HTSM-onderzoeken 'Een robot krijgt geen corona'

HighTech in tijden van de coronacrisis: HTSM-onderzoeksprojecten 2020/2021

Door de coronacrisis kampen de Brainportregio en Noord- en Midden-Limburg met zeer uiteenlopende problemen. Variërend van gebrek aan mondkapjes tot machines die niet afgemaakt kunnen worden, omdat een onderdeel vanuit het buitenland niet geleverd kan worden, tot productie die tot stilstand komt, omdat de werknemers te dicht op elkaar staan. Vanuit het Fontys Centre of Expertise High Tech Systems & Materials (HTSM) en TEC for Society willen we samen met bedrijven onderzoeken hoe we een bijdrage kunnen leveren aan het bestrijden van de (economische en maatschappelijke) gevolgen van de coronacrisis.

Centrale vraag: Hoe kan hightech een bijdrage leveren aan herstel en innovatiekracht, tijdens en na de coronacrisis?

Onderstaande negen onderzoeken starten op 1 september 2020. Meer informatie over de inhoud van de onderzoeken volgt.

HTSM-projectOnderzoeksgroepExterne partnersProjectleiderEinddatum
SARS-CoV2Applied Natural ScienceSure Laboratories; Scan Europe; Jeroen Bosch ZiekenhuisAnne Loonen & Joost Schoeber31-12-'20
DUSTERRDistributed Sensor SystemDemcon; CSUMichiel van Osch & Harold Benten31-12-'20
ToFu-MedVenDistributed Sensor SystemDemcon; MathWorks; MMCJeedella Jeedella31-12-'20
Robotiseren in de fruitsectorAgr-MechatronicaMunckhof Fruit Tech Innovators BV; Riwo engineering BVDaniel Rateike31-12-'20
Exploring Social Learning Technologies for young childrenOnderwijs IngenieursBeamItupRutger van de Sande31-12-'20
PriMoAdditive ManufacturingVDL Fibertech Industries BV, Verometal BVEric Rutjens01-08-'21
BIOSENTRYAI & Big DataD-VISORMichiel Groenemeijer01-03-'22
De lockdown een Tikkie terugInteraction DesignDatastreamsErdinc Sacan01-03-'22
Een robot is geen superverspreider & BartenderHigh Tech Embedded So ftware & RoboticaVDL ETG; TSG; Fourtress SodexoCees van Tilborg & Randy Kerstjens01-03-'22

Om focus te houden en aan te sluiten bij de regioagenda’s sluiten de onderzoeken aan op één van de onderstaande vier thema’s:

MKB: Hoe gaan we duurzame productie en assemblageketens inrichten?
Context: Smart industry / Industrie 4.0.

• Gebruik van bijvoorbeeld fotonica, 5G en robots bij productiemiddelen.
  • Kortere supply chains, productie in de regio, digitalisering van de productie.
  • Flexibeler omstellen productielijnen, bijvoorbeeld naar snel produceren van extra apparatuur voor de gezondheidszorg.
  • Technologie: materialen, AI, robotica, fotonica.

Health: Hoe gaan we beter meten en elkaar verantwoord informeren?
Context: Gezondheidszorg, Security, Mobiliteit.

• Explainable AI en machine learning.
  • Systemen om snel te kunnen reageren op calamiteiten.
  • Gebruik van apps en IoT.
  • Technologie: sensoren, IoT, AI, data engineering, cyber security.

Omgeving: Hoe gaan we onze productie en bedrijfsvoering inrichten om aan te sluiten op ‘het nieuwe normaal’?
Context: Energie, Agro-Mechatronica, Mobiliteit, Smart Industry.

• Nieuwe vormen van vervoer als alternatief voor het ov, stikstof- en PFAS- problematiek versneld terugdringen.
  • Regionaal produceren: 3D-printen van service-onderdelen, apparatuur aansturen op afstand.
  • Technologie: materialen, robotica, fotonica, data engineering.

Bedrijfsmanagement: Hoe organiseren we de supply chain en het werken in een anderhalve meter economie?
Context: Mobiliteit, Robotica, Smart industry.

• Rol van robots (in een anderhalve meter economie).
  • Crisismanagement in tijden van calamiteiten.
  • Digitalisering van de bedrijfsvoering.
  • Technologie: robotica, bedrijfskunde.

Projectuitvoering

1. De projectleider rapporteert de voortgang tijdens review-sessies:
    a.        September 2020 (kick-off)
    b.        December 2020
    c.        Juni 2021
    d.        December 2021
    e.        Februari 2022 (eindpresentatie)
    De vorm van de reviews wordt bij de kick-off bekendgemaakt.
  2. Het project wordt gepresenteerd door de projectleider + student + externe partner tijdens ASQ 2020 (waarschijnlijk in oktober) + ASQ 2021 + ASQ 2022.
  3. Alle documenten (inclusief rapportages) van het onderzoek worden geüpload naar Fontys-HTSM-portal (hier zijn documenten te vinden van reeds uitgevoerde en lopende projecten).
Kansrijke externe subsidieprogramma's:

HITMaT: https://www.hollandhightech.nl/calls

KIEM-hbo: •http://www.regieorgaan-sia.nl/onderzoeksfinanciering/KIEM-hbo

De inhoudelijke scope van een KIEM voorstel moet passen binnen de KIA’s en de twee agenda’s ‘sleuteltechnologiën’ en ‘maatschappelijk verdienvermogen’ van het Kennis- en Innovatieconvenant (KIC) 2020-2023. In deze samenvating vind je een overzicht van de agenda’s en de daarbij behorende missies.

Download samenvatting