Ondersteuning

Hoe kan ik...

 • Met de zoektool Fontys Finder zoek je in een groot aanbod van (digitale) bronnen die geschikt zijn voor jouw studie. Fontys Finder biedt verschillende zoekopties om gericht te zoeken op bijvoorbeeld onderwerp of informatiesoort (boek, e-book, tijdschriftartikel, etc.).
 • Een overzicht van alle beschikbare informatiebronnen binnen Fontys vind je bij de A-Z lijst met databanken.
 • Op de webpagina van jouw mediatheeklocatie bekijk je welke informatiebronnen specifiek voor jouw opleiding relevant zijn.
Fontys heeft verschillende fysieke mediatheeklocaties. Bij mediatheeklocaties vind je een overzicht van alle Fontys mediatheeklocaties met informatie zoals openingstijden en contactgegevens.

Ben je bezig met literatuuronderzoek en kun je wel wat hulp gebruiken? De informatiespecialisten van de mediatheek helpen je graag. Benader je eigen mediatheeklocatie of informatiespecialist om ondersteuning aan te vragen.

Meer modules in je zoekproces kun je in de Toolbox informatievaardigheden vinden.

De online cursus Zoekwijzer helpt je op weg bij het zoeken, beoordelen, selecteren en verwerken van bronnen voor je studie. De cursus bestaat uit de volgende modules, op basis- en verdiepingsniveau

 • Van onderzoeksvraag tot zoektermen
 • Informatiebronnen en zoekmethoden
 • Bronnen selecteren en beoordelen
 • Bronnen verwerken
Via Fontys Finder bekijk je de materialen die je geleend hebt. Bekijk ook hoe je materiaal kan verlengen of reserveren.
Bij veel mediatheeklocaties is het mogelijk om AV-materialen zoals videocamera’s en voicerecorders te lenen. Het aanbod van AV-materialen verschilt per locatie. Het is handig om het gewenste materiaal vooraf te reserveren. Dit kan telefonisch, via e-mail of bij de balie van de mediatheek. Reserveren en lenen van AV-materialen kan alleen bij je eigen mediatheeklocatie.
Wil je een scriptie publiceren op de HBO Kennisbank? De procedure hiervoor verschilt per opleiding. Bekijk de video van HBO Kennisbank en informeer bij jouw afstudeercoach of -coördinator hoe het publiceren van een scriptie in zijn werk gaat.
 • Een hulpmiddel bij het vermelden van bronnen volgens de APA-richtlijnen is de publicatie 'De APA-richtlijnen uitgelegd' (SURF, 2021).
 • Ook zijn er diverse handige kennisclips beschikbaar gesteld door het Netwerk Auteursrechten Informatiepunten die je verder kunnen helpen.
 • Binnen Fontys kun je als student, docent of onderzoeker ook bij het Auteursrechtinformatiepunt meer informatie vinden.
 • Daarnaast kun je bij jouw eigen mediatheek terecht voor hulp en ondersteuning.

Hulp nodig? De informatiespecialisten staan voor je klaar.

Heb je een vraag over hoe je informatie kan vinden binnen de Fontys Mediatheek? Neem dan contact op met de informatiespecialist van jouw mediatheek.

alle mediatheeklocaties en informatiespecialisten

Tools die helpen bij jouw zoekopdracht

Bekijk de Toolbox Informatievaardigheden

Speciaal voor informatiespecialisten en docenten binnen Fontys

In de Toolbox Informatievaardigheden is (les-)materiaal opgenomen met betrekking tot het scholen van studenten op het onderwerp informatievaardigheden. Informatiespecialisten en docenten binnen Fontys kunnen deze materialen gebruiken om workshops en lessen te arrangeren. Dit kan aan de hand van lesdoelen of door gericht te zoeken op onderwerp. Van APA-regels tot een zoekplan, van beoordelingscriteria tot handleidingen voor databanken: de materialen zijn uiteenlopend, maar altijd gerelateerd aan het informatievaardig maken van studenten. In de toolbox is een uitgebreide handleiding te vinden over het gebruik en de functionaliteiten van de toolbox.

Meer weten?

Voor meer informatie over de toolbox of workshops informatievaardigheden bij je opleiding kun je contact opnemen met de mediatheek of informatiespecialist van jouw instituut.

Bewaar jouw gevonden e-journals op je eigen tijdschriftenplank in de app BrowZine. Stel je eigen tijdschriftenplank samen vanuit de Fontys e-journal collectie en ontvang automatisch een melding als er nieuwe artikelen zijn verschenen. Je kan met BrowZine:

 • online lezen
 • downloaden en opslaan om later offline te lezen
 • exporteren naar Endnote, Zotero of een andere reference manager
 • delen via social media of e-mail
 • synchroniseren tussen de verschillende versies

Bekijk de inspiratievideo van BrowZine

Start met BrowZine

Meld je aan voor de webversie BrowZine Web of download de app voor iPad/iPhone of Android

NB: Medewerkers selecteren de library: Fontys FacultyNB: Studenten selecteren de library: Fontys Students

Leer werken met BrowZine

Help for BrowZine usersPublishers supported by BrowZine

Privacy disclaimer

Voor veel databanken / digitale bronnen / digitale tools kun je een persoonlijk account aanmaken om extra functionaliteiten als attendering, opslag etc. te gebruiken.

Als je dit doet, check dan eerst de Privacy Verklaring van de databank / digitale bron / digitale tool, zodat je weet welke persoonlijke gegevens worden opgeslagen.Het is je eigen verantwoordelijkheid of je je persoonsgegevens deelt met de databank / digitale bron / digitale tool.

Fontys Hogescholen is niet aansprakelijk in het geval van datalekken vanuit deze databank / digitale bron / digitale tool.

Altijd en overal toegang tot digitaal onderzoekmateriaal. Download de gratis Library Access browserextensie en krijg direct toegang tot wetenschappelijke informatie uit de collectie van de Fontys mediatheek.

De Library Access browserextensie

De Library Access browserextensie van Sage Lean Library zorgt ervoor dat je altijd direct toegang hebt tot digitaal studiemateriaal, waar en wanneer je maar wilt. Of het nu op je vakantieadres in Spanje is, op de flexplek waar je graag studeert of gewoon thuis. De extensie zorgt er voor dat je meer tijd kunt besteden aan je scriptie of presentatie, in plaats van het zoeken naar wetenschappelijke bronnen. In slechts een paar simpele stappen heb je toegang.

Leer werken met de browserextensie

De Library Access browserextensie werkt als volgt: als je een website bezoekt waar de mediatheek een licentie heeft, krijg je een melding. Vervolgens is het een kwestie van één keer klikken om die site via de mediatheek te openen, en toegang te krijgen tot al het gelicentieerde materiaal.De browserextensie toont een icoontje in de bladwijzerbalk. Dit werkt min of meer als een stoplicht. Is het icoontje groen, dan ben je ingelogd. Bij een grijs icoon heb je geen toegang. Als je een artikel wilt gebruiken dat niet toegankelijk lijkt te zijn, dan zoekt Library Access naar een open source versie van het artikel.

Bekijk ook de video over de werking van de browserextensie

Download gratis de Library Access browserextensie

Je kunt de browserextensie hier gratis downloaden. Deze extensie is beschikbaar voor de meest gebruikte browsers. Het werkt alleen op desktop/laptop.Nadat je de browserextensie hebt geïnstalleerd, hoef je alleen nog maar je instituut te selecteren. Heb je dat gedaan? Dan is de extensie klaar voor gebruik! 

Hoe zit het met mijn privacy? 

Je kunt de Library Access browserextensie geheel anoniem gebruiken.  De extensie verzamelt geen persoonlijke gegevens, tenzij jij ze actief deelt. Ook bewaart de extensie geen IP-adres of het unieke ID van jouw PC.Meer weten over hoe je privacy gewaarborgd is? Lees het privacy statement van de extensie.

Privacy disclaimer

Voor veel databanken / digitale bronnen / digitale tools kun je een persoonlijk account aanmaken om extra functionaliteiten als attendering, opslag etc. te gebruiken.

Als je dit doet, check dan eerst de Privacy Verklaring van de databank / digitale bron / digitale tool, zodat je weet welke persoonlijke gegevens worden opgeslagen.Het is je eigen verantwoordelijkheid of je je persoonsgegevens deelt met de databank / digitale bron / digitale tool.

Fontys Hogescholen is niet aansprakelijk in het geval van datalekken vanuit deze databank / digitale bron / digitale tool.

Voor het maken van citaten of referenties kun je gebruik maken van EndNote. EndNote is bibliografische software waarmee een persoonlijke database met bibliografische gegevens kan worden opgebouwd en beheerd. Je kunt EndNote op je eigen computer installeren via de Fontys Applicatie Portal.

Fontys Hogescholen heeft een sitelicentie voor EndNote. De licentie omvat het gebruik van EndNote binnen het netwerk van Fontys Hogescholen en persoonlijk gebruik buiten het netwerk, voor werk of studie gerelateerd aan Fontys Hogescholen. De IT Servicedesk binnen Fontys Hogescholen is het primaire aanspreekpunt voor 1ste-lijns-support.

Meer informatie en installatie van Endnote

Bekijk de portal van Dienst IT voor informatie over Endnote en hoe de software kan installeren.

De online cursus Zoekwijzer helpt je op weg bij het zoeken, beoordelen, selecteren en verwerken van bronnen voor je studie. De cursus bestaat uit de volgende modules, op basis- en verdiepingsniveau:

 • Van onderzoeksvraag tot zoektermen
 • Informatiebronnen en zoekmethoden
 • Bronnen selecteren en beoordelen
 • Bronnen verwerken