. Op de stedenpagina's vind je per stad een aantal mogelijkheden. Van Facebookgroepen tot landelijke kamersites. Het vinden van woonruimte is een behoorlijke uitdaging. Voor een beperkt aantal studenten kan Fontys bemiddelen voor huisvesting. Als je hiervoor in aanmerking wil komen vul dan het aanmeldformulier in vóór 15 juni (herfstsemester) of vóór 8 december (lentesemester).
Direct naar:
Inschrijving Basisregistratie Personen
Voordat je als student in Nederland kunt gaan studeren moet je je laten inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP).
Wil jij meer weten over inschrijving in de (BRP)?
Vraag studiefinanciering aan
Vraag je studiefinanciering aan voor een opleiding in Nederland? En heb je de Nederlandse nationaliteit en nog geen Burgerservicenummer (BSN)? Dan krijg je een BSN als je studiefinanciering aanvraagt. Met je BSN kun je alvast een aantal zaken in Nederland regelen, ook als je nog niet in Nederland bent. Voor het aanvragen van studiefinanciering kijk je op website van DUO:
Vraag hier je studiefinanciering aanVraag je geen studiefinanciering aan?
Dan kun je pas een BSN aanvragen in Nederland. Je krijgt dan een BSN na inschrijving in de Basisregistratie Personen (BRP) van de Nederlandse gemeente waar je gaat wonen.
Regel je zorgverzekering
Blijf je 3 jaar of langer in Nederland studeren? Dan heb je een Nederlandse zorgverzekering nodig. Bekijk de video waarom het afsluiten van een Nederlandse zorgverzekering voor jou interessant kan zijn.