Publicaties & media

 • Unieke installatie door slimme combinatie praktijk en onderwijs

  Persbericht

  Unieke installatie door slimme combinatie praktijk en onderwijs

  4000 komkommers per uur verpakken. Het kan tegenwoordig met de productielijn die Lenders Constructie uit Maasbree samen met GreenTechLab (GTL) van Fontys Hogeschool in Venlo ontwikkeld heeft. “Een slimme combinatie van praktijk en onderwijs, heeft geresulteerd in een unieke installatie die het verpakken van komkommers, volautomatisch kan uitvoeren,” vertelt Jan Lenders, oprichter en eigenaar van Lenders Constructie.

  Lenders en GTL zijn geen vreemden van elkaar en hebben in het verleden al vaker van elkaars kennis en expertise gebruik gemaakt. Lenders: “Toen ik begin vorig jaar bij Marcel Roosen en Gert-Jan van der Wijst van GTL op bezoek was en een rondleiding kreeg, zag ik een hele bijzondere robot in de kelder van Fontys staan. Het idee voor de ontwikkeling van een robot die zelfstandig komkommers kon verpakken, speelde al langere tijd door mijn hoofd. Ik besefte me direct dat ik met deze compacte en lichtgewicht robot met veel bewegingsvrijheid, zomaar mijn ideeën in de praktijk kon brengen.”

  Tekst gaat verder onder het filmpje.

  Automatisch komkommers inpakken

  Gert-Jan van der Wijst, onderzoeker bij GTL, had de robot eerder aangeschaft met het idee om er een appelplukrobot van te maken. “De techniek van deze robot is zeer geschikt om bepaalde handmatige werkzaamheden, zoals bijvoorbeeld het plukken van appels, maar ook het verpakken van komkommers, te automatiseren. Nadat we de robot verder ontwikkeld hadden met dit idee in ons achterhoofd, vonden we helaas geen concrete case om hem in de praktijk te testen. De robot werd daarom niet doorontwikkeld en stond in onze kelder te wachten op een nieuw doel.”

  Dit doel werd gevonden bij Lenders Constructie waar van der Wijst de robot verder ontwikkelde samen met het personeel aldaar. Van der Wijst: “Er werd een samenwerkingsovereenkomst tussen Lenders en Fontys gesloten en een huurcontract voor de robot. Na een kick-off bijeenkomst waarbij het personeel van Lenders bijgepraat werd op het gebied van programmeren, was ik enkele keren per maand aanwezig om het personeel te ondersteunen bij het programmeren van de robot. Tussen de bedrijven door gingen zij ondertussen verder met het ontwikkelen van de technische installatie van de productielijn. Voor beide partijen leverde dit een zeer interessante samenwerkingsconstructie op. Voor ons vanwege de praktijkervaring en het opdoen van nieuwe kennis waarmee ons onderwijs weer geactualiseerd kon worden.”

  Lenders geeft op zijn beurt aan dat vooral de flexibiliteit van GTL veel voordelen bood. Naast hun ervaring in de agro en foodsector en hun onafhankelijkheid. “GTL neemt service, kennis en onderzoeksmogelijkheden mee, zonder commerciële druk om een bepaald product bij hen af te nemen. Bovendien biedt de samenwerking met onderwijs ook mogelijkheden om op een laagdrempelige wijze vooronderzoek uit te laten voeren zonder dat hier vooraf forse investeringen voor gedaan moeten worden.”

  De robot werd uiteindelijk onderdeel van een complete productielijn die volledig automatisch voedselkratten ontvouwt en aanvoert, komkommers aanvoert, oppakt en in de voedselkratjes stopt om vervolgens de kratjes weer op te stapelen en gereed te maken voor transport. “Een getrainde medewerker kan zo’n  2000 komkommers per uur verpakken, onze robot verpakt er 4000,” vertelt Lenders. “Als je de installatie van een afstandje bekijkt ziet het er allemaal heel logisch uit, maar ik kan je vertellen er zijn heel wat slapeloze nachten aan vooraf gegaan. De uitdaging zat hem vooral in het afstellen waarbij de komkommers volledig recht en met de juiste snelheid onder de robot terecht komen zodat deze ze gemakkelijk op kan pakken en in de kratjes kan plaatsen. Op locatie bij een klant hebben we de installatie vervolgens in gebruik genomen en getest waarbij GTL ook weer een adviserende rol had. Inmiddels is alles perfect afgesteld en draait de robot volop.”

  Deze samenwerking is volgens van der Wijst een mooi voorbeeld van hoe onderwijs ondersteuning kan bieden aan de praktijk. “Het hoofddoel van GTL is de verbinding te leggen tussen de agro en het onderwijs. We bieden op een laagdrempelige wijze, technische ondersteuning aan ondernemers met specifieke vraagstukken. Op deze wijze helpen we ondernemers verder innoveren en spijkeren we tegelijkertijd onze praktijkkennis bij en kunnen we vervolgens ons onderwijs hierop actualiseren. Een mooie win-win situatie voor beide partijen.”

  Download hier het persbericht

  Aanvullende informatie

  Lenders Constructie

  Lenders Constructie, uit het Limburgse Maasbree, fabriceert constructies op maat van staal, roestvrijstaal en aluminium. Sinds 2009 fabriceren ze volautomatische krattenuitvouwmachines. Zij zijn gespecialiseerd in het leveren van uitvouwmachines voor kleinere hoeveelheden. Voor meer informatie over deze uitvouwmachines, ga naar: http://www.krattenuitvouwmachine.nl/

  GreenTechLab
  GreenTechLab is onderdeel van Fontys Hogeschool Venlo en is gespecialiseerd in het oplossen van technische vraagstukken binnen de agro en foodsector. met behulp van onderzoek, procesanalyses, engineering, prototype bouw of een eventuele doorontwikkeling. Het onderzoeken, beantwoorden en oplossen van vraagstukken kan Fontys GreenTechLab verrichten met behulp van studenten, docenten en medewerkers. Hiervoor worden stage-/afstudeeropdrachten, interne projecten, minoren of school projecten gedefinieerd. De studenten worden actief ondersteund door een vast team van engineers.

  Sfeerafbeelding Fontys

  Gert-Jan van der Wijst met de robot in kwestie, de Fanuc lr mate.
  Foto door Astrid Ma, Arvalis

  Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys