Individueel werkplekleren (stage)

Wanneer en hoeveel uren besteed ik aan individueel werkplekleren?

Tijdens het eerste studiejaar besteed je minimaal 6-8 uur per week aan werkplekleren. Werkplekleren kan op dinsdag, woensdag of donderdag. Als leergemeenschap (klas) bepaal je met elkaar welke dag jullie kiezen (dit gebeurt in de eerste weken). Bespreek dus op welke dag/dagen jij kan komen.
Er zijn ook stage-instellingen waarbij je in de weekenden en/of avonduren stageloopt.

Wat houdt individueel werkplekleren in?

Geef bij je potentiële werkplek aan dat je direct contact wil met kinderen /jongeren. Je ‘draait mee’ op je werkplek. Je gaat ervaren hoe het is om deel te zijn van een organisatie.
Je focus zal liggen op het opbouwen van een pedagogische relatie met de kinderen/jongeren van je werkplek Je verkent de leef- en belevingswereld van kinderen, jongeren en jezelf (thema semester 1). Hoe dat vorm krijgt mag per werkplek verschillend zijn. Dit ga jij beschrijven in een leercontract, daar vertellen wij bij de start van opleiding meer over.
In semester 2 zal je meer gaan focussen op pedagogisch klimaat, de wereld van opvoeders en hulpvragen van kinderen en jongeren.

Hoe kom ik aan een plek bij een individuele werkplek?

Deze plek regel je zelf voorafgaand aan de start van het eerste jaar.
Hulpmiddelen:
- Portal (database werkplekken)
- Informatiebijeenkomst
- Facebook Pedagogiek
- Je eigen netwerk

De snelste manier om meer informatie te krijgen, is om even te bellen, maar een mail met motivatie (en een cv met foto) is ook een prima manier om te solliciteren naar een werkplek. Als je toevallig in de buurt woont, zou je zelfs langs kunnen gaan om je voor te stellen!

Criteria individuele werkplek

Je zoekt naar een werkplek waar je in direct contact komt met baby’s, peuters, kinderen en /of jongeren in de leeftijd van 0-18 jaar of bij (jong) volwassenen met een geestelijke handicap.
De werkplek moet aan de volgende criteria voldoen. Je:
- hebt direct contact met kinderen/jongeren
- kan werken aan de bekwaamheden op basis van je leercontract
- kan minimaal 6-8 uur werkplekleren
- werkt op een niveau 4 plek
- hebt een vaste contactpersoon vanuit de werkplek
- werkplek begeleider is geen familie
- bent boventallig