Sfeerafbeelding Fontys

Smart Thorn in de Digital Side

Met dit onderzoek verkennen we in hoeverre de journalistiek in staat is adequaat het debat rondom  de data-gedreven samenleving weer te geven. Welke waarden moeten in zo’n samenleving worden beschermd of ontwikkeld, en hoe draagt een journalist daaraan bij?


In hoeverre zijn journalisten in staat om een maatschappelijk brede discussie over verantwoorde digitalisering op ons samenleving te entameren? Welke tools en kennis hebben ze nodig om een slimme luis in de digitale pels te zijn?
Voor dit traject analyseren we 3 casestudies binnen 3 gemeenten in Noord- Brabant:
• In 2015 ondertekenden Huawei en de gemeente Tilburg de intentie om gezamenlijk het Smart City concept voor de stad te ontwikkelen.
• Dit jaar start Helmond met het experiment Smart City district: bewoners in de wijk Brandevoort krijgen in ruil voor hun data korting op de huur.
• Eindhoven living lab Stratumseind combineert sensor- en datatechnologie om het veiligheidsgevoel te verbeteren

De ambitie is het ontwikkelen van een theoretisch raamwerk evenals een praktische toolkit voor journalisten om meer digital en ethical savvy te worden.

Projectteam
Danielle Arets (Lectoraat Journalistiek & Innovatie), Gerard Schouten (Lectoraat Big Data en AI) Leon Heuts (Senior-onderzoeker journalistiek en filosoof),  Jo-An Kamp (ICT onderzoeker), Martina Huynh (ontwerpend onderzoeker)