Sprint naar content

Tussenjaar

Overweeg je volgend jaar een tussenjaar of ben je zojuist gestopt en heb je daarom nu een tussenjaar? Lees hieronder interessante tips en verhalen van studenten om jouw tussenjaar goed in te vullen.


In een tussenjaar kun je veel leren én een leuke tijd hebben. Je hoeft dit niet te zien als een 'weggegooid' jaar. Wel is het belangrijk om een plan te maken voor dit jaar. Wat ga je doen en wat wil je ermee bereiken? De focus ligt dit jaar op jou en op jouw toekomst. De kennis om erachter te komen wat je wel of niet leuk vindt, komt natuurlijk niet zomaar aanwaaien. Hier zijn wat tips om jouw tussenjaar in te vullen:

 • Stort je op je studiekeuze. Dit kan je zelf doen, door het volgen van dit stappenplan, maar je kan bijvoorbeeld ook een workshop studiekeuze bij ons volgen. Wil je meer begeleiding bij het maken van de juiste studiekeuze? Je kunt een afspraak maken met een studiekeuzeadviseur (maak hier je afspraak), of een studiekeuzetraject volgen zoals Explore of Empower.
 • Zoek een baantje. Misschien heb je al een bijbaan en kan je hier meer uren maken om lekker te verdienen, of misschien moet je op zoek naar een nieuwe werkgever. Door te werken kom je er ook achter wat je wel en niet leuk vindt. 
 • Maak een mooie reis. Dit geeft je nieuwe inzichten, je doet levenservaring op, verbetert je talen en leert nieuwe culturen kennen.
 • Ga vrijwilligerswerk doen. Zo help je niet alleen anderen, maar ontdek je ook je eigen interesses en talenten. Dit kan zowel in Nederland als het buitenland.
  Kijk voor vrijwilligerswerk speciaal voor jongeren in de omgeving van Eindhoven eens op www.netwerkgoedvolk.nl.
 • Regel een leuke snuffelstage! Misschien werkt je oom, tante of buurvrouw wel bij een bedrijf wat je supergaaf lijkt. Zo kun je meteen even proeven of dit werk wat voor jou is.
 • Volg een interessante cursus! Is er iets waar jij energie van krijgt, maar waar je eerder geen tijd voor had door school? Nu is het ideale moment om daar een cursus over te volgen en jezelf daarop te storten.
 • Start je eigen bedrijf! Zit ondernemen in jouw bloed? In je tussenjaar heb je alle tijd om uit te zoeken hoe het starten van een eigen onderneming werkt. Doe het nu voordat je er spijt van krijgt! Wie weet krijg je hierdoor ook weer genoeg ideeën voor jouw studiekeuze. Hoe je je eigen onderneming straks met je studie kunt combineren lees je in de studentondernemersbeleid- en regeling.

Wil je meer weten over de kansen en risico's van een tussenjaar?

Hoe leuk is het als je na je tussenjaar kunt terugkijken op een gave en nuttige tijd? Hiervoor heb je wel ideeën nodig hoe jij jouw tussenjaar idealiter invult. Deze oefening kan je hierbij helpen. Je gaat een brainstorm met jezelf aan en daarbij gebruik je je fantasie. Houd jezelf voor dat er geen beperkingen zijn en dat alles kan en mag. The sky is the limit! 

Denk na over het volgende: Wat zou je het liefste gaan doen in je tussenjaar? Er zijn geen financiële en praktische beperkingen; bedenk bijvoorbeeld dat je een grote geldprijs hebt gewonnen en je financieel onafhankelijk bent. Probeer het zo uitgebreid en concreet mogelijk te beschrijven.  

Heb jij je ideale tussenjaar beschreven? Bedenk dan nu hoe je dit kunt realiseren of haalbaar kunt maken. Wil je graag op Curaçao straathonden helpen maar zit reizen naar Curaçao er niet in? Misschien kun je in Nederland wel vrijwilligerswerk doen bij een asiel!  

Succes en maak er een mooie tijd van! 

  "In mijn tussenjaar ben ik actief aan de slag gegaan met mijn studiekeuze"

  Ilse vertelt meer over haar tussenjaar.

  lees meer

  Bekijk ons opleidingsaanbod

  Wie weet zit er iets voor jou tussen!

  naar de opleidingenzoeker