Sprint naar content

Vitalis | Februari 2020

Binnen het ZIC van Vitalis WoonZorg Groep is de afgelopen periode geëxperimenteerd met het ophalen van verhalen (door middel van de leermethodiek verhalenworkshop) bij cliënten met dementie om te achterhalen hoe zij hun autonomie op dit moment ervaren.

Ter voorbereiding heeft de onderzoeksgroep zich verdiept in wat men zelf eigenlijk verstaat onder autonomie en is er gebrainstormd over termen die verband houden met autonomie om zo een opening te hebben om in gesprek te gaan met een cliënt.

Voorafgaand aan de gesprekken is door leden van de onderzoeksgroep onder begeleiding van de senior-onderzoeker en lector practitioner geoefend met het stellen van een openingsvraag en het aansluiten op het vertelde verhaal.

  • Hoe heb je het uitvoeren van de verhalenworkshop (het gesprek) ervaren?
Verpleegkundige: ”In de praktijk viel het op dat je goed naar de mensen zelf moet kijken en ze ook moet kennen. Als je de bewoners goed kent dat weet je ook op welk moment je ze kunt interviewen. Bij een bewoonster zag ik dat het niet het juiste moment was omdat ze gewoon zo moe was, down, slaperig. Dat ik dacht daar komt nu niet hetgeen uit wat ik zou willen bereiken. Dus ik ben weggegaan en op een ander moment er weer naartoe gegaan en dat was wel het juiste moment’.

De opgehaalde verhalen zijn vervolgens door leden van de onderzoeksgroep, (als transcript of audio-opname) op een creatieve manier in een gezamenlijke bijeenkomst geanalyseerd. Uit de analyse wordt duidelijk dat het vinden en herkennen van de rode draad in het verhaal van de cliënt een uitdaging is voor zowel de cliënt als voor (zorg)professionals.

Ook komt het belang van het kijken door de bril van de bewoner naar voren. Voor de (zorg)professionals zit de uitdaging dus onder andere in het ‘opzetten van de bril van cliënt’ en het ontdekken wat het perspectief van de cliënt is. Om dit te kunnen lijkt het belangrijk om de eigen bril even af te zetten.

Wordt vervolgd,

Als je vragen hebt over bovenstaande dan neem gerust contact op met:

Donna Frost of Kristel de Vries

Geschreven door: onderzoeksgroep ZIC Vitalis

Sfeerafbeelding Fontys

Sfeerafbeelding Fontys

Sfeerafbeelding Fontys