ShoQR

Schokdempingsmetingen voor de praktijk: op naar evidence based practice!

In het project ShoQR worden IMUs (inertial measurement units) gebruikt om schokdempingsmetingen te verrichten. Deze technologie is waardevol voor de praktijk, omdat het een laagdrempelige methode is om gemakkelijk en snel inzicht te krijgen in belasting op het lichaam. De relatie tussen gemeten impact en resulterende vibraties, het vermogen van deze sensoren om dat optimaal te meten en de interpretatie van de uitkomsten in relatie tot weefselschade is nog niet bekend.

Projectresultaten

1) Experimentele opstelling waarin de maximale schokdempingscapaciteit van een niet-rigide object kan worden vastgesteld m.b.v. IMUs.
2) Een meetprotocol waarmee de schokdempingscapaciteit van een persoon kan worden vastgesteld en/of voorspeld, gebruikmakend van meerdere gesynchroniseerde IMUs.
3) Literatuuronderzoek naar het meten van vibraties m.b.v. draagbare en draadloze sensoren ten behoeve van enerzijds optimale sensorlocaties en anderzijds de interpretatie in relatie tot weefselschade.

Projectteam

Tim Gerbrands (projectleider, Fontys Paramedische Hogeschool), Fred Holtkamp, Benedicte Vanwanseele (Prof. Faculty of Movement and Rehabilitation Sciences (KU Leuven)), Martijn Pisters (Academische Werkplaats Fysiotherapie) & Lydia Willemse (bewegingswetenschapper Universiteit Tilburg).

Studenten

Adam Ručka, Tereza Lavingerová, Lina Chioato, Solonas Chatzigeorgiou, Coen van Langen, Rik Kerkhoven, Lisa van Asten, Lise Hafkamp, Pascal Helminck, Max Alberts, Rick Scheepers, Sjors Theunissen & Kristel van Brussel.

Looptijd

September 2019 t/m februari 2020

In het nieuws

https://www.fontys.nl/nieuws/shoqr-moet-kiezen-focus-op-de-patient-of-de-therapeut/

Projectleider Tim Gerbrands

Projectleider Tim Gerbrands

Lectoraat Health Innovations & Technology

Rens Brankaert

r.brankaert@fontys.nl
Sfeerafbeelding Fontys
ShoQR: winnaar 2019

Projectleiding

Tim Gerbrands

08850 89263
t.gerbrands@fontys.nl

Partners

Sonderkamp Research (Trudi Sonderkamp), Delsys Inc. (producent IMUs), Academische Werkplaats Fysiotherapie & B&SIS.