Re-kurk

Kurkproducten, onder andere flessenkurk wordt vaak, veel en makkelijk na eenmalig gebruik weg gegooid en belandt zodoende ten onrechte vroegtijdig in de verbrandingsoven. Nederland drinkt gemiddeld tussen de 500 en 800 miljoen flessen wijn per jaar (https://www.winebusiness.nl/grote-hamersma-2017-en-hoeveel-wijn-drinken-we-eigenlijk-nl/), daarvan is ongeveer 35% kurk, deze belanden nagenoeg allen in de prullenbak.

Dit terwijl het oogsten van kurkeik pas mogelijk is na circa 25 jaar na het planten. Waarbij de bast, die om de 7-9 jaar kan worden geoogst, vervolgens pas vanaf de derde oogst kan worden gebruikt voor (flessen)kurk en andere hoogwaardige toepassingen.

Natuurkurk is een herbruikbare grondstof met veel toepassingsmogelijkheden dankzij de uitstekende isolerende, geluiddempende en esthetische eigenschappen.

Bekijk hier het filmpje waarin Anton Winkelmolen en Wowa Pavlov uitleg geven over het project.

Wegens het niet accepteren van de cookies is de youtube video niet zichtbaar.

Projectresultaten

Het doel is kurkafval op economisch rendabele wijze te scheiden op kwaliteit om deze uiteindelijk te hergebruiken als grondstof voor hoogwaardige nieuwe kurkproducten. Dit omdat de vraag vanuit diverse markten waar kurk mogelijk toepasbaar is, steeds luider klinkt. (Growing Demand for Global Wine Cork Market research to Significantly Increase Revenues Through 2018 – 2028) (APCOR year book 2018/2019)

Projectteam

Fontys: Anton Winkelmolen, Marcel Roosen, Wowa Pavlov, Gert-Jan van der Wijst, Jan Jacobs
Pro Suber: Arnoud Hanenburg
Eco-Makelaar: Richard de la Roy
Bio Treat Center: Ton Voncken
Studenten: Frederik Himmel, Lena Bergs, Maya de Groot en Jessica Wetzels

Looptijd

Februari 2020 t/m december 2020

Onderzoekslijn Agro-Mechatronica

Marcel Roosen

08850 78422
marcel.roosen@fontys.nl

Projectleiding

Anton Winkelmolen

08850 79720
a.winkelmolen@fontys.nl

Partners

Pro Suber
Eco-makelaar
Bio Treat Center