Lector AI en Big Data

Dr.ir. G.C. (Gerard) Schouten

Gerard Schouten heeft Natuurkunde gestudeerd aan de TU/e. In 1993 is hij gepromoveerd op onderzoek naar visuele waarneming. Na zijn studie startte hij als software designer / projectleider bij Philips Innovation Services. In 2000 stapte hij over naar Philips Healthcare. Hier werkte hij een aantal jaren als senior scientist. Hij is specialist in beeldbewerking en image classificatie (SVM). Hij heeft veel ervaring met innovatie en prototyping. Daarnaast heeft hij vele bijdrages geleverd aan tal van Europese ITEA projecten.

In 2013 is hij begonnen bij Fontys Hogeschool ICT en per 1 januari 2016 benoemd als lector. Op 1 december 2016 is Gerard Schouten geïnstalleerd als lector Big Data na zijn rede Big Data? Natuurlijk! Zijn professionele interesse ligt op het vlak van data analyse algoritmes (ook wel Machine Learning genoemd), Kunstmatige Intelligence en Data Visualisatie. “Het is spannend om te ervaren dat data vaak veel meer waardevolle informatie bevat dan we in eerste instantie denken. Met wat rekenwerk kunnen er interessante patronen tevoorschijn komen”, zegt Gerard Schouten. Het boeit hem ook enorm dat de echte wereld en de virtuele wereld steeds meer met elkaar verbonden raken door data. Met de nieuwe minor Applied Data Science van Fontys Hogeschool ICT hoopt hij studenten te motiveren voor Big Data en bij te dragen aan uitdagend en actueel onderwijs.

Lector van het jaar 2018

Nog geen anderhalf jaar na zijn benoeming als lector Big Data is Gerard Schouten verkozen tot lector van het jaar. Een prijs die ISO en ScienceGuide elk voorjaar uitreiken.Waardering gaat ook uit naar de kenniskring van het Lectoraat en Expertisecentrum AI & Big Data. In het bijzonder naar Petra Heck, die de voordracht voor zijn benoeming krachtig heeft verwoord. Alle ins en outs zijn in kaart gebracht om betekenis te geven aan de verbinding onderwijs en onderzoek met maatschappelijke big data opdrachten.

Lectorale Rede Gerard Schouten

Een compilatie

Symposium Big Data? Natuurlijk!

Een jaar of 5 geleden dook de term Big Data voor het eerst op. Nu heeft iedereen het erover. Wat is Big Data eigenlijk, waarom is het natuurlijk! en wat is de impact van Big Data op onze samenleving? Voor deze vragen was uitgebreid aandacht tijdens dit symposium. We hebben met trots laten zien hoe dit thema bij Fontys Hogeschool ICT vorm en inhoud krijgt in onderzoek en onderwijs samen met partners en bedrijven uit de regio.Take out what you can: quantitative analysis of the open question results from the National Student Survey (artikel),
16-06-2019, Gerard Schouten (Lector); Masha Boosten-Ovtchinnikova ((Staf)Medewerker); Bartosz Paszkowski (Docent); Levi van den Bogaard ((Staf)Medewerker)


Contact

Dr.ir. G.C. (Gerard) Schouten

Lector AI en Big Data