Individueel werkplekleren

Wanneer en hoeveel uren besteed ik aan individueel werkplekleren?

Tijdens het eerste studiejaar besteed je minimaal 6-8 uur per week aan werkplekleren. Dit doe je op donderdag. Dit is aangepast vanwege de coronatijd waar we nu in zitten. Er zijn ook werkplekken waarbij je in de weekenden en/of avonduren stageloopt. Bespreek op je werkplek welke werkzaamheden/activiteiten er op de verschillende dagen plaatsvinden en wanneer je welkom bent.

Let op: in de derde lesweek is het de bedoeling dat je een hele week aanwezig bent op jouw werkplek. Het is dus erg belangrijk dat je vóór de zomer al een individuele werkplek regelt!

Wat houdt individueel werkplekleren in?

De nadruk ligt op het deel uitmaken van de organisatie, het verkennen van jezelf als pedagoog, het opbouwen van pedagogische relaties en het opdoen van leervragen. Dit gaat bijdragen aan onderstaande bekwaamheden waarover je aan het eind van het 1e jaar moet beschikken:
- In samenspel verkent de pedagoog de werelden van kinderen/jongeren en zichzelf:
- De pedagoog onderhoudt de pedagogische relatie en oefent pedagogische invloed uit op één of meerdere aspecten van het pedagogisch klimaat.
- De pedagoog verkent in samenspel de werelden van opvoeders en zichzelf.
- De pedagoog verkent specifieke hulpvragen van kinderen en/of jongeren.

Klik hier voor de brief met informatie voor het werkveld m.b.t. werkplekleren kun je overhandigen op de plek waar je het individuele werkplek leren (wilt) gaan doen. Het geeft inzicht in wat jij komt doen en in de afspraken die gemaakt moeten worden.

Hoe kom ik aan een individuele werkplek?

Deze plek regel je zelf voorafgaand aan de start van het eerste jaar.
Hulpmiddelen:
- Portal (database werkplekken)
- Informatiebijeenkomst
- Facebook Pedagogiek
- Je eigen netwerk

De snelste manier om meer informatie te krijgen, is om even te bellen, maar een mail met motivatie (en een cv met foto) is ook een prima manier om te solliciteren naar een werkplek. Als je toevallig in de buurt woont, zou je zelfs langs kunnen gaan om je voor te stellen!

Criteria individuele werkplek

Je zoekt naar een werkplek waar je in direct contact komt met baby’s, peuters, kinderen en /of jongeren in de leeftijd van 0-18 jaar of bij (jong) volwassenen met een verstandelijke beperking.
De werkplek moet aan de volgende criteria voldoen. Je:
- hebt direct contact met kinderen/jongeren
- kan werken aan de bekwaamheden op basis van je leercontract
- kan minimaal 6-8 uur werkplekleren
- werkt op een niveau 4 plek
- hebt minimaal 1 werkplekbegeleider die jou kan coachen
- werkplek begeleider is geen familie
- bent boventallig (oftewel je bent altijd als extra kracht aanwezig)

Werkplek gevonden

- De gevonden werkplek moet aangemeld worden in het registratiesysteem OnStage. Je hebt hiervoor de inloggegevens nodig die je per mail hebt ontvangen na verificatie van jouw persoonsgegevens.
- Ook hebben we een door jou en je werkplekbegeleider ingevulde werkplekscan nodig. Ondertekenen kan ook op een telefoon of tablet met je vinger.
- Check of een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) vereist is. Wanneer dit het geval is, dan moet je deze zelf of via je werkplek aanvragen. Eerder kun je niet starten op je werkplek.