Sprint naar content
Foto van persoon

Docentonderzoeker

R.H. (Hans) Idema

Hans Idema is docent en begeleider bij Fontys Bedrijfsmanagement, Educatie en Techniek (BEnT) en voelt zich vooral aanstichter voor co-creatieve transitie in onderwijs en techniek. Hij gelooft in een tijdperk waarin mens en industrie een positieve impact hebben op de planeet.

Hans werkte eerder als hoofdredacteur van autotitels en studeerde bedrijfskunde en filosofie.

Hij gaf het vak bedrijfsfilosofie en hielp bedrijven met het formuleren van hun eigen filosofie. Hans is geïnteresseerd in thema's zoals de impact van de hightech-industrie en de afname van biodiversiteit.

Na de opleiding aan de IVA Driebergen en 5 jaar technisch-commerciële ervaring was Hans hoofdredacteur van twee autotitels. Hij reed alles wat los en vast zat, in Nederland en Europa. Hij was toen nog licht klimaatsceptisch en vooral blij dat auto's sinds de driewegkatalysator bijna alleen nog maar op zichzelf ‘schone’ CO2 en H2O uitstoten. Volgens Hans leunt het duurzaamheidsdenken nog te eenzijdig op CO2-reductie, waardoor andere, minstens zo belangrijke antropogene (‘man made’) impacts op de aarde relatief onderbelicht blijven.

De hightech-industrie bijvoorbeeld drijft op het gebruik van zeldzame aardmetalen en het wordt steeds meer een gevecht om deze grondstoffen te verkrijgen. Het slimmer hergebruiken van materiaal is dus belangrijk om tijd, geld, oorlogen en natuurschade te besparen. Een interessant thema voor TB-ers om te onderzoeken en nieuwe praktijkervaring op te doen.

Hans studeerde bedrijfskunde en filosofie aan de Erasmus Universiteit en Universiteit van Tilburg.

Hij bedacht het vak bedrijfsfilosofie, een combinatie van bedrijfskunde en filosofie, en heeft bedrijven geholpen bij het formuleren van hun bedrijfsfilosofie, waaronder Swisslog en Coosto. In 2011 begon hij les te geven in dit vak aan Fontys. Hans gelooft dat een sterk bedrijfsfilosofie richting en samenhang geeft aan beslissingen binnen een organisatie en helpt bij het bepalen van wat dus "waste" is. Succesvolle exponentiële organisaties (Exo's) hebben altijd een "Massive, Transformative Purpose" (MTP) en hun missie is altijd bepalend voor hun besluiten en groei. Hans ziet dit in actie bij AAE, een snelgroeiend bedrijf met een betekenisvolle missie.

Hans: “Om invulling te geven aan de Visie 2025-pay-off van co-creatie, zoeken we bedrijven op en bespreken we grote thema's, waar we vervolgens een meerjarig onderzoeksprogramma op baseren. In plaats van een eenmalig onderzoek, bouwen we verschillende typen onderzoeken op en aan elkaar, voor een interessantere en meer productieve samenwerking voor zowel het bedrijf als onszelf.”

Een dergelijke samenwerking zijn we onlangs gestart met Tennant (op gebied van OPEX) en met AAE op het gebied van duurzaamheid. We hebben eerste contacten gelegd met Tno, Ebusco en De Meeuw (alle op gebied van circulariteit) en we zoeken daarmee actief bedrijven op met een goede fit voor kennisdeling op het gebied van duurzame transitie.

Hans: "Ik lever een bijdrage aan het Lectoraat door Visie 2025 uit te voeren en OPEXcsr te ondersteunen; een variant van OPEX die focust op mvo. Er is stijgende belangstelling van zowel studenten als bedrijven voor dit thema en we willen daar graag op inspelen en aan bijdragen."

Onderzoeksprojecten

  • Fontys / Tennant Collaborative Research Roadmap: The OPEX Growth Journey

Tennant en Fontys werken samen in een meerjarig onderzoeksprogramma om een beter inzicht en controle te krijgen over continue verbetering binnen Tennant. Het doel is om door middel van meerdere, aansluitende studentenprojecten de OPEX-volwassenheid van de fabriek te verhogen. Hiervoor moet eerst een overzicht worden opgesteld van veranderingsinitiatieven over de afgelopen jaren, zodat deze projecten beoordeeld kunnen worden op succespercentage, implementatie-efficiëntie en effectiviteit van de verandering. Vervolgens zal de verandercultuur (OPEX’) nader worden onderzocht en daarna strategieën om deze te verbeteren (OPEX”). Tegelijkertijd wordt ‘action research style’ uitgevoerd om te experimenteren met concrete verandering, zowel in de vorm van OPEX-challenges (OPEX Minor) en project-/gewijze verbeteronderzoeken.

Status huidige / voorgaande onderzoeken:

O.a. onderzoek naar mogelijkheden Cobotisering (13/14) afgerond in 2021

Onderzoek Sander Kuipers naar verkorting doorlooptijd en verhoging OEE lasersnijders - afgerond. Sander stuitte op noodzaak betere implementatie en borging van geplande veranderingen en bijbehorende datamanagement. Afgerond in 2022

Stage-onderzoek Bernartditus Realino (Feb 2023) How can Tennant effectively and efficiently monitor the sustainability and benefits of changes made in operational processes in order to be able to analyze possible less successful change?

Stage-onderzoek (combi ICT / TB) – start september 2023? Design, implement and (start to) operate a unified document management structure for the Uden plant of Tennant. Ontwerp, bouw en "voorbelast" een digitaal verbetering raamwerk model om veranderingsprojecten van OPEX binnen de Uden-fabriek van Tennant te inventariseren, te evalueren en te beoordelen. Tennant is bezig met het continu doorvoeren van verbeteringen door middel van projecten en nieuwe technieken. Het doel is om de prestaties van de veranderingen te verhogen en te behouden, maar door de grootte van het geheel is het soms onduidelijk of dit lukt. Daarom wil Tennant een evaluatiemodel creëren om de effecten van de veranderingen constant te monitoren, evalueren en verbeteren, en zo beter de controle te krijgen over continue verbetering.

Vrije studiepunt-opdracht (2 studenten samen) start februari 2023:

Opdracht: ontwerp en ontwikkel een online samenwerkingsplatform ‘Collaborative Workspace’ (of: ‘TeamSpace’) voor meerjarig onderzoeksproject ‘Fontys / Tennant OPEX Journey’.

Change challenges OPEX Minor (Marijke van Benschop) – wordt verwacht 2023

Contact

Foto van persoon

R.H. (Hans) Idema

Docentonderzoeker