Lesmateriaal

Ben je op zoek naar inhoud en materialen om inspiratievolle lessen over Bildung te kunnen maken? Hier vind je een variatie aan werkvormen, die andere hogescholen ontwikkeld hebben en die je direct kunt toepassen. Binnenkort vind je hier ook materialen van de kenniskring van het lectoraat. Naast lesmaterialen vind je ook notities en visiedocumenten. Maak kennis met de verschillende - publiekelijk toegankelijke - materialen en laat je inspireren!

Werkboek Hanze Hogeschool

De Hanze Hogeschool creëerde al een boekje voor hun studenten. Het Kleurenpalet biedt handvatten voor persoonlijke en maatschappelijke ontwikkeling. Aan de hand van de onderwerpen zelfbesturing, kritisch denken, de kracht van de verbeelding, moreel kompas, gemeenschapszin, maatschappelijke verantwoordelijkheid, en erfschat, krijgen de docenten enkele voorbeelden, leidende vragen en aanbevolen literatuur.

Sfeerafbeelding Fontys

Aeres Hogeschool Dronten

In de periode 2016-2018 heeft Rinie Altena zijn persoonlijke wens uitgevoerd om de vormingstraditie in te bedden in het curriculum van de Aeres Hogeschool Dronten. Zijn onderzoek heeft geresulteerd in een omvangrijk document. Lees zijn bevindingen en gebruik het als aanknopingspunt voor het stellen van je eigen vragen.

Sfeerafbeelding Fontys

Stichting NIVOZ

Het jaar 2017-2018 draaide voor het NIVOZ om volwassenheid. Joep Dohmen verzorgde in 2016 een Socrates lezing over Bildung en volwassenheid

Sfeerafbeelding Fontys

Kunstgebouw

Kunstgebouw wil met kunstonderwijs bijdragen aan goed onderwijs. Zij schrijven over hoe kunstonderwijs bijdraagt aan persoonsvorming.

Sfeerafbeelding Fontys

Landelijke Regiegroep Bildung

Op zoek naar meer input voor het wereldburgerschapsonderwijs? Lees deze notitie en ontdek hoe een bildungsperspectief het wereldburgerschapsonderwijs kan verrijken.

Landelijk Manifest Bildung

Verschillende studenten- en jongerenorganisaties (NJR, JOB, LSVb, De Bildung Academie, ISO, LKv, CNV Jongeren) overhandigen in 2016 een manifest over bildung aan de Tweede Kamer. Studenten willen betrokken en bewuste burgers worden én daar is een taak voor het onderwijs weggelegd!

Jubilee Teacher Resources

The Jubilee Centre van de universiteit van Birmingham ontwikkelde allerlei lesprogramma’s over karaktervorming voor alle lagen in het onderwijs. Wil je met je studenten aan de slag omtrent karaktervorming, neem dan eens een kijkje in de verrijkende lesplannen. Ook voor studenten van de lerarenopleidingen is er voldoende te vinden om met hun leerlingen mee aan de slag te gaan!

Sfeerafbeelding Fontys