58 FH Kind en Educatie

 • Welkom bij Leraar basisonderwijs pabo, flexibele deeltijd
  Goed dat je bij ons komt studeren. Hieronder hebben we veel nuttige informatie voor je bij elkaar gezet, zodat je je goed kunt voorbereiden op je studie. Heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder!
  Updates en antwoorden op veelgestelde vragen rondom het coronavirus lees je op de informatiepagina coronavirus
 •   Inschrijving/Financiën
  Je hebt je aangemeld bij Studielink voor een studie bij Fontys. Voordat je bij ons start, is het slim om deze stappen te doorlopen.

 •     Inschrijving Studielink
 •     Studiekeuzecheck
  Sfeerafbeelding Fontys

  Studiekeuzecheck

  Wij vinden het heel belangrijk dat je de juiste opleiding kiest en met een fijn gevoel aan je studie begint. Daar kan de Studiekeuzecheck en het bijbehorende ‘check-in’ gesprek bij helpen!

  • Stap 1 Je meldt je aan voor een (of meerdere) opleiding(en) via Studielink
  • Stap 2 We sturen je een korte online vragenlijst over je studiekeuze en je verwachtingen
  • Stap 3 Als je de vragenlijst invult, nodigen we je uit voor een online check-in gesprek en bespreken we de antwoorden uit de vragenlijst.
  • Stap 4 Je krijgt een persoonlijk studiekeuzeadvies
  • Stap 5 Als je aan alle inschrijfvoorwaarden voldoet schrijven we je in
  • Stap 6 Je start met je opleiding, van harte welkom!

  Voor de deeltijd is de studiekeuzecheck facultief. Indien je hieraan mee wil doen, geef je dit in studielink zelf aan.

  Wegens het niet accepteren van de cookies is de youtube video niet zichtbaar.

 •     Collegegeld betalen of declareren bij werkgever

  Kosten en betalen collegegeld

  In het Hoger Onderwijs betaal je jaarlijks collegegeld voor het volgen van een opleiding. De collegegeldtarieven kunnen variëren afhankelijk van factoren als nationaliteit, eventueel eerder behaalde graad en opleiding die je wilt gaan volgen of al volgt. Gebruik onderstaande collegegeldmeter om te bepalen wat jouw collegegeld wordt:

  Wil je meer info over het collegegeld kijk dan op www.fontys.nl/collegegeld.

  Werkgever betaalt het collegegeld

  Als je werkgever jouw collegegeld betaalt bevestig je zelf, met je eigen rekeningnummer, de digitale machtiging in Studielink. Om de kosten te kunnen declareren kun je bij je opleiding om een betaalbewijs vragen. Fontys verstrekt geen facturen aan werkgevers en de werkgever kan het collegegeldbedrag niet overmaken naar Fontys.

 •     Belastingvoordeel

  Als je studeert naast je baan dan maak je studiekosten. Niet alleen voor het lesgeld van de studie, training of cursus, ook voor studiematerialen. Afhankelijk van je situatie kom je in aanmerking voor belastingaftrek van je inkomsten.

  Geldt voor jou een van volgende situaties:

  • Jij of je fiscale partner maken de kosten voor jouw studie of die van je fiscale partner. Kosten voor de studie van je kind mag je niet aftrekken.
  • De opleiding of studie is gericht op jouw (toekomstig) beroep.
  • Er is sprake van een leertraject. Dat betekent dat je kennis opdoet onder begeleiding of toezicht.

  Dan mag je wellicht je studiekosten en andere scholingsuitgaven aftrekken.

  Kies hieronder welke situatie op jou van toepassing is voor meer informatie:

  Bewijzen

  Belangrijk is dat je de gemaakte kosten kunt aantonen. Bewaar dus alle rekeningen en bonnetjes die met jouw opleiding, cursus of training te maken hebben.

  Meer informatie vind je op de site van de Belastingdienst.

  Kantoor Belastingdienst

 •     Gunstige financiële regelingen

  Maak gebruik van het Levenlanglerenkrediet

  In de huidige snel veranderende arbeidsmarkt is het essentieel om je kennis bij te houden. De overheid vindt het belangrijk dat iedereen zich kan blijven ontwikkelen en biedt daarom het Levenlanglerenkrediet. Iedereen tot 55 jaar kan nu bij de overheid tegen 0 % rente geld lenen voor een studie. Deze lening kan gebruikt worden voor alle erkende bachelor-, masteropleidingen en Associate degrees van Fontys Pro. De regeling is sinds 1 september 2017 van kracht.

  Hoeveel kan ik lenen?

  Je kunt een bedrag lenen tot maximaal de hoogte van het te betalen collegegeld (tot een maximum van € 10.030,20 per jaar). Het is niet mogelijk om te lenen voor eventuele extra kosten voor bijvoorbeeld boeken.

  Wanneer moet ik de lening terugbetalen?

  De terugbetaling start per 1 januari van het jaar nadat de opleiding is afgerond of beëindigd. Je hebt 15 jaar de tijd om de lening (inclusief rente) af te lossen. Het maandelijks af te lossen bedrag is afhankelijk van je inkomen. De hoogte van de rente is op dit moment vastgesteld op 0%. Je leent dus in feite ‘gratis’.

  Voor welke opleidingen kan ik de lening gebruiken?

  Het Levenlanglerenkrediet is te gebruiken voor door de overheid erkende opleidingen aan een HBO-instelling of universiteit. Dit betekent dat je het krediet kunt gebruiken voor alle HBO-bacheloropleidingen, masteropleidingen en Associate degrees van Fontys.

  Ik ben al eerder gestart met mijn opleiding. Kan ik alsnog lenen?

  Ja dat kan. Ook wanneer je al met je opleiding bent gestart, kun je in aanmerking komen voor het Levenlanglerenkrediet. Dit kan echter niet met terugwerkende kracht. Je kunt alleen nog krediet aanvragen voor de resterende studietijd.

  Hoe vraag ik het Levenlanglerenkrediet aan?

  Ga hiervoor naar de website van duo.nl. Let op: er wordt geen krediet verstrekt over reeds verstreken maanden.

  Sfeerafbeelding Fontys

 •     Insturen certificaten toelatingstoetsen

  Certificaten toelatingstoetsen

  Wanneer je alle voor jou benodigde certificaten behaald hebt, wil de pabo waar je gaat studeren deze complete set graag tegelijk ontvangen. Je mag daarvoor de certificaten samen in één PDF-bestand (geen foto) per mail sturen naar fhke@fontys.nl.

  Pabo Eindhoven

  0885077177
  fhke@fontys.nl
  Lismortel 25, Eindhoven

  Pabo Tilburg

  fhke@fontys.nl
  0885077177
  Prof. Goossenslaan 1, Tilburg

  Pabo Venlo

  0885077177
  fhk@fontys.nl
  Tegelseweg 255, Venlo

 •     21+ Toelatingsonderzoek

  21+ Toelatingsonderzoek

  Indien jouw vooropleiding onvoldoende is om toegelaten te worden tot het HBO, kun je je aanmelden voor het 21+ toelatingsonderzoek. Om toegelaten te worden tot de pabo dien je daarnaast ook de toelatingstoetsen te halen. Het maakt niet uit in welke volgorde je het 21+ toelatingsonderzoek en de toelatingstoetsen doet.

 •     Toelatingstoetsen en ondersteuningsaanbod

  Wil jij graag leraar basisonderwijs worden? Droom jij van een toekomst in het onderwijs?

  Kom studeren aan de deeltijd Pabo van Fontys Hogeschool Kind en Educatie. Je bent toelaatbaar tot de opleiding leraar basisonderwijs (Pabo) als je havo, vwo of mbo (niveau 4) hebt afgerond en beschikt over het vereiste kennisniveau van aardrijkskunde, geschiedenis en natuur en techniek. Als je nog niet aan alle eisen voldoet, zul je aan één of meerdere instroomtoetsen moeten deelnemen. Er gelden landelijke toelatingseisen die voorwaardelijk zijn voor de start aan de opleiding.

  NB Kort nadat je in Studielink een verzoek tot inschrijving voor de pabo hebt gedaan, ontvang je van ons informatie over het aanmelden voor deze toelatingstoetsen.

  Lees hieronder meer over de landelijke toelatingstoetsen voor de pabo en over het ondersteuningsprogramma voor taal en rekenen.

 •   Mijn opleiding
 •     Roosters, lessen en toetsen

  Vakantierooster

  Als je vakanties wilt plannen, is het handig te weten wanneer er geen lessen zijn.

  Sfeerafbeelding Fontys

  Het definitieve rooster ontvang je tijdens de introductieavond.

 •     Kickoff/introductieavond voor deeltijders

  Welke opleiding je ook gaat doen, een goede voorbereiding is het halve werk. Daarom organiseren we een introductiebijeenkomst waarbij je je studiegenoten leert kennen. Je maakt kennis met docenten en medestudenten; contacten die je tijdens je studie en in je verdere carrière van pas kunnen komen.

  Het schooljaar start met een introductieavond. Je wordt hier kort voor de start van jouw opleiding over geïnformeerd. Tijdens die introductieavond word je voorgesteld aan het docententeam, maak je kennis met je klas en je tutor en starten we met het vormen van een beeld van onze manier van werken, leren en ontwikkelen in de propedeuse. Om snel toegang tot ons digitale systeem te krijgen is het handig dat je een laptop meebrengt, evenals je ontvangen inloggegevens bij Fontys. Tijdens de introductieavond wordt ook duidelijk op welke basisschool het werkplekleren plaats zal vinden komend schooljaar. Je start hiermee in de regel een week later

 •     Boekenlijst
  Boeken

  De Pabo heeft voor de levering van studieboeken aan haar studenten contacten met Studystore, zij verleent fontysstudenten korting. De boeken kun je digitaal bestellen via www.studystore.nl. Op deze site vind je ook informatie over verzendkosten, betaling en de mogelijkheid tot het kopen van tweedehandsboeken. Op de site van Studystore staat bij alle boeken aangegeven dat deze verplicht zijn. Dat betekent dat docenten ervan uit gaan dat je over deze informatie kunt beschikken. De meeste boeken op deze lijst gebruik je ook nog na de propedeusefase, je schaft ze dus aan voor je totale studieduur.

  Dit is de link naar de complete literatuurlijst voor je hele studie. In het eerste jaar gebruik je de boeken die aangegeven staan in de kolom “propedeuse”. Je zult zien dat veel van de die boeken ook in latere jaren nog gebruikt worden. Lees de introductie ook aandachtig voordat je tot koop overgaat. Deeltijdstudenten raden wij aan te wachten met de aanschaf tot de start van de studie. Vanwege het flexibele karakter van deze opleiding is het aan te raden eerst met de tutor te overleggen wat nodig is.

  De boekenlijst voor de propedeuse staat in zijn geheel in Studystore. Daar kun je de boeken aanschaffen met 5% korting. Je bent natuurlijk vrij om ergens anders je literatuur aan te schaffen.

  Jouw boekenlijst zal in juli beschikbaar zijn. Vóór dat moment kun je de boekenlijst op Studystore opvragen en vervolgens jouw mailadres achterlaten. Je ontvangt dan bericht zodra de boekenlijst beschikbaar is.

  Studystore biedt ook (beperkt) tweedehands boeken aan. Deze boeken komen gegarandeerd overeen met de voorgeschreven editie. Sommige (oud-) studenten bieden hun gebruikte boeken te koop aan. De advertenties vind je op de prikborden van de opleiding. Let goed op dat de ISBNnummers overeenkomen. We kunnen je niet garanderen dat de aldus aangeboden boeken nog bruikbaar zijn. Er wordt geen boekenbeurs voor tweedehandsboeken georganiseerd vanuit de opleiding.

 •     Laptop en software

  Je laptop en software met korting bestellen?

  We raden je aan een laptop te gebruiken. Daarnaast kun je gratis gebruik maken van Office 365.

  Sfeerafbeelding Fontys

  Gratis office 365

  Alle studenten van Fontys hebben recht op het Office 365 pakket. Je kunt gebruik maken van de online versie. Maar je kunt het pakket ook downloaden op jouw verschillende devices, zoals je laptop en je smartphone.

  We adviseren je dringend om gebruik te maken van het Office 365 pakket. Je leest precies wat je moet doen in de handleiding die we op de Fontysportal hebben geplaatst. Gebruik de inloggegegevens die je meteen na je aanmelding bij Studielink van ons ontvangen hebt om op de portal te komen. (zie ook: Mijn persoonlijke inlog, e-mail en wifi).

  Office365
  •     OER
   In de onderwijs- en examenregeling (OER) vind je alle informatie over de inhoud van de opleiding en de toetsing binnen de opleiding. Ook vind je hier de informatie over de toelatingseisen en de begeleiding die je geboden wordt. Kijk op de volgende pagina voor de OER van de Flexibele Deeltijd Onderwijs- en examenregelingen]

  •   Online regelen
  •   Fontyskaart

   De Fontys Studentenkaart is onmisbaar in het dagelijkse leven bij Fontys. Je gebruikt hem:

   • om te printen en te kopiëren
   • voor het lenen van materialen
   • om te parkeren op de campussen

   Zorg er daarom voor dat je je kaart op tijd in huis hebt.

   Hoe te verkrijgen?

   Je Fontys Studentenkaart wordt binnen 10 werkdagen naar je correspondentie-adres gezonden wanneer onderstaande stappen zijn afgerond.

   Let op: hiervoor heb je je Fontys inloggegevens nodig. Die heb je na je eerste inschrijving per mail ontvangen.

   STAP 1. Pasfoto uploaden (alleen desktop/laptop)

   STAP 2. Inschrijving volledig afronden, inclusief het afgeven van de digitale machtiging voor de inning van het collegegeld.

   Parkeren

   Om onze locaties goed bereikbaarheid te houden is een aantal van onze campussen (o.a. Sittard, TF, Rachelsmolen) voorzien van slagbomen. Als student kun je op sommige campussen gratis parkeren. De slagbomen openen door middel van je Fontys pas of kentekenregistratie. Je kunt je kenteken hier registreren. In Sittard en op het TU/e terrein is het betaald parkeren. Meer over parkeren bij TU/e lees je (zodra je je Fontys inlogggegevens hebt) in de handleiding op portal / Connect (onder diensten, H&F).

   Vragen over parkeren?

   Mail je vraag naar parkeerbeheer@fontys.nl

  •   Campus faciliteiten
  •     Kantine en openingstijden

   Gebouw P1 heeft een grote kantine en een koffiebar Jazzmans.

   In de kantine kan je terrecht voor zowel de lunch, een avondmaaltijd of andere lekkernijen. De reguliere openingstijden zijn: maandag t/m donderdag van 10.00-19.00 uur en vrijdag van 10.00-14.00 uur.

   Bij Jazzmans maken de barista's heerlijke cappuccino, latte macchiato en espresso. Daarnaast worden er zoetigheden en wat hartige snacks geserveerd. De reguliere openingstijden zijn: maandag t/m donderdag van 08.00-16.00 uur en vrijdag van 08.00-18.00 uur

   Tijdens de tentamenweken en in de weken dat er geen onderwijsaanbod is, wijken de openingstijden af. De aangepaste tijden worden aangegeven bij de kassa's en op de borden in de hal.

  •     Mediatheek P1

   Mediatheken

   Als student van Fontys kun je op de meeste leslocaties terecht in de Mediatheken. Daarnaast heb je met je inloggegevens toegang tot zo’n 30 miljoen tijdschriftartikelen, 12 miljoen krantenartikelen, 180 duizend boeken (waarvan 5 duizend eBooks) en meer. Met de speciale Fontys zoekmachine biep.nu vind je snel wat je zoekt, ook vanuit je thuissituatie.

   Sfeerafbeelding Fontys

  •   Studentbegeleiding
  •     Begeleiding

   Als student word je in jouw eerste jaar gekoppeld aan een studentcoach* binnen je opleiding. Hij of zij is jouw eerste aanspreekpunt bij (studiekeuze)vragen, volgt jouw prestaties en geeft waar nodig handige tips en begeleiding.
   Benieuwd wie jouw studentcoach is? Check het rechtstreeks bij je opleiding.

   *studentcoach is een verzamelterm voor alle slb’ers, pl-coaches, (studie)coach, mentor, tutor etc.
   Er is meer

   Soms heb je extra hulp of advies nodig naast de begeleiding vanuit je opleiding en je studentcoach; dan biedt Fontys meer hulp! Bijvoorbeeld bij vragen over jouw persoonlijke omstandigheden, studievertraging, financiën, ongewenst gedrag, bestuurlijke activiteiten, studeren en topsport, een functiebeperking, studiekeuze etc.
   Check Fontys Helpt voor een overzicht van de mogelijkheden voor jou!

  •     Studeren met een functionele beperking

   Een functionele beperking in welke vorm dan ook, of dat nu van fysieke of psychische aard is, kan er voor zorgen dat studeren je veel energie kost en dat je meer tijd nodig hebt dan iemand zonder beperking. Bij Fontys kijken we naar jouw mogelijkheden en begeleiden we jou wanneer je om wat voor reden dan ook beperkt wordt in je functioneren. Voorbeelden van functiebeperkingen zijn:

   * Dyslexie
   * Autisme
   * ADHD/ADD
   * Psychische klachten
   * Chronische ziekte

   Voorbeelden voorzieningen en regelingen binnen Fontys

   * Extra studiebegeleiding
   * Extra tijd bij tentamens
   * Online tool Kurzweil bij samenvatten, lezen en schrijven
   * Vergroot lettertype
   * Aangepast studierooster
   * Aangepaste toetsvorm
   * Extra jaar studiefinanciering van DUO
   * Financiële regeling Fontys bij studievertraging (FOS-regeling)
   * Huisvesting & toegankelijkheid

  •     Jouw mening telt

   Niet over maar mèt studenten
   Heb je goede ideeën? Fontys denkt en doet graag samen met jou mee! Je levert jouw bijdrage aan de verbetering van het onderwijs en de organisatie, maar werkt ook aan je eigen skills en ervaring. Denk bijvoorbeeld mee over de studentenapp, de catering, Fontys Connect, de inrichting van een curriculum, onderwijsfacilitering en nog veel meer! Of laat ons weten waar jij zelf nou graag een punt van maakt. Hoe? Mail naar cvm@fontys.nl  en samen kunnen wij het verschil maken.

   Meedenken
   Wil jij invloed uitoefenen op het beleid van Fontys? Dat kan. Fontys vindt het belangrijk om in gesprek met jou te gaan om tot kwalitatief goed onderwijs en een transparante organisatie te komen, waarin jij het beste uit jezelf kunt halen.

   Je doet ervaring op met bestuurlijke activiteiten en werkt nauw samen met medewerkers van Fontys. Interesse? Mail ons (cvm@fontys.nl) en wij vertellen jou alle ins en outs over onze diverse medezeggenschapsraden.

   Sfeerafbeelding Fontys

  •   Contact
  • Welkom bij Master Leren en Innoveren