Online onderwijstools

Sfeerafbeelding Fontys

Leer tijdens deze training hoe je met behulp van ICT nieuwe werkvormen toepast in je lessen, hoe je je onderwijs differentieert en personaliseert. Maar ook: waar je de juiste tools vindt, hoe je ze beoordeelt en effectief inzet. En waarmee je AVG-technisch rekening mee moet houden. We beginnen, natuurlijk aan de hand van een interactieve tool, met een theoretisch kader, afgewisseld met vrageh en opdrachten, en vervolgens ga je zelf aan de slag met een tool naar keuze.

Op deze pagina vind je links naar achtergrondinformatie, naar handige websites en naar veelgebruikte tools.

Sfeerafbeelding Fontys

Het TPACK-model

Volgens het TPACK-model combineert een goede leraar vakinhoudelijke, didactische en techno-logische kennis tot waardevol onderwijs. Meer weten? Bezoek de website of bekijk de video's.

Sfeerafbeelding Fontys

Achtergrondinformatie

Achtergronden bij en heel veel praktijkvoorbeelden van ICT in het onderwijs, vind je hier:

Sfeerafbeelding Fontys

Zoek en vind tools

Gebruik deze veelgebruikte bronnen om geschikte online onderwijstools te vinden passend bij jouw vak en jouw onderwijs.

Sfeerafbeelding Fontys

Verdieping

Verdiep je in de kennisbasis ICT voor tweedegraads docenten. Grasduin in het onderzoek op dit gebied. Stel of beantwoord een vraag binnen het werkveld.

Voor jou geselecteerde tools:

Wij hebben hier al veelgebruikte tools voor je verzameld. Dit zijn ook de tools die in de training naar voren komen en daar nader toegelicht worden. Voor alles geldt: kies wat bij jou past en bij jouw manier van lesgeven. En natuurlijk gaat het er vooral om wat je wilt bereiken met je les en welke tool je daarbij kan helpen.
Natuurlijk moet je wel nog altijd even checken of je deze tools op je (stage)school mag gebruiken!

Sfeerafbeelding Fontys

Samenwerken - communiceren - brainstormen

Scholen kiezen als basis voor samenwerking vaak voor een pakket van een van de grote techreuzen. Zo werken we binnen Fontys met Office 365. Aanvullend kun je werken met een digitaal prikbord als Padlet, een feedbacktool als Classkick of een mindmaptool als MindJet Manager.

Sfeerafbeelding Fontys

Stemmen & Quizzen

Wil je de voorkennis van je leerlingen activeren, kijken of ze behandelde stof goed begrepen hebben, formatief evalueren, een snelle poll uitzetten of ze zelf laten oefenen dan zijn hier allerhande tools voor beschikbaar.

Sfeerafbeelding Fontys

Visualiseren en verwerken

Beelden zeggen meer dan 1000 woorden, dat geldt zeker voor de visueel ingestelde leerlingen van nu. Gebruik deze tools om infographics te maken,beeldend te presenteren of te werken met video.

Sfeerafbeelding Fontys

Interactief presenteren

Wil je tijdens je presentatie je leerlingen bij de les houden en actief mee laten doen, dan heb je daarvoor diverse interactieve presentatietools tot je beschikking.

Tools Docenten Fontys

Als Fontys-docent kun je op deze pagina bekijken welke tools je voor je onderwijs kunt gebruiken. Naast de officeel Fontysbreed geautoriseerde tools, waaronder alle Office 365 apps, staat daar een stroomschema aan de hand waarvan je als docent een afweging kunt maken of een van bovenstaande tools inzetbaar is. Bij twijfel: neem contact op met de informatiemanager van je instituut.