Sprint naar content

Budgetbeheer

Wat zijn mijn maandelijkse inkomsten en uitgaven?

Studeren is nooit goedkoop geweest, maar de afgelopen jaren is het een serieuze financiƫle aangelegenheid geworden. Uit onderzoek van het Nibud (Nederlands instituut voor budgetvoorlichting) blijkt, dat 80% van de studenten niet weet waar de maandelijkse uitgaven naar toe gaan. Bij ongeveer 50% ontbreekt een goed overzicht van inkomsten en uitgaven.

De inkomsten uit studiefinanciering zijn onvoldoende om als student rond te komen. Je zult onvermijdelijk moeten kijken naar andere bronnen van inkomsten. Een bijdrage van je ouders is zeer welkom, maar niet altijd mogelijk.

Voor studenten die per 1 september 2015 voor het eerst gingen studeren in het hoger onderwijs, geldt het Sociaal leenstelsel.

Bij DUO kun je lenen maar dat kan op langere termijn een aanzienlijke studieschuld opleveren. DUO heeft verscheidene rekenhulpen voor studiefinanciering en lenen.

Gemeenten kunnen een individuele studietoeslag verlenen aan jongeren met een functiebeperking.

Een betaalde bijbaan kan een optie zijn, zolang je werk maar niet ten koste gaat van je studie. Immers, studievertraging brengt ook weer extra kosten met zich mee.

Belastingdienst: Een bijbaan? Krijg jij geld van de belastingdienst?

Als je een bijbaan hebt of had, kun je waarschijnlijk geld terugkrijgen van de belastingdienst. Dat kan tot wel 5 jaar terug.

Hoe zit dat precies?

Als je in loondienst of via een uitzendbureau werkt, betaal je namelijk belasting zonder dat je het merkt. Vaak houdt je werkgever dit automatisch in op je loon. Van dat ingehouden geld kun je mogelijk een deel terugkrijgen als je aangifte inkomstenbelasting doet. Wil je precies weten hoe het zit met belasting als je werkt?