Sprint naar content

Vitalis | Juli 2020

De afgelopen periode was vanwege het COVID-19 virus een spannende en uitdagende tijd voor zowel het ZIC van Vitalis WoonZorg Groep, als voor andere (zorg)organisaties. En hoewel de piek qua besmettingen gelukkig voorbij is en er steeds meer mogelijk is binnen de maatregelen, zal het COVID-19 virus ook de komende tijd een grote invloed op ons hebben.

Door deze spannende tijd, had het project ‘Autonomie in Samenspraak’ begrijpelijk geen prioriteit. Na een aantal weken begon het bij de leden van de onderzoeksgroep toch weer te kriebelen. De geplande bijeenkomsten met het team werden helaas geannuleerd. Maar in plaats van af te wachten en te kijken naar de onmogelijkheden, zijn wij gaan nadenken over wat er wél mogelijk was. Hoe konden wij het thema autonomie op een ludieke manier onder de aandacht brengen?

Op basis van deze gedachte is het idee ontstaan van de zogenaamde: ‘autonomie challenge’. Wij hebben onze medewerkers en studenten uitgenodigd om deel te nemen aan onze challenge. Zo hebben wij iedereen uitgedaagd om de opdrachten die bij deze challenge horen, uit te voeren en de uitkomsten/ ervaringen in te vullen op de hiervoor bestemde opdrachtenkaart (zie afbeelding). Voor iedereen die een volledig ingevulde kaart zou inleveren was er een leuke attentie te verdienen. Naast de leuke attentie, werd er één winnaar geselecteerd die extra in het zonnetje werd gezet.

Sfeerafbeelding Fontys

Sfeerafbeelding Fontys

Wij delen graag een aantal reacties, welke wij na afloop van de challenge hebben ontvangen van onze medewerkers en studenten:

‘Het fijne van deze werkvorm was dat je weer even met iets anders bezig mocht zijn dan alleen ‘overleven’.
Ik heb geleerd dat we de bewoners minder keuzes geven dan ik dacht. Door vragen anders te stellen krijg je andere antwoorden weet ik nu.’
‘Ik heb bloemen op tafel gelegd en vazen met water gevuld. Het verbaasde mij hoe goed bewoners kunnen samenwerken met het vullen van de vazen.’
‘Ik heb een bewoner beter leren kennen; zo weet ik nu van een bewoner dat hij langer tijd in een onderzeeër heeft gezeten.’
‘Ik ben een gesprek aangegaan met collega’s over het overnemen van smeren van brood. Waarom zou iemand geen mes mogen hebben om boterham zelf te smeren.’

Wij hebben na afloop van deze challenge een aantal mooie verbeterpunten kunnen formuleren. Verbeterpunten welke betrekking hebben op het beter leren kennen van de bewoners. Inlevingsvermogen, respectvol handelen en het opbouwen van een vertrouwensband zijn hierbij van wezenlijk belang, maar ook het zelf meer bewust zijn van eigen handelen in verhouding tot het ondersteunen van de autonomie van de bewoners wordt als heel belangrijk ervaren.

Mooie resultaten, welke er voor hebben gezorgd dat er gekeken gaat worden naar een actie waarmee men de autonomie van onze bewoners (ZIC van Vitalis Engelsbergen) nog beter kan ondersteunen. De werkgroep is inmiddels bezig met het doen van voorwerk en kijken samen met het team naar de mogelijkheden.

Wordt vervolgd!


Geschreven door: Vitalis WoonZorgGroep