Sprint naar content

Stress

Heb je regelmatig last van stress? Herken de signalen bij jezelf en leer te ontspannen. Ga lekker bewegen of doe ontspanningsoefeningen. En misschien is een training mindfulness iets voor jou.
Wat is het?

Het is belangrijk om te onthouden dat stress een vorm is van de basisemotie angst. Het is dus goed dat je in je achterhoofd een idee hebt wat angst in houdt en hoe dit werkt.

Angst is één van de basisemoties en heeft een evolutionaire functie, namelijk bescherming van onszelf. Zonder angst zouden we ons mogelijk in hoog risicovolle situaties begeven met alle gevolgen van dien. Echter, door onze opvoedingsgeschiedenis, verleden en ervaringen, ontwikkelen we een “blauwdruk” van situaties en zaken waarvoor we bang zouden moeten zijn.

Bijvoorbeeld: In principe is een blik van een student in de klas niet erg bedreigend. Echter, deze kan wel als bedreigend worden ervaren (je krijgt er stress van) als je in je verleden hebt geleerd dat dit gevaarlijk kan zijn. Denk maar aan iemand die gepest is en veroordeeld is geweest door anderen.


In dit laatste geval merken we op dat er geen bedreigende stimulus is maar enkel een trigger voor jou die ervoor zorgt dat deze stimulus als bedreigend door jou wordt ervaren. Vaak zijn het dan je gedachten die daar voor zorgen; “Ze kijkt naar mijn haar en ze vindt het belachelijk…”.

Stress tijdens de studie wordt meestal getriggerd door deze interne gedachten die je alert en/of angstig maken.

Dit zijn veel voorkomende gedachten:
  • “Als ik niet slaag op deze toets dan stel ik mijn ouders teleur”
  • “Anderen doen dit zo gemakkelijk, waarom kan ik dit niet”
  • “Wanneer ik niet slaag dan stijgt mijn studieschuld”
Uitingsvormen van stress:

Fysiek en in gedrag:

Slecht slapen, fysieke klachten (nek, hoofd, rug, darmklachten,….), uitstelgedrag, hard werken of gedemotiveerd raken, druggebruik/alcoholgebruik en/ of meer of minder eetlust.

Emotioneel en cognitief:

Verhoogd of verlaagd libido, huilbuien, lusteloosheid, onrustig, neerslachtigheid, energiek (hyper) en/ of concentratieverlies.

Wat kun je zelf doen?

In principe is er geen sluitend advies aangezien jouw beleving het belangrijkste is. De meeste mensen denken dat “rust” helpt. Echter wat jou rustig maakt, hoeft niet hetgeen te zijn dat ook een ander rustig maakt. Het betreft voornamelijk maatwerk en bewustwording van je eigen systeem.

Tips:
  • Neem adviezen of opmerkingen van anderen serieus als ze aangeven wat te merken aan je
  • Spreek over je stress en angsten
  • Ontdek voor jezelf wat jou tot rust kan brengen
  • Zoek hulp
  • Wees je bewust van je eigen interne gedachten die je stress in de hand werkt.

Sfeerafbeelding Fontys

Podcasts over omgaan met stress

De podcast psycholoog - Praktische tips voor het managen van stress en tools om niet te eindigen in een burnout

Stress Less Lifestyle - Herken stress gerelateerde krachten en hoe ga je er mee om?

Trainingen

We bieden verschillende trainingen aan voor studenten, wellicht is een van onderstaande trainingen uit ons aanbod interessant voor jou. 

Mindfulness

Word je afgeleid van wat je NU wilt doen? Veel stress wordt veroorzaakt door gedachten over het verleden of over de toekomst. In deze training leer je deze gedachten los te laten. Ook leer je om met mildheid naar jezelf te kijken. De stress die je jezelf oplegt wordt hierdoor minder.

Sfeerafbeelding Fontys
Sfeerafbeelding Fontys

Leefstijltraining +

Meer bewegen en minder stress: 1 + 1 = 3

Lukt het jou vanwege bijvoorbeeld teveel (studie)stress niet om aan je beweegdoelen te werken? Bij Leefstijltraining+ is er ook aandacht voor stress: in het coachingstraject willen we je helpen op een gezondere manier om te gaan met (studie)stress.

Zelf aan de slag

Stress hoort bij het leven en dus ook bij studeren. Lukt het niet om je stresslevel weer te laten zakken? Heb je vaak last van een gespannen gevoel? Dan is dit jouw ‘wake-up call’ om hier iets aan te gaan doen. In deze module onderzoek je waar jouw stress vandaan komt. Je leert stress herkennen en je pakt de oorzaak aan.

Sfeerafbeelding Fontys

Sfeerafbeelding Fontys

Combineer jij studeren met een bijbaantje of studeer jij naast je baan? Dat kan stress opleveren, maar stress hoort bij het leven en dus ook bij werken. Maar heb je vaak werkstress? Werkstress
is stress die kan ontstaan wanneer je te weinig energie van je werk krijgt en je teveel negatieve werkaspecten ervaart.

Dan is het tijd voor actie! Deze module biedt je handige uitleg en oefeningen waardoor je jouw stresssignalen leert herkennen.

Kan jij wel wat meer veerkracht gebruiken? Vraag je je weleens af waarom je op een bepaalde manier op tegenslagen reageert? Ga dan met deze module aan de slag. In de module krijg je meer inzicht in jezelf en waarom je reageert zoals je doet. Zo bouw je veerkracht op. En dat helpt je bij tegenslagen in de toekomst.

Sfeerafbeelding Fontys


Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Contact team Studentenbegeleiding

  • Als je graag met iemand wil praten over de stress die je ervaart, maak dan een afspraak met je huisarts of een studentenpsycholoog.
  • Als je mentale welzijn een belemmering vormt voor je studievoortgang, maak dan een afspraak bij een studentendecaan.