\
 

Symposium Eenzaamheid

Tijdens het symposium besteden we aandacht aan een aantal veel voorkomende vragen over eenzaamheid, zoals ‘wat is eenzaamheid precies’, ‘hoe signaleer ik eenzaamheid’, ‘hoe maak ik eenzaamheid bespreekbaar’ en 'wat kun je er aan doen'?

Het doel van dit symposium is het opzetten van een samenwerkingsplatform rondom het thema eenzaamheid waarin diverse organisaties uit Eindhoven een rol kunnen spelen. Een netwerk waarin alle betrokken professionals en vrijwilligersorganisaties zich verbinden om kennis en ervaring te delen, nader onderzoek te doen en te professionaliseren. Met het uiteindelijke doel dat de sociale basis en de eerste lijn adequaat omgaat met mensen die lijden aan eenzaamheid en dat zij effectief geholpen kunnen worden met de juiste interventies.

Locatie

Stadhuis, Gemeente Eindhoven
Stadhuisplein 1, 5611 EM Eindhoven

Programma

13.00 - 13.30 Inloop met koffie en thee
13.30 - 13.40 Opening door dagvoorzitter Hester Dadema
13.40 - 14.00 Presentatie cijfers eenzaamheid in Eindhoven door Monique Mentjens (GGD BZO)
14.00 - 14.30 Plenaire lezing door Eric Schoenmakers
14.30 - 15.30 Workshops door o.a. Eric Schoenmakers en Jeannette Rijks
15.30 - 16.00 Pauze
16.00 - 16.50 Paneldiscussie
16.50 - 17.30 Afsluiting en kick-off samenwerkingsinitiatief met wethouder Renate Richters

Workshops

Workshop 1: Signaleren van eenzaamheid
Eenzaamheid zie je niet aan de buitenkant, maar er zijn wel signalen waaraan je eenzaamheid kunt herkennen. In deze workshop gaan we aan de slag met het herkennen van signalen van eenzaamheid.

Workshop 2: Bespreekbaar maken van eenzaamheid
Over eenzaamheid praten is niet makkelijk. Toch is het essentieel dat dit gebeurd wanneer je iemand wil helpen. In deze workshop leer je hoe je een gespreksmodel kan gebruiken om op een goede manier over eenzaamheid in gesprek te raken.

Workshop 3: Wanneer kun je iets doen en wat dan wel?
In deze workshop worden handvatten aangereikt wat wel en wat niet werkt als het gaat om het bestrijden van eenzaamheid. Er wordt dieper ingegaan op de vragen: 'waarmee moet je rekening houden als je wilt helpen bij eenzaamheid?', 'Wanneer kun je iets doen?' en 'Wat kun je doen?'.  

 

Symposium

Datum en tijd
27 september 2017
13.00-17.30 uur
Plaats
Eindhoven

Locatie

Stadhuisplein 1, Eindhoven

Locatiekaart op adres: Stadhuisplein 1, Eindhoven