APA-richtlijnen


Bij de meeste opleidingen van Fontys wordt gebruik gemaakt van de APA-richtlijnen. Deze zijn afkomstig van de American Psychological Association (APA). Het citeren, parafraseren en opmaken van je literatuurlijst volgens de APA-richtlijnen is een secuur werk. Via deze website vind je hulpmiddelen om je daarbij behulpzaam te zijn.

Sfeerafbeelding Fontys

De APA-richtlijnen uitgelegd. Volgens de ondertitel is dit een praktische handleiding voor bronvermelding binnen het Hoger Onderwijs. Deze is samengesteld door een team vanuit meerdere hogescholen. Op een website van SURF is een digitale versie van de handleiding te vinden. Via deze pagina kun je ook nog veel andere informatie vinden zoals een overzicht met veelgestelde vragen, een handleiding hoe APA-beschrijvingen in te voeren in Word en een bespreking van referentiemanagers.

Download 'De APA-richtlijnen uitgelegd'

Deze handleiding nemen we bij de mediatheek van het Moller voortaan als uitgangspunt  voor onze dienstverlening en instructies. Op basis hiervan is er een Verwijswijzer samengesteld met een beknopte samenvatting van de richtlijnen en verwijzingen naar het boekje.

Ook in Word kun je APA-beschrijvingen invoeren. Klik daarvoor op de Handleiding Word en APA.

Promotiefilmpje De APA-richtlijnen uitgelegd

Wegens het niet accepteren van de cookies is de youtube video niet zichtbaar.

Tips voor het toepassen van de APA regels

Start van het begin af aan  met bronnen verzamelen, dat voorkomt later verwarring.  Vind je eigen manier om APA regels bij te houden en wees consequent. Als je gebruik maakt van hulpmiddelen in bv. WORD of automatisch omzetten naar APA stijl via databanken of via software zie dit dan als een hulpmiddel. Het is belangrijk het kritisch te controleren en daar waar nodig  aan te vullen en te corrigeren. Het is handig gebruik te maken van de checklist achterin de SURF-publicatie.

Bij de verschillende opleidingen kunnen de interpretaties van de richtlijnen verschillen. Vraag daar bij de opleiding naar, dan kunnen we vanzelfsprekend  ook daarbij ondersteuning bieden. De verschillen zijn echter minimaal. Het is belangrijk dat je de richtlijnen consequent toepast.

Contact

Inhoudelijke vragen over APA-richtlijnen kun je stellen bij de Literatuurhelpdesk. Hier kun je ook een afspraak maken voor individuele begeleiding bij Literatuuronderzoek.