Toelatingstoetsen en ondersteuningsaanbod

Wil jij graag leraar basisonderwijs worden? Droom jij van een toekomst in het onderwijs?

Kom studeren aan de deeltijd Pabo van Fontys Hogeschool Kind en Educatie. Je bent toelaatbaar tot de opleiding leraar basisonderwijs (Pabo) als je havo, vwo of mbo (niveau 4) hebt afgerond en beschikt over het vereiste kennisniveau van aardrijkskunde, geschiedenis en natuur en techniek. Als je nog niet aan alle eisen voldoet, zul je aan één of meerdere instroomtoetsen moeten deelnemen. Er gelden landelijke toelatingseisen die voorwaardelijk zijn voor de start aan de opleiding.

Pabo toelatingstoetsen in het nieuws

Voor studiejaar 2022-2023 krijgen studenten de mogelijkheid om aan de opleiding tot leraar basisonderwijs te beginnen wanneer zij op 1 september 2022 nog niet voldoen aan de nadere vooropleidingseisen op het gebied van aardrijkskunde, geschiedenis en/of natuur & techniek. Je kunt gebruik maken van deze mogelijkheid als je ten minste één keer de toelatingstoetsen voor het betreffende vak / de vakken hebt gemaakt voor aanvang van de opleiding, maar deze niet (allemaal) succesvol hebt afgerond. Je moet dan in het eerste jaar van inschrijving op de pabo alsnog voldoen aan deze toelatingseisen. Als je de toelatingstoets(en) in het eerste (propedeuse)jaar voor één of meerdere vakken niet haalt, dien je de opleiding te verlaten.

We raden je sterk aan om deze toets(en) voor de start van de opleiding te halen zodat jij je in het eerste jaar van inschrijving volledig kunt richten op jouw studie. Heb je niet alle toetsen in één keer gehaald, dan adviseren we je om ook de tweede kans voor 1 september te gebruiken.

Voor de meest actuele informatie verwijzen we je naar de website van Goedvoorbereidnaardepabo

NB Kort nadat je in Studielink een verzoek tot inschrijving voor de pabo hebt gedaan, ontvang je van ons informatie over het aanmelden voor deze toelatingstoetsen.

Lees hieronder meer over de landelijke toelatingstoetsen voor de pabo en over het ondersteuningsprogramma voor taal en rekenen.