Actieonderzoek

Het begeleiden en opleiden in actieonderzoek binnen het HBO.

Docenten, Petra Swennenhuis (FHP), Famke van Lieshout (FHMG) en Jacqueline van Swet (OSO), hebben sinds de zomer van 2017 de handen ineengeslagen voor het verkennen wat docenten nodig hebben om hun studenten te kunnen begeleiden in actieonderzoek. Middels domeinoverstijgende workshops, boeklaunches en inspiratiemiddagen is duidelijk geworden dat actieonderzoek, als vorm van praktijkgericht onderzoek, een steeds meer passende onderzoeksbenadering is binnen het HBO, ook binnen Fontys! Maar ook dat het begeleiden van actieonderzoek en het ontwikkelen van lesmateriaal geen gemakkelijke opgave is voor docenten. Dit kent diverse uitdagingen en vraagt specifieke vaardigheden.

Op dit moment schrijven Petra, Famke en Jacqueline een subsidievoorstel voor het ontwikkelen van een Fontys breed docent professionaliserings project op het gebied van het begeleiden en opleiden in actieonderzoek.

Interessante data

Participatory Research: 3 daagse scholing aan de University of Ulster, Belfast UK28-30 mei 2019 meer info: f.vanlieshout@fontys.nl
Leergang AO - en Ontwerpgericht onderzoek - start september 2019start september 2019
CARN -ALARA congres website CARN-ALARA17-19 oktober / Split Kroatiƫ

Voor opmerkingen, vragen of tips kun je contact met ons opnemen.

Sfeerafbeelding Fontys