Studiefinanciering en ov-reisproduct
Onderdelen studiefinanciering
Studiefinanciering bestaat uit verschillende onderdelen. Je bepaalt zelf welke onderdelen je aanvraagt. Sommige onderdelen zijn een lening en moet je dus terugbetalen.
Je hebt recht op de basisbeursvoor de officiële duur van je studie. Dit is meestal 4 jaar. De hoogte van de basisbeurs is afhankelijk van je woonsituatie. Als je uitwonend bent, is de beurs hoger dan wanneer je bij (een van) je ouders thuis woont.
De basisbeurs is een 'prestatiebeurs'. De prestatiebeurs wordt omgezet in een gift als je binnen 10 jaar je diploma behaalt. Lukt dit niet, dan moet je het totale bedrag met rente terugbetalen.
LET OP: de basisbeurs is met ingang van studiejaar 2023-2024 ingevoerd. Het kan dus zijn dat je al twee jaar hebt gestudeerd in het leenstelsel en daarna nog twee jaar recht hebt op de basisbeurs.
Je hebt recht op een aanvullende beurs voor de officiële duur van je studie. Dit is meestal 4 jaar. De hoogte van de aanvullende beurs, hangt af van:
- het inkomen van je ouders van 2 jaar geleden; indien dit inkomen is gedaald, dan kunnen je ouders 'verlegging peiljaar' aanvragen. DUO kijkt dan naar een later inkomensjaar. Dit kan zorgen voor een hogere aanvullende beurs.
- of je ouders een eigen studieschuld terugbetalen
- of je broers of zussen met een aanvullende beurs hebt
- of je ouders andere kinderen verzorgen die naar school gaan
Vraag de aanvullende beurs altijd aan. Dit hoef je maar 1 keer te doen. DUO berekent dan elk jaar of je er recht op hebt.
Inkomen ouder(s) buiten beschouwingHeb je geen contact met (één van) je ouders? Of heb je een ernstig conflict? Dan kun je DUO vragen om het inkomen van je ouder(s) 'buiten beschouwing' te laten. Je krijgt dan misschien een (hogere) aanvullende beurs. Dit kan alleen als je al studiefinanciering met aanvullende beurs hebt aangevraagd.
Het gaat om de volgende situaties:
- Je bent niet erkend door je ouder;
- het contact met je ouder is verbroken vóór je 12e verjaardag;
- je hebt een ernstig en structureel conflict met je ouder, over meer dan alleen geldzaken;
- het gezag van je ouder is beëindigd;
- je bent als vluchteling naar Nederland gekomen, zonder je ouder;
- de verblijfplaats van je ouder is onbekend;
- de vastgestelde alimentatie is ten minste 12 aaneengesloten maanden oninbaar.
Indien je wil bespreken of je in aanmerking komt voor het ‘buiten beschouwing’ laten van (één van) je ouders en/of je wil een studentendecaan vragen een verklaring voor je op te stellen als ‘deskundige’? Maak dan een afspraak met een studentendecaan om jouw situatie te bespreken
ik wil een afspraak makenWist je dat DUO een 'eerstejaarsregel' heeft? Dit betekent dat je niet alles hoeft terug te betalen, als je stopt voor 1 februari.
Als je een studie volgt in het hbo of aan de universiteit studeert, kun je geld lenen om je collegegeld te betalen. Dit wordt collegegeldkrediet genoemd.
Hoeveel collegegeldkrediet je krijgt, hangt af van het soort collegegeld dat je betaalt. Als je wettelijk collegegeld betaalt, kun je maandelijks 1/12 van je collegegeld lenen. Betaal je instellingscollegegeld, dan kun je meer lenen. Hoeveel precies hangt af van de hoogte van het instellingscollegegeld. Er geldt wel een maximum: je kunt nooit meer lenen dan 5 keer het wettelijke collegegeld.
Het collegegeldkrediet moet je na je opleiding altijd terugbetalen, met rente.
Heb je vragen over je studiefinanciering? Naast telefonisch contact of contact via de chat, kun je hiervoor ook zelf een afspraak inplannen bij een Servicekantoor van DUO. Daarnaast zijn er op enkele locaties van DUO ook inloopmomenten: - Eindhoven- Arnhem- Rotterdam
Flyer 'Jij gaat studeren'