Studies verkennen

Alles genoteerd? Je weet nu wat jouw interesses en talenten zijn, welke activiteiten je graag doet en welke branches en beroepen je aanspreken. Jouw profiel is compleet! Welke studies passen hier nu bij denk je?  

Ga nu op zoek naar studies die aansluiten bij jouw profiel. Door het corona-virus gaan veel fysieke oriëntatiemogelijkheden zoals open dagen en meeloopdagen niet door. Gelukkig is er online ook veel informatie beschikbaar om je toch goed te oriënteren.

  • Bezoek online open dagen. Dit is hét alternatief van de fysieke open dag. Veel opleidingen hebben namelijk extra informatie online gezet. Er worden presentaties en voorlichtingen gegeven, je kunt video’s bekijken en je vragen stellen via whatsapp. Op de website van de instelling vind je meer informatie over de online oriëntatie mogelijkheden.
  • Ga online proefstuderen. Veel opleidingen bieden de mogelijkheid aan tot online proefstuderen zodat je al een sneak preview van de opleiding krijgt. Je kunt minicolleges volgen, voorbeeldopdrachten maken en vaak ook vragen stellen aan een student via whatsapp.
  • Ga in gesprek met iemand die werkt in jouw interessegebied of studeert aan de opleiding die jou aanspreekt. Ook biedt www.scholieren.com livestreams aan waarbij studenten van verschillende opleidingen vertellen over hun opleiding. Tijdens de livestream kun je vragen stellen. Eerdere livestreams kun je ook terug kijken.
  • Maak gebruik van informatieve websites zoals www.studiekeuze123.nl, www.nationaleberoepengids.nl, www.carrieretijger.nl en www.keuzegids.nl. Tip: Onder het kopje ‘handige websites’ staat hoe je deze websites optimaal gebruikt tijdens je zoektocht.

Durf te dromen en kies vooral een richting die jou interessant lijkt, wat jou leuk lijkt om te doen en die aansluit bij wie jij bent als mens. Ga zeker niet alleen af op de website, praat met mensen en verdiep je in de inhoud. En ga, zodra het weer kan, de sfeer proeven. Zo vind je een studie die écht bij je past.

Studies vergelijken

Gebruik dit document om studies te vergelijken. Vul in wat voor jou belangrijk is in een studie en vergelijk dit daarna met studies die je aanspreken. Zo krijg je een beter beeld van opleidingen die goed passen bij waar jij naar zoekt.

studies vergelijken(.pdf)

Handige websites

Er zijn handige websites met informatie over opleidingen en beroepen die je kunnen helpen bij het maken van een studiekeuze. Bekijk hier welke websites wij aanraden.

Handige websites met uitleg(.pdf)