Inschrijving/Financiën

Sfeerafbeelding Fontys

Studiekeuzecheck

Wij vinden het heel belangrijk dat je de juiste opleiding kiest en met een fijn gevoel aan je studie begint. Daar kan de Studiekeuzecheck en het bijbehorende ‘check-in’ gesprek bij helpen!

  • Stap 1 Je meldt je aan voor een (of meerdere) opleiding(en) via Studielink
  • Stap 2 We sturen je een korte online vragenlijst over je studiekeuze en je verwachtingen
  • Stap 3 Als je de vragenlijst invult, nodigen we je uit voor een online check-in gesprek en bespreken we de antwoorden uit de vragenlijst.
  • Stap 4 Je krijgt een persoonlijk studiekeuzeadvies
  • Stap 5 Als je aan alle inschrijfvoorwaarden voldoet schrijven we je in
  • Stap 6 Je start met je opleiding, van harte welkom!

Voor de deeltijd is de studiekeuzecheck facultief. Indien je hieraan mee wil doen, geef je dit in studielink zelf aan.

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

In het hoger onderwijs betaal je elk jaar collegegeld. Collegegeldtarieven kunnen variëren. Dit is afhankelijk van factoren als nationaliteit, een tweede opleiding en de opleiding die je wilt gaan volgen of al volgt.

Voor de meeste opleidingen geldt het wettelijk vastgestelde collegegeld, maar in een aantal situaties is sprake van instellingscollegegeld. Dat is bijvoorbeeld het geval bij een tweede bachelor- of masteropleiding of als je uit een land komt dat dat geen onderdeel is van de Europese Economische Ruimte (EER). De hoogte van het instellingscollegegeld wordt vastgesteld door het College van Bestuur en varieert per opleiding of per groep studenten.

Met behulp van de collegegeldmeter kun je bepalen welk collegegeldtarief voor jou van toepassing. De bedragen die genoemd worden in de collegegeldmeter gelden voor het gehele studiejaar (12 maanden). Start je tussentijds of in februari, dan betaal je alleen voor het aantal maanden dat je in het betreffende studiejaar ingeschreven bent.


Aan de informatie en tarieven in de collegegeldmeter kunnen geen rechten worden ontleend.

Hoe betaal je je collegegeld?

Het collegegeld betaal je via een digitale (incasso)machtiging, ineens of in termijnen (via Fontys). Op of rond 15 mei kun je je betaalgegevens invullen via Studielink.

Meer informatie over het invoeren van je betaalgegevens in Studielink kan je vinden op info.studielink.nl. Daarnaast is veel informatie te vinden in de Studielink VRAAGbaak – sectie betaalgegevens.

Na bevestiging vindt de eerste incasso plaats op of rond 25 september.

Regeling collegegeld

NB Maak nu vast je betaalgegevens in orde. Vanaf medio mei (voor het daaropvolgende studiejaar) zie je deze actie in jouw to-do lijst in Studielink. De eerste incasso vindt pas plaats in de maand waarin jouw opleiding start. Als je voor de startmaand je (verzoek tot) inschrijving annuleert in Studielink vervalt je betaalverplichting en incasseren we natuurlijk niet.

Houd er rekening mee dat studiekosten sinds 1 januari 2022 niet meer aftrekbaar zijn.

Meer informatie vind je op de site van de Belastingdienst.

Kantoor Belastingdienst

Maak gebruik van tegemoetkomingen en subsidies lerarenopleiding

Aan het volgen van een deeltijdopleiding, cursus of training zijn kosten verbonden. De overheid stimuleert een leven lang ontwikkelen met verschillende subsidies en regelen die je kunnen helpen de studie te betalen. Klik hier voor alle financiële regelingen.

Certificaten toelatingstoetsen

Wanneer je alle voor jou benodigde certificaten behaald hebt, wil de pabo waar je gaat studeren deze complete set graag tegelijk per mail ontvangen. Je mag daarvoor de certificaten scannen en als één pdf (geen foto) mailen naar fhke@fontys.nl. In de mail neem je naast je naam, ook je studentnummer op.

21+ Toelatingsonderzoek

Indien jouw vooropleiding onvoldoende is om toegelaten te worden tot het HBO, kun je je aanmelden voor het 21+ toelatingsonderzoek. Om toegelaten te worden tot de pabo dien je daarnaast ook de toelatingstoetsen te halen. Het maakt niet uit in welke volgorde je het 21+ toelatingsonderzoek en de toelatingstoetsen doet.

Wil jij graag leraar basisonderwijs worden? Droom jij van een toekomst in het onderwijs?

Kom studeren aan de deeltijd Pabo van Fontys Hogeschool Kind en Educatie. Je bent toelaatbaar tot de opleiding leraar basisonderwijs (Pabo) als je havo, vwo of mbo (niveau 4) hebt afgerond en beschikt over het vereiste kennisniveau van aardrijkskunde, geschiedenis en natuur en techniek. Als je nog niet aan alle eisen voldoet, zul je aan één of meerdere instroomtoetsen moeten deelnemen. Er gelden landelijke toelatingseisen die voorwaardelijk zijn voor de start aan de opleiding.

NB Kort nadat je in Studielink een verzoek tot inschrijving voor de pabo hebt gedaan, ontvang je van ons informatie over het aanmelden voor deze toelatingstoetsen.

Lees hieronder meer over de landelijke toelatingstoetsen voor de pabo en over het ondersteuningsprogramma voor taal en rekenen.

Je hebt je aangemeld bij Studielink voor een studie bij Fontys. Voordat je bij ons start, is het slim om deze stappen te doorlopen.