Voicing Computational Creativity

Technologie-ondersteuning van creatieve processen richt zich meestal op visuele technieken. Voor een ontwerpproces van producten en diensten zijn er echter veel verschillende manieren die nauwelijks op maat ondersteund worden. Met welke ontwerpmethode de meest creatieve ideeën worden gegenereerd (brainstorm, prototyping, roleplay) is nooit goed onderzocht, omdat de technologie daarvoor erg duur is. Het observeren van ontwerpers, transcripten maken en het coderen van de ideeën is namelijk bijzonder arbeidsintensief.

Oplossingsrichting uit het werkveld

Met de komst van zeer toegankelijke spraakherkenning in “slimme luidsprekers” (zoals Google Home, Amazon Alexa, Apple’s Siri en Microsoft’s Cortina) wordt dit type onderzoek veel makkelijker. Deze spraaktechnologie kan op een menselijke manier een sessie monitoren, analyseren en onderbouwde interventies plegen met kennis en associaties die voorheen moeilijk toegankelijk of duur waren. De metrics gedefinieerd in Shah et al (2003) bijvoorbeeld zijn met deze technologie eenvoudiger en sneller toegankelijk.

Projectresultaten

Een demonstrator die zowel op een smart-speaker als op het CTouch platform werkt waarmee deelnemers aan een creatieve sessie ideeën in een groter aantal, in een grotere variëteit en een grotere noviteit kunnen genereren en hun persoonlijke creativiteit kunnen trainen. Test-resultaten van de functionaliteit, robuustheid en betrouwbaarheid, alsook de bruikbaarheid en gebruikerservaring. Een opstelling die geschikt is voor grotere events voor creatieve professionals, zoals Emerce Dare, Night of the Nerds om de techniek te kunnen demonstreren.

Projectteam

Wouter Sluis-Thiescheffer (projectleider), Geert Jan van Ouwendorop, Cas Slaats (studio Krom), Anthony van Oijen (CTouch), Jacqueline Pijcke (Stichting Futurebites).

Looptijd

September 2019 t/m januari 2020.

Lectoraat Interaction Design - Serious Gaming

Wouter Sluis-Thiescheffer

08850 78080
wouter.sluis@fontys.nl

Projectleiding

Wouter Sluis - Thiescheffer

08850 78080
wouter.sluis@fontys.nl