Het studentenleven

In Eindhoven is genoeg te beleven als student. Bekijk hier de verschillende mogelijkheden!

Sfeerafbeelding Fontys
 • Het studentenleven in Eindhoven

  Eindhoven, ook wel de Lichtstad genoemd. Die naam dankt de stad aan de sterke connectie met multinational Philips. Eindhoven loopt al jaren voorop op het gebied van hightech, kennis en design en heeft daardoor een sterke internationale aantrekkingskracht. De kansen liggen hier voor het grijpen als je getalenteerd bent en een passie voor technologie en innovatie hebt.

  Studenten zijn een belangrijk onderdeel van Brainport Eindhoven. De stad staat bol van de activiteiten. Speciaal voor studenten wordt gedurende het studiejaar veel georganiseerd en er zijn diverse grote evenementen als Glow en carnaval.

  Bovendien kun je bijna iedere dag van de week terecht in het drukke uitgaansleven. Op Stratumseind en de Dommelstraat tref je typische studentenkroegen en hippe cafés. Daarnaast kun je op diverse plekken naar een concert of de bioscoop.

  Als student in Eindhoven ben je van alle gemakken voorzien. Zo sport je aan het Studentensportcentrum. Kies je favoriete sport, sluit je aan bij een studentensportvereniging of leef je solo uit op de talrijke faciliteiten. En als je op kamers wilt wonen, heb je binnen no time een plekje in een studio of een gezellig studentenhuis. Wij laten je zien waar je moet zoeken.

 •   Studenten- en studievereniging

  Haal alles uit je studentenleven door je aan te sluiten bij een vereniging. Bijna iedere studie beschikt over een eigen club die activiteiten organiseert. Eindhoven kent ook enkele gezellige verenigingen en disputen. Ook op het gebied van bijvoorbeeld levensbeschouwing en kunst en cultuur zijn er verenigingen.

 •   Eten en uitgaan

  Duik de kroeg in met je medestudenten of vier dat je een tentamen hebt gehaald op het terras. In Eindhoven kun je op tal van plekken terecht voor een hapje of drankje. Zin in meer entertainment? De stad heeft genoeg te bieden op cultureel gebied. Wij zetten de locaties die je niet mag missen voor je op een rij.

  Strijp-S

  Dit oude bedrijventerrein van Philips is tegenwoordig de hipste plek van Eindhoven. Hier vind je rauwe eettentjes of de unieke vershal, waar je de meest uiteenlopende ingrediënten haalt of een snelle hap pakt. En door het jaar heen zijn er talloze events, zoals de Dutch Design Week en het Purple festival van Fontys.

  Sfeerafbeelding Fontys

  Markt

  Het hart van de stad. Een echte markt is het al lang niet meer. De enige markt die je hier nog vindt, is de antiekmarkt op zaterdag. Onder het toeziend oog van Frits Philips’ zijn bronzen evenbeeld kun je hier tegenwoordig terecht voor een drankje of een ijsje. Een ontmoetingsplek, met voldoende terrassen.

  Sfeerafbeelding Fontys

  Stratumseind

  Deze 225 meter lange straat heet met recht de grootste ‘stapstraat’ van Nederland. Met keuze uit tientallen kroegen verveel je je hier nooit. Voor studenten zijn er onder andere Café Thomas, ’t Lempke of Café Spijker. Op studentenavonden hengel je hier met radje draaien of dobbelen zo een paar gratis biertjes binnen.

  Sfeerafbeelding Fontys

  Dommelstraat en Stationsplein

  Ervaar het bruisende uitgaansleven. Zodra je het centraal station uitloopt, vindt je hier de gezelligste eettentjes en kroegen. Vooral de Ierse pub Trafalgar is populair onder studenten. Iets verderop kun je helemaal uit je plaat gaan bij Poppodium De Effenaar. Of pak rustig een filmpje bij Pathé.

  Sfeerafbeelding Fontys

  De Zwarte Doos

  Een knus filmhuis mét grand café, gelegen naast de Technische Universiteit Eindhoven. De Zwarte Doos beschikt over een cultureel programma, gericht op studenten. Je kunt bij De Zwarte Doos films zien van een half jaar tot maximaal vijf jaar oud. Tijd genoeg dus om alle films terug te kijken die je hebt gemist!

  Sfeerafbeelding Fontys

  Natlab

  Een voormalig laboratorium van Philips op Strijp-S, omgetoverd tot creatieve hotspot. Bezoek bijvoorbeeld eens een expositie van grensverleggende kunstenaars. Of ontdek documentaires en films die je niet zo snel zult aantreffen bij Pathé. Kortom, een inspirerende omgeving waar muziek, film, design, wetenschap en beeldende kunst bij elkaar komen.

  Sfeerafbeelding Fontys

  De Bergen

  De Bergen ademt rust en toch is het er altijd gezellig. Laat je verrassen door de variatie van kunstzinnige winkels en koffietentjes. Stap een stoer speciaalbiercafé binnen of tik een goed boek op de kop bij de antiekwinkel. Je ontdekt iedere keer weer iets anders in de verschillende straten van De Bergen.

  Sfeerafbeelding Fontys

 •   Leuke events

  Niets zo leuk als even lekker ontspannen op een evenement. Eindhoven biedt een vol evenementenagenda voor studenten, maar ook voor alle andere inwoners. Dans je voeten moe op festivals of laat je verwonderen op de Dutch Design Week. Wij geven je tips welke evenementen je sowieso moet bezoeken.

  StuKaFest

  Muziek, dans, cabaret, poëzie, literatuur en theater tussen de kratjes bier en studieboeken. Tijdens het Studenten Kamer Festival (StuKaFest) treden verschillende artiesten op in studentenkamers in 15 Nederlandse steden. Ook in Eindhoven ontdek je in een bijzondere setting nieuwe kunststromingen en artiesten. Lekker ongedwongen en voor iedere student.

  Sfeerafbeelding Fontys

  Festivals

  Zin in een festival? Op diverse locaties in de stad leef jij je helemaal uit op jouw favoriete muziekstijl. Of je nou danst op hiphop, house, r&b, disco of techno. Eindhoven is gastheer van festivals als Awakenings en We Are Electric. Voor de kleinere feestjes moet je in De Effenaar of de hallen van het Klokgebouw op Strijp-S zijn.

  Sfeerafbeelding Fontys

  STRP

  Zie, hoor en beleef technologie op een speciale manier. Het STRP-festival op Strijp-S is een kunstzinnig festival dat ieder jaar meer dan 30.000 bezoekers trekt. Laat je verwonderen door prachtige installaties of volg een leuke workshop. Bij STRP ben je niet alleen toeschouwer, maar maak je onderdeel uit van de kunst en het experiment.

  Sfeerafbeelding Fontys

  Dutch Design Week

  Als hoofdstad van design en technologie organiseert Eindhoven jaarlijks in oktober de Dutch Design Week. Negen dagen lang worden op meer dan 100 locaties experimenten, nieuwe oplossingen en ideeën gedeeld door duizenden designers. Laat je verrassen door de nieuwste snufjes en verbluffende designs. Of misschien exposeer jij straks zelf jouw design?

  Sfeerafbeelding Fontys

  Glow

  Wat zou Eindhoven zijn zonder een groot lichtspektakel. Glow is de jaarlijkse trekpleister voor duizenden internationale gasten en kunstenaars. Het lichtkunstfestival verlegt de grenzen met tientallen grote projecten. Langs een looproute door de stad komen gebouwen en objecten tot leven. Een echt visitekaartje van de stad, waar studenten vaak nauw bij betrokken zijn.

  Sfeerafbeelding Fontys

 •   Sporten

  Voor 92 euro p/j sporten

  Het Studentensportcentrum Eindhoven (SSC) is met ruim 12.000 leden het hart van het Eindhovense studentenleven!

  70 sporten, fitness en (speciale) cursussen onder begeleiding van gekwalificeerde (topsport)docenten. In onze uitgebreide faciliteiten kun je vrij sporten. Bij onze 40 studentensportverenigingen heb je de kans om sportief te schitteren, bestuurservaring op te doen en natuurlijk te genieten van het studentenleven. Al voor € 92,- per jaar kun je zeven dagen per week, vóór, tijdens of na college-uren sporten op het SSC.

  Sfeerafbeelding Fontys

  Vrij sporten: work-out when you want

  Natuurlijk kun je ook vrij sporten tijdens onze openingstijden. We hebben drie fitnesszalen, een zwembad, een Playground, vijf squashbanen en elf all-weather tennisbanen. Het zwembad heeft vaste tijden ‘vrij zwemmen’ en je kunt eenvoudig een tennisbaan of squashbaan reserveren via onze website met je sportkaartnummer en pincode.

  Sfeerafbeelding Fontys

  Contact

  Meer weten over het Studentensportcentrum?

 •   Wonen

  Ga op kamers om volop te genieten van je studentenleven. Het is niet alleen de eerste stap naar zelfstandigheid, je leert op kamers ook veel nieuwe mensen kennen. Je kunt gezellig samen koken, uitgaan en nieuwe dingen ontdekken. Dus regel nu je kamer of studio. Wij hebben wat praktische tips op een rijtje gezet.

  Sfeerafbeelding Fontys

  Op kamers in Eindhoven

  Verhuis je naar Eindhoven? Plaats allereerst een oproep op Facebook via de pagina ‘Kamers gezocht/aangeboden’ of ‘Kamers, studio’s en appartementen te huur in Eindhoven’. Vraag ook vrienden, kennissen of familie in Eindhoven of ze nog iets weten. Verder kun je op kamersites zoals Kamernet, Kamers.nl en kamerinnederland.nl reageren op een breed aanbod aan studentenkamers.

  Studio's en appartementen

  Liever iets meer privacy en ruimte? Schrijf je in bij de woningcorporaties Vestide, Trudo of Wooninc. Vaak moet je hier wel enige tijd wachten op een woonruimte, afhankelijk van je woonsituatie en persoonlijke wensen. Inschrijven kan vanaf 17 jaar. In de tussentijd kun je misschien verblijven in The Student Hotel Eindhoven. Betaalbaar en gezellig.

  Sfeerafbeelding Fontys

  Particulier huren

  Particuliere verhuurders in Eindhoven bieden ook woningen voor studenten aan. Via een particuliere verhuurder heb je soms sneller een kamer, studio of appartement te pakken. De voorwaarden zijn echter wel anders. Soms moet je geld betalen om je in te schrijven voor een woning of wordt er een vergoeding gevraagd door de bemiddelaar.

  Huisarts en tandarts

  Regel op tijd een huisarts of tandarts in Eindhoven.

  Check je woning

  Kijk of je niet te veel betaalt, je woning brandveilig is en je in aanmerking komt voor huurtoeslag.

  Naar de check