PrExiD

Printed Extrusion Die

Voor de productie van hoogwaardige precisieprofielen wordt gebruik gemaakt van extrusietechnologie, waarbij een verwarmd blok materiaal door een extrusiematrijs geperst wordt waarin zich de voor het te vervaardigen profiel relevante dwarsdoorsnede bevindt. Om snel vast te kunnen stellen of het profiel aan de gestelde kwaliteitseisen voldoet wordt eerst een proefpersing uitgevoerd en indien noodzakelijk aanpassingen in het productieproces gedaan. De tot nu toe gebruikte productietechnologie voor de extrusiematrijzen is gebaseerd op de werkwijze van de "klassieke" gereedschapmakerij (opdeling in matrijsdelen, opeenvolging van verschillende verspanende bewerkingsstappen, assemblage en finishing). Dit leidt tot typische doorlooptijden van enkele weken en typische kostprijzen in de range van Eur 2000-3000 per matrijs. ln het kader van het PrExiD project zal een 3D geprinte extrusiematrijs ontwikkeld, gerealiseerd en getest worden met de volgende voordelen:

  • Doorlooptijdverkorting: 10 dagen (typ.) ) -> 5 dagen (typ.)
  • Kostprijsreductie (minder bewerkingsstappen)
  • Mogelijkheid voor inwendige matrijskoeling d.m.v. geintegreerde koelkanalen
  • Mogelijkheid om de materiaalstroom in de matrijs te optimaliseren, waardoor er lagere krachten op zullen treden en een lichter gereedschap (incl. pers) mogelijk wordt.
Projectresultaten
  • Demonstrator van 3D geprinte extrusiematrijs (vlakke matrijs voor volle profielen).
  • Verslag met hierin opgenomen: ontwerpeisen, constructietekeningen, procesparameters 3D printen, testresultaten van proefextrusie, economische aspecten.
  • PowerPoint presentatie die o.a. gebruikt kan worden in PM lessen.
Projectteam

Martin Stroetinga (projectleider), Rein van de Mast, Ger Post, Mark Oostveen (MIFA), Robert Werkhoven (Complex Materials), Boaz van der Heijden (Summa College).

Looptijd project

Januari t/m juli 2019.

Sfeerafbeelding Fontys

Onderzoekslijn Additive Manufacturing

Sjef van Gastel

08850 78566
s.vangastel@fontys.nl

Projectleiding

Martin Stroetinga

08850 76059
m.stroetinga@fontys.nl

Partners

Complex Materials B.V.
MIFA Aluminium B.V.