Nieuws

26 Studenten van allerlei richtingen werken eraan mee

Het kan nog een paar jaar duren. Maar dat er een manier komt om schoenen voor diabetici zo te maken dat ze minder of geen last meer hebben van gevaarlijke zweren op de voeten, daar is associate lector Fred Holtkamp van overtuigd. De leider van het Fontys-project Shoe-TIMeS heeft dat toekomstbeeld samen met 26 studenten het afgelopen halfjaar een stapje dichterbij gebracht.

Lees het hele artikel

Sfeerafbeelding Fontys

Centre of Expertise HTSM van Fontys verweeft kennis van studenten met het bedrijfsleven

Studenten van Fontys Hogeschool Engineering en andere Fontysinstituten zien dagelijks het effect van high tech mogelijkheden op hun vakgebied. Fontys is hard bezig dat effect zichtbaar te maken binnen al haar disciplines.

Lees het hele artikell

Sfeerafbeelding Fontys

HTSM awards uitgereikt tijdens 'Engineering in Practice' Symposium

Fontys Hogeschool Engineering en het Fontys Centre of Expertise HTSM organiseerden op woensdagmiddag 31 januari 2018 het ‘Engineering in Practice’ symposium. 32 Engineering studentgroepen presenteerden de resultaten van hun uitdagende projecten aan een vakjury, docenten, lectoren en het bedrijfsleven. Voor de beste projecten waren drie awards beschikbaar; twee HTSM Awards en de KIVI award. Ruim 250 mensen bezochten het symposium.

Lees verder..


Sfeerafbeelding Fontys

Smart Industry Jaarcongres (december 2017)

Op 7 december vond de jaarlijkse Smart Industry Conferentie weer plaats, ditmaal in Den Haag. Hét ontmoetingsplatform voor de industrie van de toekomst. Ga mee in gesprek over:

  • Investeringsbeslissingen
  • Nieuwe verdienmodellen
  • Data security
  • Praktijkervaringen van koplopers
Sfeerafbeelding Fontys

Gijs Bardoel genomineerd voor Wim van der Hoek Award (oktober 2017)

Gijs Bardoel is genomineerd voor de Wim van der Hoek Award. Hij is student-assistent geweest bij het Fontys Centre of Expterise HTSM.
De Constructeursprijs wordt jaarlijks uitgereikt voor het beste afstudeerwerk op het gebied van het construeren in de werktuigbouwkunde aan de technische universiteiten en de hogescholen.

Lees het hele artikel.

Wim van der Hoek Award

Ministerie van Defensie volgt workshop in Objexlab (oktober 2017)

Het Fontys Centre of Expertise HTSM organiseert met regelmaat 3D-printcursussen voor het bedrijfsleven. Medio oktober was een delegatie van het Ministerie van Defensie op bezoek bij het Fontys Objexlab in Eindhoven. Innovation Manager Kubilay Yilderim, opdrachtgever namens het Ministerie van Defensie, doet op LinkedIn verslag van de driedaagse workshop.

Lees het hele artikel.

Ministerie Defensie workshop Objexlab

Ultimaker education event Zaandam (juli 2017)

Fontys was door Ultimaker uitgenodigd om tijdens een event in Zaandam te presenteren wat we doen met betrekking tot educatie en 3D-printen. Het doel van Ultimaker was om nationaal en internationaal educatie en 3D-printen met elkaar te verbinden. Er waren dus veel internationals uit de educatieve sector aanwezig. Studentassistenten van het Objexlab waren bij dit event aanwezig om te laten zien hoe Fontys educatie en 3D-printen combineert. Zij vertelden onder andere over de 3D-print minor (Smart Products Development with Additive Manufacturing), de Open Learning Labs en de EXPO-projecten die gebruikmaken van 3D-printen. Ook vertelden ze over de workshops die worden gegeven aan andere Fontysinstituten, zoals de kunstacademie en de paramedische hogeschool.

Sfeerafbeelding Fontys

Van computersimulatie naar 3D-geprinte Heat Sink (juli 2017)

Binnen de Fontysminor Smart Product Development with Additive Manufacturing (in de volksmond: de minor metaalprinten) hebben studenten roestvast stalen Heat Sinks ontworpen, 3D-geprint en de prestaties van zowel het online prototype als het eindproduct met elkaar vergeleken. Het leverde naast mooie resultaten ook een groep enthousiaste studenten op.Lees het hele artikel.

Sfeerafbeelding Fontys

Centre of Expertise HTSM: doorontwikkelen tot een Learning Community (juli 2017)

In vier rapporten over een leven lang ontwikkelen stellen de Topsectoren dat publiek-private samenwerkingen moeten doorontwikkelen tot Learning Communities. Hierin gaan leren, werken en innoveren samen. De Open Learning Labs zijn een mooi voorbeeld van de manier waarop Fontys bijdraagt aan een leven lang ontwikkelen.

Learning Communities (door Platform Bèta Techniek)

Topsectoren en Learning communities

BRON: Bedrijfsopleidingen zijn een hot item (juni 2017)

BRON, het onafhankelijke nieuwsmedium van en voor Fontys Hogescholen, publiceerde op 22 juni een artikel over de (grote) vraag naar bedrijfsopleidingen en de manier waarop Fontys daarop inspeelt. Binnen de hightechsector wordt deze rol ingevuld door het Fontys Centre of Expertise HTSM, onder meer met de (in ontwikkeling zijnde lesmodules van de) Open Learning and Innovation Labs. Lees het artikel

Sfeerafbeelding Fontys

Fontysstudenten volgen 'killer application workshop' bij De Vries (juni 2017)

Voor de workshop “Killer Application Identification” hebben studenten van Fontys Hogeschool Engineering potentieel interessante toepassingen op gebied van 3D-printen in kaart gebracht voor De Vries Constructiebedrijf en Lasertechniek, een professionele speler op het gebied van buis- en plaatlasersnijden en staalconstructies. Lees het artikel

De Vries Constructie

ASQ Fontys sloeg mooie brug tussen onderwijs en ondernemer (mei 2017)

Op dinsdagmiddag 16 mei vond tijdens de Dutch Technology Week in Klokgebouw Eindhoven hét Fontys hightechevent plaats, voor ondernemers die op zoek zijn naar (de impact van) innovatieve technologieën en een boost willen geven aan hun innovatiekracht.

Het bedrijfsleven kwam kennismaken met Fontys als partner in de hightech. Bezoekers werden uitgenodigd om innovatievraagstukken uit de eigen praktijk te bespreken met deskundigen van Fontys en met collega-ondernemers. In verschillende ‘labs’ (brainstormtafels) rondom elf hightechthema’s werden de vraagstukken besproken, evenals de mogelijk daaruit voortkomende samenwerking met Fontys.

Videoimpressie ASQ Fontys

Sfeerafbeelding Fontys

E52: Hoe ondernemers en studenten van Fontys samen innoveren (mei 2017)

Op zaterdag 13 mei plaatste E52 ter gelegenheid van de Dutch Technology Week en het evenement ASQ Fontys een fraai artikel over het Fontys Centre of Expertise HTSM.

E52

Artikel over Knie Simulator in FysioPraxis (april 2017)

Vierdejaars studenten van de Fontysopleidingen Werktuigbouwkunde en Technische Natuurkunde hebben een prototype ontwikkeld van een kniesimulator, in samenwerking met het Máxima Medisch Centrum en het Catharina Ziekenhuis. Lees het artikel over de kniesimulator in het tijdschrift FysioPraxis, van april 2017.

Artikel FysioPraxis

Cover FysioPraxis april 2017

Impressies van het Europees Robotica Forum (april 2017)

Lees hier het artikel over het European Robotics Forum in het Europese blad Mikroniek, geschreven door Marijke Bergman, Falke Hendriks Anden Michiel Van Osch van Fontys.

Artikel Mikrokroniek

Sfeerafbeelding Fontys

Samenwerking tussen Shapeways, TE Connectivity en Fontys bekrachtigd (februari 2017)

Bedrijfsleven en onderwijs kunnen elkaar op tal van gebieden wederzijds versterken. Dat besef groeit, de resultaten van onderlinge samenwerking worden steeds zichtbaarder en daardoor neemt ook het aantal samenwerkingsverbanden hand over hand toe. Een mooi voorbeeld daarvan was zichtbaar op 23 februari, toen

TE Connectivity, Shapeways en Fontys Centre of Expertise HTSM een convenant ondertekenden. Lees verder...

Sfeerafbeelding Fontys

Geslaagde tweedaagse cursus Additive Manufactering Océ (januari 2017)

Ervaren ingenieurs van Océ, die gewend zijn om te werken met conventionele technieken zoals draaien, frezen en boren, volgden eind januari de tweedaagse cursus Additive Manufacturing van het Fontys Centre of Expertise HTSM. De eerste dag werd bij Océ in Venlo een stevige theoretische basis gelegd. De tweede dag zijn de cursisten aan de slag gegaan in het 3D-printlab van Fontys, waar verschillende soorten kunststofprinters en een metaalprinter beschikbaar zijn. Theorie en praktijk kwamen hier samen. Met name topologie-optimalisatie bleek een interessant onderwerp, waarbij wordt gewerkt met software die het ontwerp verbetert. En er zijn tal van mogelijkheden voor vervolg: wanneer Océ een nieuw ontwerp maakt, kan een prototype worden vervaardigd met de apparatuur van het 3D-printlab bij Fontys.

Brabant Robot Challenge (16 januari 2017)

Vier instellingen voor hoger onderwijs in Brabant – Fontys, Tilburg University, Technische Universiteit Eindhoven en Avans – organiseerden van september 2016 tot januari 2017 gezamenlijk een unieke multidisciplinaire Robot Challenge. Topdocenten van deze instellingen gaven maandelijks een presentatie voor de studenten en ook verschillende Brabantse bedrijven en organisaties leverden een bijdrage. 

Op 16 januari vond de slotmanifestatie van de Brabant Robot Challenge plaats. Derdejaars student Orthopedische Technologie van Fontys Paramedische Hogeschool Sieta Ludema won samen met haar projectgroep de eerste Brabantse Robot Challenge. Terugblikken? Bekijk het online magazine.

Rondetafelgesprek: de robots komen (december 2016)

In het najaar van 2016 vond een rondetafelgesprek plaats tussen spelers uit het regionale bedrijfsleven en Fontys Centre of Expertise HTSM. Onderwerp van gesprek: smart technology en smart manufacturing in de brainportregio. Het magazine 'Goeie Zaken' publiceerde een weergave van het gesprek.

Rondetafelgesprek 'Help, de robots komen'

(pdf-bestand)

General Assembly van Publiek Private Samenwerking (november 2016)

De ‘General Assembly’ is het landelijke event voor en door het Nederlandse netwerk van Centres of Expertise, Centra voor innovatief vakmanschap en publiek-private samenwerkingen vanuit het Regionaal investeringsfonds. Het tweedaagse congres stond dit jaar in het teken van Sharing creation’; het delen van alle creaties en opbrengsten die het landelijke netwerk van Centra rijk is. Fontys Centre of Expertise HTSM liet zien wat hogeschool en bedrijfsleven samen het afgelopen jaar aan innovatie op het gebied van high tech hebben bereikt.

Terugblikken? Bekijk het onderstaande filmpje.

Sfeerafbeelding Fontys

Video verslag General Assembly