Mijn lesmateriaal

Benodigdheden studie:

Boekenlijst

Omdat de meeste naslagmaterialen digitaal beschikbaar zijn, hebben wij voor de 1e periode (9 weken) geen verplichte boeken. Afhankelijk van je keuze na lesperiode 1 zijn er misschien wel boeken die je moet aanschaffen.

Goede werkplek

Je maakt in de komende jaren veelvuldig binnen en buiten de muren van ons instituut gebruik van een computer/laptop. Voor een aantal specifieke activiteiten zijn in de loop der jaren zogenaamde innovatielabs ingericht: Gameslab, Securitylab, Accenturelab, Multimedia kitchen en Virtual Reality lab. Hier kun je werken met geavanceerde apparatuur, die “state of the art” is.

Iedere student is verplicht een eigen laptop te gebruiken. Wij hebben op locatie (gebouw P8 Campus Stappegoor) gezorgd voor:

 • veel contactpunten voor de stroomvoorziening van de laptop;
 • de meeste benodigde software applicaties zijn gratis beschikbaar via surfspot.nl;
 • veel netwerkaansluitingen, zodat je door het gebruik van een netwerkkabel een snelle internetverbinding hebt;
 • wireless internet in het hele gebouw.

Voorbereiding van je thuiswerkplek:

 • richt een prettige werkplek in waar je rustig en in een goede houding kunt werken
 • Natuurlijk heb je thuis internet nodig. Zeker nu je ook meerdere dagen thuis online les volgt. Zorg dat je zelf minimaal 15 Mbit up en down hebt. Liever veel meer natuurlijk. Hoe veel Mbit jij hebt check je hier.
 • Voor de lessen online gebruiken we MS Teams. Vanuit de opleiding krijg je gedurende je studie een Microsoft 365 licentie. Daarin zit het programma Teams inbegrepen. Op de kennismakingsdag installeren we die samen en stellen we die goed in.
 • Laptop accessoires:
  - zorg voor een koptelefoon of oortjes om te voorkomen dat er een echo ontstaat tijdens het videobellen.
  - en zorg voor een goede microfoon. Als jouw microfoon in je laptop niet goed werkt of veel ruis oppikt, kun je het beste zorgen voor een externe microfoon. Helemaal handig: een headset met koptelefoon en microfoon in één!
  - een webcam is een vereiste, zodat docenten en medestudenten goed contact met je kunnen hebben tijdens de online lessen. Een ingebouwde camera in je laptop is prima. Werk je thuis liever op een computer, vergeet dan niet daar ook een webcam voor te regelen.

Waar moet mijn laptop aan voldoen?

Bij het begin van de opleiding voldoet iedere laptop. Dus als je al in het bezit bent van een laptop, dan kun je die gewoon gebruiken. Als je nog geen laptop hebt, dan kun je in feite iedere laptop kopen. Het is mogelijk dat in de loop van de opleiding een zwaardere laptop nodig is. Dat is afhankelijk van je profiel- en/of specialisatie, die je in de hoofdfase gaat volgen. Wil je het profiel ICT & Media Design volgen, dan is het aan te bevelen dat je laptop een zogenaamde dedicated videokaart bezit. De laptop werkt daardoor sneller op grafisch gebied. Wij raden laptops, die bedoeld zijn voor online gebruik af, zoals chromebook of macbookair, omdat deze niet voldoende harde schijfruimte hebben.

Andere materialen

Wij hebben geen boeken die je verplicht moet kopen. Wel moet je voordat de studie start een Arduino-kit lenen bij de ISSD. Deze heb je meteen nodig in je eerste lesweek.

Wellicht moet je nog wat extra kosten maken voor bijvoorbeeld de aanschaf van kleine computerbenodigdheden of hardware. In dit geval zal het niet gaan om grote bedragen.