Sfeerafbeelding Fontys
Wat is een minicollege?

Een gratis online college waarmee je in een paar minuten tijd meer te weten komt over een actueel onderwerp. Bepaal zelf op welk moment jij deze kennis op doet. Bijvoorbeeld tijdens de lunch, treinreis of koffiemoment. Er komen regelmatig nieuwe colleges bij.

De nieuwste minicolleges in je mailbox?

Geef even je gegevens door dan houden we je op de hoogte! Niet alleen van de minicolleges maar ook van interessante events voor jou.

Vul het formulier in!

3D printen is de toekomst

Martin Stroetinga vertelt in dit minicollege over de technische mogelijkheden van 3D printen, wat komt hier bij kijken, hoe kun je 3D printen toepassen in de hedendaagse praktijk.

Hoe word je een betere ondernemer?

In dit minicollege legt lector Ger Post uit wat belangrijke aspecten zijn voor goed ondernemerschap en in welke verschillende rollen je als ondernemer je in moet kunnen verplaatsen.

Werkzoeken is voorbij. De toekomst is aan de werkmaker

Veel professionals die werk zoeken lopen met verouderde ideeën over het functioneren van die arbeidsmarkt rond. Daardoor hanteren ze verkeerde strategieën bij het zoeken naar werk. In dit mini college gaat Henk Verhoeven in op de belangrijkste veranderingen op de arbeidsmarkt en hoe jonge maar ook ervaren professionals daar het best mee om kunnen gaan.

Hoe ga je als leerkracht met ouders om?

Er wordt de laatste jaren sterk ingezet op het bevorderen van educatief partnerschap tussen ouders en leerkrachten. Maar hoe ga je als leerkracht met ouders om? Hélène Leenders gaat daar dieper op in.
Lees meer over dit onderwerp

Hoe voorkom je radicalisering onder jongeren?

Dr. Yolanda te Poel gaat in dit minicollege in op de vraag waar hebben we het over als we spreken over radicalisering, wie is er gevoelig voor, wat is de rol van opvoeders in het radicaliseringsproces . Welke handvaten heb je om deze radicaliserende jongeren te helpen terug te komen in de samenleving.

Hoe zorgt design thinking voor beter onderwijs?

Peter Biekens vertelt in dit mini college over design thinking. Design thinking in het algemeen, hoe wij het inzetten om onderwijs te ontwerpen en in relatie tot het leren. En hoe kun je dit proces toepassen op de persoonlijke ontwikkeling van studenten.

Samenwerken, hebben leraren nog niet genoeg te doen?

Jazeker, meer dan genoeg. Maar nieuwe wetten zoals de wet passend onderwijs, de nieuwe jeugdwet, de participatiewet. Al die wetten vragen dat er samengewerkt wordt tussen onderwijs, jeugdzorg, politie, wijkteams,. Dr. Jacqueline van Swet vertelt in dit minicollege hoe die samenwerking professioneler, efficiënter en effectiever kan gebeuren.

Hoe kan slimme technologie bijdragen aan een actieve levensstijl?

De uitdaging binnen het lectoraat ‘Move to be’ van Fontys Sporthogeschool is te kijken of met de inzet van slimme technologie mensen, in alle levensfases, duurzaam en verantwoord kunnen blijven sporten en bewegen. Steven Vos vertelt in dit mini college over hoe je dat zou kunnen aanpakken.

Zorgtechnologie: de zorg van de toekomst?

Anne-mie Sponselee gaat in dit mini college in op de voordelen van het effectief inzetten van zorgtechnologie in zorg en welzijn. Wat is zorgtechnologie nu eigenlijk? Wat moet deze technologie dan kunnen? En tegen welke uitdagingen lopen we op dit moment aan? Is zorgtechnologie de zorg van de toekomst?

Hoe verleid je de consument?

Levi Sars praat je in dit minicollege bij over hoe je consumenten in de huidige overprikkelende maatschappij met de 7 verleidingstechnieken van Cialdini toch middels reclame kunt verleiden.

Nepnieuws: niets nieuws of wel degelijk iets nieuws?

Theo Dersjant gaat in dit minicollege in op deze vraag, maar ook op de vraag waarom nepnieuws wel degelijk iets nieuws is. Waarom ontstaat nepnieuws en hoe zou de journalistiek hier mee om moeten gaan?

Strategieën voor effectieve communicatie

Wil Michels praat je in dit minicollege bij over de laatste trends en ontwikkelingen op communicatiegebied, en onderstreept het belang van goede communicatiestrategie.
Lees meer over communicatiestrategieën.

Waarom zorgt een prettige werkplek voor meer talent?

Kazimier Helfenrath gaat in dit minicollege in op de vraag of een prettige werkplek ook voor meer talent zorgt. Zorgt de onzichtbare werkomgeving ervoor dat je je beter ontplooit. Zorgt dit voor beter talentmanagement?

Talent, het woord met vele gezichten

De vraag “Wat is talent” is een cruciaal thema binnen talentmanagement. Marian Thunnissen legt uit wat er bedoeld wordt met de term talent en wat dat betekent voor talentontwikkeling en talentmanagement.
Lees meer over talentmanagement

Hoe motiveer je leerlingen die een hekel hebben aan gymles?

Lars Borghouts vertelt over de methode die binnen Fontys Sporthogeschool ontwikkeld is om gymleraren tools te geven om alle leerlingen te kunnen motiveren voor een actieve leefstijl en ze tegelijkertijd ook te kunnen beoordelen.

Het geheim achter goed leraarschap

Anouke Bakx legt aan de hand van de door haar zelf ontwikkelde methodiek uit welke kwaliteiten, volgens kinderen, een goede leraar in het basisonderwijs moet bezitten.
Lees meer over goed leraarschap

Welke leider haalt het beste in jou naar boven?

Peter Bos is docent op Fontys Hogeschool HRM en Psychologie en legt in dit minicollege uit voor welke uitdagingen leiderschap staat om het beste naar boven te halen uit talent.

Wat is Thought Leadership?

Mignon van Halderen is lector op Fontys Hogeschool Communicatie en legt in dit minicollege gedetailleerd uit wat Thought Leadership is en wat alle do’s en don’ts ervan zijn.
Lees meer over Thought Leadership

Thought Leadership Framework

In dit 2e minicollege van Mignon van Halderen wordt uitgelegd hoe organisaties Thought Leadership kunnen najagen aan de hand van het Thought Leadership Framework.
Lees meer over Thought Leadership

Hoe groot is eenzaamheid in de huidige maatschappij?

Eric Schoenmakers doet onderzoek naar eenzaamheid. In dit minicollege definieert hij de verschillende vormen en hoe we hier het beste mee om kunnen gaan.
Lees meer over eenzaamheid