Samenwerken in authentieke leeromgevingen binnen Talentgericht onderwijs

In hybride leeromgevingen (HLO’s), ook wel authentieke leeromgevingen genoemd, ontmoeten onderwijs en praktijk elkaar. Studenten, docenten, onderzoekers en werkveldpartners leren, werken en onderzoeken hier samen aan echte vraagstukken.

Authentieke leeromgevingen zijn een onderdeel van talentgericht onderwijs (TGO) en bieden studenten een kans om talenten te ontdekken en vaardigheden te ontwikkelen die passen bij hun toekomstige beroep. Door samen te werken met professionals en deelnemers van verschillende opleidingen leren studenten over de grenzen van hun eigen vakgebied heen te kijken.

HLO’s zijn krachtige leeromgevingen waar innovatie en samenwerking centraal staan.

In een authentieke, hybride leeromgeving :

  • Ontwikkelen studenten nieuwe kennis en vaardigheden zoals kritisch en creatief denken en onderzoekend vermogen.
  • Doen studenten kennis en ervaringen op en passen ze deze toe in realistische situaties. Daardoor krijgt leren echt betekenis
  • Dragen studenten bij aan impact op de maatschappij door te werken aan authentieke vraagstukken met professionals uit de beroepspraktijk.
  • Ontdekken studenten hun eigen talenten én krijgen ze de mogelijkheid deze verder tot bloei te laten komen. Studenten leren om verbindingen te leggen tussen hun opleiding en de praktijk.

Verschillende soorten HLO's

Er zijn verschillende soorten HLO's, of authentieke leeromgevingen, binnen Fontys. Niet alle instituten gebruiken dezelfde benaming voor hun authentieke leeromgeving. Wat ze gemeen hebben, is het grensoverstijgend samenwerken met andere studenten, docenten, het werkveld en in sommige gevallen de maatschappij. Een HLO kan zowel op locatie bij de hoger onderwijsinstelling als op locatie bij de beroepspraktijk zijn. Een voorbeeld van een HLO op een locatie buiten het onderwijs is een professionele werkplaats, een PW. Er zijn ook HLO's op locatie bij Fontys waar studenten en het werkveld samenkomen. Op de subpagina video's vind je inspirerende voorbeelden van verschillende soorten HLO's.

Ik wil een HLO starten of doorontwikkelen

Voor collega's of werkveldpartners die een HLO willen starten of (door)ontwikkelen, is vanuit Fontys programma HLO, in samenwerking met collega's uit instituten en verschillende lectoraten meerdere instrumenten en good practices ontwikkeld. Twijfel je welk instrument je nodig hebt? Via de beslisboom kom je uit bij het instrument dat bij jouw hulpvraag past.

Inspiratie en voorbeelden

Aanverwante netwerken

Contact

Heb je een vraag over samenwerken in een hybride leeromgeving? Of heb je hulp nodig bij het opstarten of ontwikkelen van een hybride leeromgeving? Neem dan contact op met het team Authentieke en Hybride Leeromgevingen (HLO).