Keuzedeel voorbereiding hbo

OpleidingFontysbreed i.s.m. het mbo
ThemaAansluiting, Oriëntatie & Matching
Soort Project based
DoelgroepMbo niveau 4 studenten
ContactpersoonRob Doorleijers

Keuzedelen zijn sinds 2016 onderdeel van het mbo-onderwijs. Studenten volgen elk jaar een keuzedeel van 240 SBU gericht op verdieping van de opleiding, werken en ondernemerschap en/of doorstuderen aan het hbo. Voor doorstuderen is naast een aantal specifieke doorstroomdelen een algemeen keuzedeel voorbereiding hbo ontwikkeld.

In het keuzedeel staan een aantal hbo-vaardigheden centraal: samenwerking, informatieverwerking en reflectie. Daarnaast is er aandacht voor loopbaanoriëntatie. In het keuzedeel werken studenten samen aan een opdracht en bouwen een portfolio op. Het keuzedeel wordt afgesloten met een criterium gericht interview.

Het keuzedeel voorbereiding hbo leent zich bij uitstek voor een intensievere samenwerking tussen verwante mbo en hbo opleidingen. Samenwerking kan bijvoorbeeld betekenen dat studenten een opdracht op het hbo doen in plaats van het mbo waardoor de ervaring realistischer wordt. Ook zijn er mogelijkheden om reeds bestaande doorstroomprogramma’s in het kader van een keuzedeel aan te bieden, in samenwerking met het mbo, waardoor de activiteiten een onderdeel worden van het curriculum van de student.

Doel en doelgroep

Doel van het keuzedeel is om studenten op het mbo op een zo realistisch mogelijk manier te laten ervaren wat het is om te studeren aan een hbo opleiding zodat op basis van deze ervaring een goede keuze gemaakt kan worden.

Werkend principe

Ervaringsgericht leren

Loopbaanoriëntatie en reflectie

Contact met studenten

Belangrijkste randvoorwaarden

Keuzedeel is mbo onderwijs dus kan alleen in samenwerking of afstemming met het mbo worden ontwikkeld

Belangrijkste opbrengsten

Intensievere samenwerking met verwante mbo opleidingen.

Mbo-studenten komen tijdens de studie al in contact met het hbo onderwijs, hbo studenten en docenten.