Sprint naar content
Project

PARASOL

PARASOL onderzoekt een proactief blended zorgprogramma ter preventie van chroniciteit bij somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten.

Wat houdt het project in?

De PARASOL-studie onderzoekt een zorgprogramma ter preventie van chroniciteit bij patiënten met matige SOLK (Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten). Gebruikmakend van panel management worden mensen met matige SOLK geïdentificeerd in de huisartsenpraktijk en proactief benaderd voor de PARASOL-behandeling. Het geïntegreerde en blended zorgprogramma bestaat uit online zorgmodules en enkele face-to-face behandelingen. Deze worden gedurende 12 weken aangeboden door de fysiotherapeut en praktijkondersteuner geestelijke gezondheidszorg (POH-GGZ).

Projectdoelstelling

Het doel van het programma is om bij mensen met matige SOLK te voorkomen dat klachten chronisch worden. Door het blended zorgprogramma willen we zelfmanagement stimuleren. De patiënt bekijkt thuis bijvoorbeeld informatiemodules over factoren die de klachten negatief kunnen beïnvloeden. De behandelaars maken vervolgens de koppeling naar de persoonlijke situatie van de patiënt. De mix van e-health en persoonlijke gesprekken is bedoeld om het inzicht bij de patiënt te vergroten en zelfmanagement en een actieve levensstijl te stimuleren.

Tweets van @PARASOLstudie

Achtergrond

Veel mensen (25-50%) komen bij de huisarts met klachten die medisch onvoldoende verklaard kunnen worden, zoals vermoeidheid, pijn, en duizeligheid. Dit wordt ook wel Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK) genoemd.

SOLK: belastend voor mens en maatschappij

Uit onderzoek blijkt dat 10-30% van de patiënten met SOLK langdurig klachten houdt. Met als gevolg een verminderde kwaliteit van leven, beperkingen in het dagelijks functioneren en vaak onnodig veel medische onderzoeken en behandelingen van de patiënt zonder voldoende resultaat. De belasting is niet alleen hoog voor de patiënt, maar ook voor de huisarts en maatschappij. Mensen komen namelijk zeer regelmatig en met wisselende klachten bij de huisarts. Dit zorgt vaak voor frustratie bij patiënt en huisarts, omdat er geen zicht is op het voorkomen van langdurige klachten en effectieve behandelmogelijkheden.

Onderwijsmateriaal en producten PARASOL

  • Cursus PARASOL zorgprogramma voor POH-GGZ en Fysiotherapeut.
  • PARASOL behandelprotocol voor POH-GGZ en Fysiotherapeut.
  • PRESUME screening om mensen met matige SOLK te identificeren in het Huisarts Informatie Systeem en proactief te benaderen voor het PARASOL zorgprogramma.
  • Online PARASOL programma binnen HelloFysio om de behandeling als blended interventie aan te bieden.

    Presentaties PARASOL

    • Westrienen, van P.E. Identification of patients with moderate medically unexplained physical symptoms in primary care with a five years follow-up. ER-WCPT, Liverpool. (2016)
    • Westrienen, van P.E. Effectiveness of the blended PARASOL intervention for patients with moderate medically unexplained physical symptoms: study protocol of a cluster randomized clinical trial. Pain Science in Motion, Stockholm. (2017)
    • Van Westrienen P.E. Panel management en blended behandeling bij patiënten met Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK). Dag van de Fysiotherapeut, KNGF congres, Utrecht. (2016)

    Kennisteam

    Foto van persoon

    Dr. M.F. (Martijn) Pisters

    Lector Empowering Healthy Behaviour (onderdeel van lectoraat HIT)

    Foto van persoon

    J.T. (Tjarco) Koppenaal

    Docentonderzoeker

    Foto van persoon

    P.E. (Els) van Westrienen

    Docentonderzoeker


    Partners

    Het onderzoek wordt uitgevoerd binnen de Academische Werkplaats eerstelijns Fysiotherapie. Dit is een structurele samenwerking in onderzoek, zorginnovatie en onderwijs tussen:

    • Fontys Paramedisch
    • Hogeschool Utrecht
    • UMC Utrecht
    • Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentra

    Daarnaast participeren in het PARASOL consortium onder andere:

    • Stichting Gezondheidscentra Eindhoven
    • HelloFysio
    • Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (NFP-KNGF)
    • Landelijke vereniging POH-GGZ
    • HWO-Afpraken app

    Fontys Paramedisch is penvoerder van het PARASOL project, dat uitgevoerd wordt met subsidie van SIA-RAAK (NWO).


    Publicaties


    Contact

    Foto van persoon

    Dr. M.F. (Martijn) Pisters

    Lector Empowering Healthy Behaviour (onderdeel van lectoraat HIT)