Jouw start in coronatijd

De situatie en richtlijnen als gevolg van de corona-pandemie veranderen steeds, ook voor het hoger onderwijs. We weten nu nog niet welke maatregelen er vanaf september nog gelden. Het zou heel goed kunnen dat wanneer jij start met je opleiding bij Fontys we in het gebruik van onze gebouwen en op de campus de 1,5 meter afstandsregel in acht moeten nemen. Dit heeft gevolgen voor je rooster en de mate waarin je op locatie onderwijs kunt volgen. We hopen in ieder geval een goede mix van online onderwijs en face to face onderwijs aan te bieden, we noemen dat blended onderwijs.

Blended onderwijs bij Fontys
Per opleiding, per vak en zelfs per onderdeel wordt zorgvuldig bekeken welke vorm van onderwijs het beste past. Waarbij het doel natuurlijk altijd is dat op de beste manier kennis, inzichten en vaardigheden worden overgedragen. In de praktijk betekent het dat er, naast hoor- en werkcolleges, ook verhelderende instructiefilmpjes worden gemaakt en dat docenten online beschikbaar zijn voor vragen of nadere uitleg. Ook individuele coachinggesprekken kunnen online plaatsvinden.

Voor praktijkvakken of bepaalde groepsactiviteiten moeten onze studenten echt naar school komen. Bovendien vinden we het belangrijk dat onze studenten niet alleen online contact houden met docenten en medestudenten, maar ook onderling persoonlijk contact hebben. Dit is naast waardevol soms ook gewoon noodzakelijk. Daar besteden we extra aandacht aan bij het samenstellen van de roosters. Je hoort van je eigen opleiding hoe het blended onderwijs er precies uit zal zien.

Blended Onderwijs

Het onderwijs van Fontys bestaat uit een mix van face to face onderwijs waarbij je je medestudenten en docenten ontmoet én lesactiviteiten die online plaatsvinden. We noemen dat blended onderwijs. Wat betekent Blended Onderwijs voor jou?

Tips van onze studenten voor jou

Jouw opleiding zal straks een combinatie zijn van studeren op de campus en online-onderwijs. In de afgelopen maanden heb je vast ervaren dat online leren soms best een uitdaging is. Samen met onze studenten hebben we voor jou daarom een aantal tips. Deze kunnen je helpen om vanaf de start van je studie goed aan de slag te gaan.

‘Nooit gedacht dat ik het zou zeggen, maar sta vroeg op. En zoek actief contact met je studiegenoten en docenten buiten georganiseerde momenten om. Dat heeft mij echt geholpen om aan de gang te blijven.’

Gijs, student Technische Bedrijfskunde

  • Zorg voor een plek in je huis die jóuw werkplek wordt. Dit is de plaats waarvan jij weet; hier ga ik studeren. Vermijd afleiders, houd het opgeruimd en zet je to-do’s op een lijstje. Dan spoken ze niet steeds door je hoofd.
  • Geef jezelf even tijd. De een kan makkelijker thuis studeren dan de ander. Zeker als er meer personen tegelijkertijd thuiswerken (huisgenoten/familie), kan dit een uitdaging zijn. Stem met elkaar af wanneer er bijvoorbeeld online colleges zijn en wees niet te streng voor jezelf als je even tijd nodig hebt om te wennen aan de nieuwe situatie.
  • Zorg voor een goede planning. Die helpt jou bij het opstarten van je studiedag. Begin en eindig op een vaste tijd. Jouw hbo-opleiding is een fulltime job, ook als het voor een deel online is.
  • Sluit je aan bij de gezamenlijke momenten die je opleiding organiseert. En organiseer met medestudenten dagelijks een gezamenlijke check-in en check-out. Bespreek met elkaar de doelen voor die dag. Is het een keer niet gelukt? Kijk waarom niet en stel nieuwe doelen voor de volgende dag. Zoek een studie buddy, iemand met wie je je vragen over de opleiding en het studeren deelt. Je medestudenten helpen je aan de slag te blijven.
  • Stay connected. Houd je opleidingsportal, Fontysportal én (Fontys)mailbox goed in de gaten. Check ze bijvoorbeeld altijd even aan het einde van de dag zodat je nooit achter de feiten aanloopt. Via studie- en studentenverenigingen kan je gemakkelijk medestudenten leren kennen.
  • Ben actief in projectgroepen en in online lessen. Zo maak je ook voor jezelf de lessen levendig en houd je verbinding met je medestudenten en docenten. Laat jezelf zien. Ook letterlijk dus zet je camera aan als het even kan. Zo verplicht je jezelf op te letten in de lessen.
  • Stel jezelf haalbare en heldere doelen. Op het hbo heb je niet altijd de natuurlijke deadline van een toets. Je moet je eigen planning in de gaten houden.
  • Organiseer met je medestudenten ook leuke activiteiten. Een online pub quiz, samen online sporten en met gepaste afstand op een terras. Maak van je studietijd een combinatie van hard werken en veel plezier maken met elkaar.
  • Is er iets niet duidelijk of loop je vast. Vertel het je medestudent en jouw docenten. Vragen stellen is niet stom. Er is altijd wel iemand die het antwoord weet of je die weer op weg kan helpen. Samen lossen we het op.

Sfeerafbeelding Fontys

Online onderwijs en onderwijs op locatie

Door de maatregelen omtrent Covid-19 is volledig op locatie studeren niet mogelijk. Je krijgt dus te maken met mix tussen online onderwijs en onderwijs op locatie. Maar hoe gaat dat online stuk dan? We hebben nuttige informatie voor je bij elkaar gezet zodat jij de weg weet te vinden als jij te maken gaat krijgen met online onderwijs en blended onderwijs.