FELIX

We stellen je graag voor aan Felix, het sociale robotje. Met Felix kun je iedere dag even stilstaan bij de belangrijke vraag ‘hoe voel je je vandaag?’. Je kunt hem draaien tot hij jouw gevoel goed weerspiegelt. Denk daarbij aan een stoplicht: rood, oranje, groen. Maar er zijn meer emoties die Felix in kleuren kan uitdrukken, zoals bang, verdrietig of tevreden. Vervolgens kun je ervoor kiezen om deze informatie te delen met anderen zoals vrienden, familie of hulpverleners. Praten over je gemoedstoestand is niet makkelijk. Met Felix kun je op een laagdrempelige manier toch informatie delen over je gemoedstoestand.

Het lectoraat Mens & Technologie onderzoekt samen met de makers van Felix, Happybots, de toegevoegde waarde van Felix bij verschillende doelgroepen.

Eerder onderzoek met Felix richtte zich op ouderen. Is het fijn voor ouderen om via Felix te communiceren over hun gemoedstoestand? Kan Felix net zo goed, of zelfs beter, waarheidsgetrouwe gegevens verzamelen als een gestandaardiseerde vragenlijst? En, de belangrijkste vraag, kan Felix ouderen helpen om gelukkiger te worden?

In het huidige onderzoek kijken we naar de toegevoegde waarde van Felix voor kinderen met een Autisme Spectrum Stoornis (ASS). Eerste resultaten laten zien dat Felix kinderen met ASS inderdaad kan helpen met het uiten van emoties en gemoedstoestand. Daarnaast helpt Felix de leerkrachten om te signaleren en te anticiperen, én letten de kinderen onderling op de kleur van elkaars Felix, waardoor ze ook beter op elkaar kunnen reageren.

Meer weten over Happybots? Klik dan hier.

Sfeerafbeelding Fontys
Sfeerafbeelding Fontys

2017 - ...

Sfeerafbeelding Fontys

SIA Take-Off HBO

Betrokken docenten / onderzoekers

  • Docentonderzoekers TP (Janienke Sturm)
  • Afstudeerders TP (Tom Martens, Gitta Snoeck-Henckemans, Diana van der Sanden)
  • Happybots