SHoQR

Schokdemping in schoenen

Studies wijzen uit dat het verbeteren van schokdemping het risico op tal van blessures kan verlagen. Het idee voor dit onderzoek, dat is ontstaan als spin-off uit promotieonderzoek naar kniebelasting bij mensen met knieartrose, is om de schokdemping daadwerkelijk aan het lichaam te meten met wearable technology. De gebruiker krijgt hiermee laagdrempelig en direct inzicht in de gewrichtsbelasting in de thuissituatie en kan deze data delen met bijvoorbeeld de therapeut.

Projectresultaten
 •       Werkend prototype voor schokdemping
 •       Literatuuronderzoek naar relevante uitkostmaten gerelateerd aan schokdemping
 •       Gebruikersonderzoek ons fysiotherapeuten/sporters
Projectteam

Tim Gerbrands (projectleider), Martijn Pisters, Fred Holtkamp, Lydia Willemse, Geert-Jos van der Maazen, Benedicte Vanwanseele (KU Leuven).
Afstudeerstudenten: Oliver Pasemko; Nasrine Feham; Betti Budai; Milán Hári; Wessel Gabriels; Kaz van Dalen; Denis Barucija

Minorstudenten: Jos Ambachtsheer; Chantal van Bentum; Ichél Diks; Maxime van Dongen; Pip Kramer; Lisanne Teunissen; Jaap Westendorp; Max Willems van Dijk

Participanten en gebruikersonderzoek: Gehele jaargang studenten Orthopedische Technologie, jaar 2; Gehele jaargang studenten Orthopedische Schoentechnologie, jaar 2

Looptijd project

Januari t/m juli 2019.
Opmerking: dit project is een vervolg op een TEC for Society-onderzoek uit najaar 2018.


Update maart

Stand van zaken en externe partners

 • Week 1 van april: definitief projectplan afstudeergroep
 • Er zijn pilotmetingen uitgevoerd van de schokdemping en 3D-bewegingsregistratie met ShoQR..
 • 28 maart: deelname aan het internationale ENPODHE-congres voor podotherapie

Mijlpalen:

 • Eerste resultaten van afstudeerders: relatie tussen schokdemping en spiervermoeidheid, relatie tussen kniestand en schokdemping bij een afsprong, relatie tussen voetstand en schokdemping tijdens wandelen, effect van enkelvoetorthesestijfheid op schokdemping, effect van flexiecontractuur (gebrekkige kniestrekking zoals typerend bij knieartrose) op schokdemping, en meer.
 • Nieuwe internationale onderzoekspartners die vanuit wetenschappelijk perspectief willen bijdragen t.b.v. subsidieaanvragen (bijv. Horizon 2020). Deelname aan het ENPODHE-congres wordt hiervoor ingezet.
 • Gebruikersonderzoek onder fysiotherapeuten zal in de komende maand afronden.

Overig nieuws

 • Een 7e afstudeerstudent verbindt de ShoQR-studie met de WALK-studie: onderzoek naar het effect van knieartrose op kniebelasting. Samenwerking tussen deze twee onderzoeksgroepen verstevigt het netwerk met potentiele subsidiepartners in de toekomst (o.a. MMC, Catharina Ziekenhuis, Erasmus MC).
 • De handleiding en help-functie van ShoQR is verbeterd en uitgebreid met een standaard meetprotocol ten behoeve van structurele (norm)dataverzameling.
Sfeerafbeelding Fontys
Sfeerafbeelding Fontys

Lectoraat Health, Innovations and Technology

Eveline Wouters

08850 78992
e.wouters@fontys.nl

Projectleiding

Tim Gerbrands
Fontys Paramedische Hogeschool

08850 89263
t.gerbrands@fontys.nl

Partners

Delsys Europe Inc
Academische Werkplaats Fysiotherapie (AWF)
B&SIS (Fysiotherapiepraktijk Eindhoven)
Nike Nederland B.V.