CV - Henk Kiela

 

Sfeerafbeelding Fontys

Wie is Henk Kiela?

Ik ben Henk Kiela en sinds 2007 deeltijd lector Mechatronica en Robotica bij Fontys Hogeschool Engineering. In de snel veranderende wereld van High-tech en robotica kun je alleen als team in het lectoraat de ontwikkelingen in de wereld effectief volgen. Als lector ben ik verantwoordelijk voor een actueel beeld van ontwikkelingen in de industrie en Europees onderzoek en de vertaling hiervan naar onderzoeksinitiatieven en het curriculum van regulier hbo-onderwijs. Ik heb uitgebreide ervaring in de ontwikkeling en productie van High-tech equipment.

In de 80-er jaren werkte ik bij Philips Research. Philips was toen nog heel actief in de ontwikkeling van ultra-precisie technologie en het woord mechatronica was nog niet ingeburgerd.

Na Philips Research en Semiconductor was ik een aantal jaren betrokken bij ASM-Fico bij de productie van precisie-tooling, opleiding/training van personeel en technologietransfer (naar Rusland).

In 1992 werd de overstap gemaakt naar de technologie-opstart Euro Precision Technology om de precisie-machinekennis van Philips naar de opkomende contactlenzenmarkt te brengen.

In 1995 werd het eigen bedrijf Opteq BV gestart met als missie om machines te ontwikkelen, bouwen en verkopen die complexe optische producten (free form) polijstvrij konden draaien. De eerste machine werd in 2000 verkocht en inmiddels produceren er wereldwijd meer dan 50 machines contactlenzen en matrijspennen.

In 2010 is Opteq BV verkocht aan een bedrijf in de VS. Sinds 2010 wordt in Opteq Mechatronics BV robottechnologie ontwikkeld voor de logistiek en toepassingen in de zorgsector. Modulariteit (SmartWheels) en veiligheid (robots tussen mensen) zijn leidend in de ontwikkelingen. Opteq Mechatronics leverde ondermeer robots voor zorgtoepassingen.