biep.nu - tips en trucs

Hoe werkt biep.nu?

Als je in het zoekresultaat een artikel aanklikt, word je m.b.v. metadata meestal direct doorgelinkt naar het volledige artikel.
Soms verschijnt er bovenaan het scherm een balk met een link die je kunt aanklikken als het artikel niet op het scherm verschijnt.
Als het artikel niet direct doorgelinkt kan worden, krijg je de "Link Resolver" te zien. Hierin staan verschillende opties om het artikel alsnog te openen.
- Links naar het artikel. Deze linken direct door naar het artikel.
- Links naar het digitale tijdschrift. Deze sturen je door naar het hele tijdschrift. Noteer vooraf jaargang, volume en afleveringsnummer; dan kun je vervolgens doorbladeren naar het artikel.
- Links naar de databanken. Deze linken alleen de volledige databank; je moet dan binnen de databank een nieuwe zoekactie uitvoeren.
Als alledrie de opties niet werken, is de link niet correct. Geef dit alsjeblieft via mail door aan de beheerder van biep.nu.

N.B. Nieuwsberichten, editorials en andere korte items kunnen wegens onvolledige metadata niet worden doorgelinkt. Dit zijn vaak artikelen van 1 pagina en meestal is geen auteur, of titel of DOI (Digital Object Identifier: uniek identificatienummer voor digitale objecten) vermeld.

Zoekresultaat verkleinen

Heb je teveel items gevonden of is zijn de items niet specifiek genoeg? Verklein je zoekresultaat met behulp van filters of andere zoektermen.

 • Je zoekopdracht verfijnen (o.a. Volledige tekst online (full text), Wetenschappelijk & peer-review, Mediatheekcatalogus)
 • Materiaalsoort (o.a. Wetenschappelijk tijdschriftartikel, Artikel in algemeen tijdschrift, e-Book)
 • Vakgebied
 • Onderwerpstermen (gerelateerd aan de ingevulde zoekwoorden)
 • Publicatiedata
 • Mediatheek (Fontys mediatheekcollectie, voornamelijk fysieke of gedrukte materialen)
 • Taal
 • Gebruik spefiekere zoektermen
 • Zoek in de aanbevolen databanken (bovenaan het zoekresultaat)

Zoekresultaat vergroten

Heb je te weinig (of zelfs geen) items gevonden? Vergroot dan het zoekresultaat door breder te zoeken.

 1. Gebruik bredere, overkoepelende zoektermen
 2. Gebruik andere zoektermen (synoniemen)
 3. Zoek in de databanken die bovenaan het zoekresultaat worden aanbevolen
 4. Vink deze optie aan: "Resultaten opnemen uit bronnen die niet aanwezig zijn in de Fontys collectie." Echter: de publicaties zelf zijn dan niet full text beschikbaar in de Fontys collectie. Je kunt dan een IBL-aanvraag indienen bij de mediatheek.

Artikelen opslaan

Tijdelijk (tijdens de sessie): Bewaar je resultaten in een tijdelijke map "Opgeslagen items" binnen biep.nu. Denk eraan dat je deze map opent en de publicaties mailt of print voordat je biep.nu afsluit. Je kunt voor de weergave van de resultaten kiezen uit diverse richtlijnen voor literatuurverwijzingen, bijv. de APA of Harvard.

Permanent (in Flow): Je kunt de resultaten ook exporteren naar ProQuest Flow (referentie software waarin je je items permanent kunt opslaan). Flow is gekoppeld aan biep.nu 2.0, maar je moet je wel eerst eenmalig registreren. Je opent Flow door te klikken op de bewaarmap naast de zoekbalk. Dan kun je je registreren met je Fontys e-mailadres. Na registratie kun je inloggen door te klikken op Inloggen rechtsboven in het scherm en open je je eigen Flow Library door te klikken op de bewaarmap. Je hebt hier 2G aan opslagruimte. Met Flow kun je een bibliografie opstellen en exporteren. Je kunt je collectie delen met anderen.

Koppelingen met andere systemen:
- Google Scholar en databanken: download 'Save to Flow' van de Flow tools page
- Google Docs: download de Google Add-on 'Proquest Flow'
Verdere uitleg vind je hier: Flow help

Geavanceerd zoeken

Open geavanceerd zoeken door te klikken op het pijltje achter de knop 'Zoeken'

Je kunt specifieke velden gebruiken om een publicatie te zoeken; o.a.: onderwerpstermen, auteur, woorden uit de titel, ISBN/ISSN.
Je kunt de relatie tussen de termen aangeven (booleaanse operatoren: AND, OR, NOT)
Gebruik filters om je zoekopdracht te verfijnen

Sfeerafbeelding Fontys